De onderbeenzenuw loopt vanuit het onderbeen naar het achterste gedeelte van het ruggenmerg. Van hieruit wordt onder andere de functie van de blaas en darmen geregeld.
Wat is PTNS?
Bij PTNS wordt een onderbeenzenuw (de nervus tibialis), gestimuleerd met kleine elektrische prikkelingen. De betreffende zenuw loopt vanuit het been naar het achterste gedeelte van het ruggemerg (het sacrale zenuwcentrum). Van hieruit wordt de blaasfunctie geregeld.
Het prikkelen van de zenuw zorgt ervoor dat de blaas zich niet meer ongewenst samentrekt, zodat de normale blaasfunctie zich kan herstellen. Behandelingen waarbij zenuwen op deze manier worden beïnvloed via elektriciteit noemen we ook wel neuromodulatie, neurostimulatie of zenuwstimulatie.
Wanneer komt u in aanmerking voor PTNS?
- Een ongewenst verlies van urine samengaand met een aanhoudend sterk gevoel te moeten plassen (aandrang-incontinentie).
- Een aanhoudend sterk gevoel te moeten plassen (aandrang).
- Vaker dan normaal moeten plassen, in de regel meer dan 10 x per dag (frequentie).
- Moeite met goed leegplassen zonder dat prostaatvergroting daarbij een rol speelt (niet obstructieve urine-retentie).
- Voortdurend hinderlijke en onbehandelbare pijn in de bekkenbodem, blaas of geslachtsorgaan (bekkenbodempijn).
Wat is het effect van de behandeling?
Bij ongeveer tweederde van de patiënten is er een duidelijke verbetering van de klachten te verwachten. Bij een belangrijk percentage hiervan verdwijnen de klachten. Het is niet van tevoren aan te geven wat het effect van de behandeling is. Pas na 12x is dat duidelijk.
Expertise en ervaring
De urologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben uitgebreide expertise op het gebied van alle algemene urologische zorgvragen. Vanwege de omvang van de urologische praktijk hebben zij veel ervaring op het gebied van alle mogelijke urologische ziektebeelden.
Daarnaast beschikken zij over de meest moderne apparatuur om tot een goede diagnose te komen en de voor u meest passende behandeling aan te kunnen bieden.
Hoofdbehandelaar
Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.
Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.