Nieuws
26 september 2019

30 september - 4 oktober: Borstvoedingsweek

Kolven op het werk

Zoals elk jaar vindt begin oktober de landelijke Borstvoedingsweek plaats. Bij het St. Antonius Geboortezorg vinden we de begeleiding en ondersteuning van borstvoeding erg belangrijk; daarom besteden we graag weer aandacht aan deze week.

Tien vuistregels borstvoeding

In het St. Antonius werken we volgens de Tien vuistregels voor het welslagen van de borstvoeding, die de grondslag vormen voor een goed beleid en wetenschappelijk aantoonbaar effectief zijn. Voor de periode na de kraamtijd zijn ook uitgangspunten ontwikkeld die wij navolgen: De zeven stappen voor ondersteuning van borstvoeding in de JeugdGezondheidsZorg’ (JGZ).

Borstvoeding werkt

Het thema van dit jaar is ‘Borstvoeding werkt!’ Want borstvoeding geeft een kind de beste start. Moedermelk is goed voor de groei en ontwikkeling van je baby en beschermt hem/haar bovendien tegen veel ziekten. Het kan je bovendien veel knusse momenten samen met je kindje geven. Borstvoeding is goed voor de binding tussen jou en je kindje. Ook als jij weer werkt, wil je wellicht nog borstvoeding geven.

Werk en borstvoeding

De wet op het voedrecht (kolfrecht) bestaat dit jaar 100 jaar. Een prachtige aanleiding om het thema 'Werk en borstvoeding' onder de aandacht te brengen tijdens deze week. De terugkeer naar werk is een van de belangrijkste redenen voor moeders om te stoppen met het geven van borstvoeding. Een goed borstvoedingsbeleid is daarom essentieel. Hiermee kan een werkgever bijdragen aan de gezondheid van werknemers en hun baby, wat onder andere zorgt voor minder verzuim. Kinderen die borstvoeding hebben gekregen zijn de eerste jaren namelijk minder vaak ziek. Ook draagt een goed beleid rondom borstvoeding en werk bij aan een positief imago van de organisatie.                       

Tijdens deze Borstvoedingsweek, vanaf maandag 30 september, besteden we op de afdeling en de poli's van Geboortezorg extra (feestelijke) aandacht aan borstvoeding. Geboortezorg maakt ook deel uit van het Lactatiekundig Netwerk Stad Utrecht.

Voor vragen kun je terecht bij de lactatiekundigen van St. Antonius Geboortezorg via lactatiekundigen-geboortezorg@antoniusziekenhuis.nl