Behandelingen & onderzoeken

Ritmeoperatie Mini-maze

De specialisten van het St. Antonius Hartcentrum voeren ook operaties uit om hartritmestoornissen te behandelen, bijvoorbeeld de Mini-maze.

Bij boezemfibrilleren is het mogelijk om via een endoscopische operatie het boezemfibrilleren te voorkomen (ableren).

Op deze pagina snel naar

Meer over ritmeoperatie Mini-maze

Door middel van kleine incisies onder de oksel langs de ribbenkas (thorax), krijgt de hartchirurg toegang tot het hart. Daarna zet de chirurg een speciale klem om de longader heen. De tangen van de klem worden opgewarmd, zodat het weefsel rondom de longslagader verlittekent.

Doordat er littekenweefsel ontstaat, worden de verschillende elektrische prikkels niet meer doorgegeven en stopt het boezemfibrilleren.

De ingreep is elders in de wereld geïntroduceerd met een incisie van 5-7 centimeter aan beide kanten van de thorax (ribbenkast). Het St. Antonius Hartcentrum was wereldwijd het eerste medische centrum dat de behandeling volledig endoscopisch deed met drie incisies van 1 centimeter langs beide zijden.

Lees in dit artikel meer over de Mini-maze behandeling.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.

Over de Mini-maze-operatie en ervaringsverhaal

In deze bijlage leest u meer over de Mini-maze.

Weten hoe een patiënt deze operatie heeft ervaren? Lees het verhaal van Marga Braam-Meurs.

Toon meer

Meer informatie

Websites

Meer informatie over hart- en vaatziekten vindt u op de volgende websites:

Gerelateerde informatie

Code
CAR B-OD-3-5