Behandelingen & onderzoeken

Neurostimulatie bij blaasproblemen (PTNS)

PTNS is een vorm van neurostimulatie. Het stimuleert de onderbeenzenuw met kleine elektrische prikkelingen. Dit kan een verstoorde blaasfunctie herstellen.

De onderbeenzenuw loopt vanuit het onderbeen naar het achterste gedeelte van het ruggenmerg. Van hieruit wordt onder andere de functie van de blaas en darmen geregeld.

Op deze pagina snel naar

Meer over PTNS

PTNS staat voor Percutaneous Tibial Nerve Stimulation. Hieronder leest u meer over wat PTNS is, wanneer u voor deze behandeling in aanmerking komt en wat het effect van de behandeling is.

Wat is PTNS?

Bij PTNS wordt een onderbeenzenuw (de nervus tibialis), gestimuleerd met kleine elektrische prikkelingen. De betreffende zenuw loopt vanuit het been naar het achterste gedeelte van het ruggemerg (het sacrale zenuwcentrum). Van hieruit wordt de blaasfunctie geregeld.

Het prikkelen van de zenuw zorgt ervoor dat de blaas zich niet meer ongewenst samentrekt, zodat de normale blaasfunctie zich kan herstellen. Behandelingen waarbij zenuwen op deze manier worden beïnvloed via elektriciteit noemen we ook wel neuromodulatie, neurostimulatie of zenuwstimulatie.

Wanneer komt u in aanmerking voor PTNS?

 • Een ongewenst verlies van urine samengaand met een aanhoudend sterk gevoel te moeten plassen (aandrang-incontinentie).
 • Een aanhoudend sterk gevoel te moeten plassen (aandrang).
 • Vaker dan normaal moeten plassen, in de regel meer dan 10 x per dag (frequentie).
 • Moeite met goed leegplassen zonder dat prostaatvergroting daarbij een rol speelt (niet obstructieve urine-retentie).
 • Voortdurend hinderlijke en onbehandelbare pijn in de bekkenbodem, blaas of geslachtsorgaan (bekkenbodempijn).

Wat is het effect van de behandeling?

Bij ongeveer tweederde van de patiënten is er een duidelijke verbetering van de klachten te verwachten. Bij een belangrijk percentage hiervan verdwijnen de klachten. Het is niet van tevoren aan te geven wat het effect van de behandeling is. Pas na 12x is dat duidelijk.

Toon meer over PTNS

Voorbereiding

Voor deze behandeling hoeft u thuis geen speciale voorbereidingen te treffen.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

Melden

U kunt zich melden bij de poli Urologie en plaatsnemen in de wachtruimte.

Pacemaker of ICD

Als u een pacemaker of ICD heeft, of aan 1 of beide benen een operatie of behandeling heeft ondergaan, geef dit dan voorafgaand aan de behandeling door aan de verpleegkundige van de polikliniek Urologie.

De behandeling

 • De verpleegkundige haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een onderzoekskamer.
 • Daar kunt u plaats nemen op een onderzoeksbank, of als u dat liever doet, op een stoel met uw been omhoog op een krukje. 
 • De verpleegkundige vraagt u van 1 voet de schoen en de sok uit te trekken.
 • De verpleegkundige brengt een zeer dunne naaldelektrode in in het been, net boven de enkel.
 • Op uw hiel komt een plakelektrode.
 • Beide elektroden worden verbonden met een stimulatieapparaat.
 • Gedurende 30 minuten wordt vervolgens de zenuw gestimuleerd.
 • Tijdens de stimulatie kunt u een tintelend of prikkelend gevoel ervaren in uw voet of on-derbeen. Soms kunt u een scherpe pijn voelen; vertel dit aan de verpleegkundige. Hij/zij zal de stimulatie verminderen, waardoor de pijn direct verdwijnt.
 • Na het stoppen van de stimulatie verdwijnt het prikkelende gevoel direct. Wel kunt u nog even een ongemakkelijk gevoel in uw been hebben. Houdt u hiermee rekening als u opstaat van de onderzoeksbank.

Aantal behandelingen

Deze behandeling krijgt u 1 x per week. In totaal ondergaat u 12 behandelingen.

Let op: Het is belangrijk geen enkele behandeling over te slaan.

Afbouwschema

Als deze behandeling voor u effect heeft, kunt u doorgaan met de behandelingen. U spreekt dan met de uroloog een afbouwschema af.

Nazorg

Bijwerkingen

De kans op bijwerkingen bij deze behandelmethode is minimaal. Mogelijke bijwerkingen zijn een huidinfectie of milde pijnklachten bij de insteekplaats van de naaldelektrode.

Expertise en ervaring

De urologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben uitgebreide expertise op het gebied van alle algemene urologische zorgvragen. Vanwege de omvang van de urologische praktijk hebben zij veel ervaring op het gebied van alle mogelijke urologische ziektebeelden.
Daarnaast beschikken zij over de meest moderne apparatuur om tot een goede diagnose te komen en de voor u meest passende behandeling aan te kunnen bieden.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer over bijdragen aan veilige zorg

Gerelateerde informatie

Code
URO 21-B