10 oktober 2019

Cao-actie in St. Antonius: donderdag 17 oktober zondagsdiensten

St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein

De vakbonden en het actiecomité voeren op donderdag 17 oktober actie in het St. Antonius Ziekenhuis. Lees er hier meer over.

De actie houdt in dat er op deze doordeweekse dag op een aantal afdelingen een zondagsdienst wordt gedraaid. Tijdens een zondagsdienst worden in principe alleen spoedgevallen behandeld. De zondagsdiensten vinden alleen plaats op de onderstaande afdelingen.  Op alle andere afdelingen zijn géén acties en gaat de zorg dus gewoon door! Alle poli’s zijn gewoon open en ook daar gaan alle afspraken door. Ook de spoedzorg gaat gewoon door.

Het is helaas niet te voorkomen dat de aangekondigde actie op de hieronder genoemde afdelingen gevolgen heeft voor een deel van onze patiënten. Dat vinden wij zeer vervelend.

Alle patiënten die het betreft, zijn persoonlijk geïnformeerd. Heeft u niets gehoord? Dan kunt u ervan uitgaan dat uw afspraak gewoon doorgaat.

Reactie St. Antonius

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft er begrip voor dat medewerkers, ook in ons ziekenhuis, aandacht vragen voor het belang van een goede cao. Het is helaas niet te voorkomen dat de aangekondigde actie op de genoemde afdelingen gevolgen heeft voor onze patiënten. Dat vinden we heel vervelend. Uitgangspunt is dat de kwaliteit van zorg er niet onder mag lijden, daarom treffen we zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen om de gevolgen voor de patiëntenzorg tot een minimum te beperken.

Vragen en antwoorden

Hieronder vindt u veel antwoorden op vragen die u wellicht heeft over de acties op 17 oktober. Staat uw vraag en antwoord hier niet bij? Neem dan contact op met de afdeling of poli waar u onder behandeling bent. Contactgegevens vindt u op onze website: https://www.antoniusziekenhuis.nl/contact

Waarom wordt er actie gevoerd in het St. Antonius Ziekenhuis?
De onderhandelingen van de vakbonden met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) over een nieuwe Cao Ziekenhuizen zijn vastgelopen. Het St. Antonius Ziekenhuis is door de vakbonden uitgekozen als een van de ziekenhuizen in Nederland waar actie wordt gevoerd. De actie is niet gericht tegen het St. Antonius Ziekenhuis, maar is een actie tegen het collectief van ziekenhuizen.

Welke actie staat er gepland?
Op donderdag 17 oktober voeren enkele afdelingen actie door middel van het draaien van een zondagsdienst. Tijdens een zondagsdienst worden in principe alleen spoedgevallen behandeld. Uitgangspunt van het ziekenhuis is dat tijdens de actie goede en veilige patiëntenzorg te allen tijde gewaarborgd blijft. Spoedzorg gaat ook altijd door.

Welke afdelingen draaien zondagsdiensten?

Zijn deze deelnemende afdelingen op 17 oktober wel bereikbaar?
Ja, de afdelingen zijn gewoon bereikbaar. Er wordt gewerkt als ware het een zondag. Mensen die hun naaste(n) wil/willen bezoeken, zijn welkom tijdens de reguliere bezoektijden. Spoedzorg gaat altijd door.

Wat betekent de actie voor niet-deelnemende afdelingen?
Op niet-deelnemende afdelingen gaan alle geplande afspraken gewoon door. Dus bijvoorbeeld op de poliklinieken gaan alle afspraken door. Ook de spoedzorg gaat gewoon door.

Hoe weet ik of mijn afspraak op 17 oktober doorgaat?

Kan ik in spoedgevallen wel in het ziekenhuis terecht?
Ja, de spoedzorg gaat altijd door.

Ik wil op 17 oktober op bezoek bij een opgenomen familielid of kennis. Kan dat?
Ja, op deze dag gelden de reguliere bezoektijden op alle afdelingen. Ook op de afdelingen waar de actie plaatsvindt, zoals hierboven vermeld.

Wat is het standpunt van het ziekenhuis met betrekking tot de actie?

Mijn afspraak is afgezegd. Wordt er automatisch een nieuwe afspraak gepland?
Alle patiënten die het betreft, zijn persoonlijk benaderd en met hen is zo mogelijk meteen een nieuwe afspraak ingepland.

Ik heb een afspraak vlak voor of net na de actie op 17 oktober. Gaat die afspraak wel door?

Doet het St. Antonius ook mee aan de landelijke staking op 20 november?
Daar kunnen we op dit moment nog niets over zeggen. Daar moeten we nog met elkaar over in gesprek. Uiteraard hopen we dat een landelijke staking niet nodig is en dat voor die tijd al een akkoord is bereikt tussen de bonden en de NVZ.