25 maart 2019

Bijzondere training Geboortezorg

Deze maand vindt een unieke training plaats in ons ziekenhuis: een multidisciplinaire obstetrische teamtraining in simulatiesetting. Maar liefst zo’n 300 zorgverleners uit de geboortezorg nemen deel aan deze bijzondere training.

Regionale betrokkenheid

De teamtraining is georganiseerd voor de leden van het VerloskundigSamenwerkings Verband, het VSV Uniek, waar St. Antonius Geboortezorg onderdeel van uitmaakt.

St. Antonius Geboortezorg werkt intensief samen met diverse verloskundigenpraktijken en kraamzorgorganisaties in de omgeving van Nieuwegein, Utrecht en Woerden. Dit doen we binnen VSV Uniek. De training is dus voor onze eigen zorgverleners, onder wie gynaecologen, kinderartsen en verpleegkundigen, en ook voor de aangesloten eerstelijnsverloskundigen en -kraamverzorgenden die partusassistentie in ons ziekenhuis verlenen.

Verbinding en verbetering

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een dergelijke grootschalige, multidisciplinaire teamtraining zorgt voor verbinding, betere samenwerking, hogere tevredenheid onder patiënten en een verbetering van kwaliteit van zorg.

Vier weken lang wordt dagelijks onder leiding van ervaren trainers uit het ziekenhuis en van de organisatie Medsim een multidisciplinair team van 12 tot 14 zorgverleners getraind. De trainingen vinden plaats op de St. Antonius Academie en bestaan uit het nabootsen van obstetrische scenario’s met behulp van een levensechte geavanceerde simulatiepop, de hoogzwangere Victoria en neonaat Tory.

Bij deze training worden zowel thuis- als ziekenhuissituaties binnen de verloskunde nagebootst. Met video-opnames worden de scenario’s onder begeleiding van een communicatie- en medisch trainer, teruggekeken en geëvalueerd.

De training zorgt voor een verbetering van communicatie en samenwerking, een hogere tevredenheid onder patiënten en zorgverleners, met als een gevolg betere kwaliteit van zorg binnen de gehele geboortezorgketen van het VSV Uniek.

Tot dusver zijn alle betrokken zorgverleners heel enthousiast! “Alleen ga je sneller, samen kom je verder’, aldus een van de betrokken gynaecologen.