19 maart 2019

Care bags voor borstkankerpatiënten

Borstkankerpatiënten van het St. Antonius Ziekenhuis kunnen sinds kort gebruikmaken van zogenoemde care bags. Ze kunnen de care bag gebruiken om de drainfles die ze na hun ingreep nodig hebben in te doen.

Op verpleegafdeling 4A in het ziekenhuis in Utrecht liggen patiënten die een borstoperatie hebben ondergaan. De afdeling werd onlangs benaderd door Stichting Care bag met de vraag of zij gebruik wil maken van de care bag. De afdeling reageerde positief: "Als afdeling zijn we hier blij mee. We  kunnen de care bag geven aan patiënten die een drain hebben." Op woensdag 13 maart namen verpleegkundigen van de afdeling care bags in ontvangst.

Ondersteuning

Stichting Care bag is een vrijwilligersorganisatie voor vrouwen die borstkanker hebben en een borstamputatie hebben ondergaan. Zij lopen met een drainfles die precies past in de care bag. De care bag kan onzichtbaar onder de kleding gedragen worden en heeft een schouderhengsel, waardoor de patiënte niet steeds hoeft te bukken als ze de drain meeneemt. Het wordt als zeer prettig ervaren en het ziet er leuker uit. Het doel van Stichting Care bag is dat het de patiënten ondersteunt in hun zware proces.

Ineke Gallé-Rovers is de initiatiefneemster van Stichting Care bag. De bag is spontaan ontstaan door haar eigen ervaringen met borstkanker. Ineke: ‘Ik ben er in mijn eigen chemoperiode mee begonnen. Het geeft mij veel voldoening dat ik hiermee iets kan beteken voor lotgenoten en hen kan ondersteunen. Zelf heb ik twee keer met die onhandige witte plastic tas gelopen, waardoor iedereen ook ziet dat je met een drain loopt."

Als ziekenhuis zijn dankbaar dat wij dit mogen uitreiken namens Stichting Care bag! Een mooi voorbeeld van samen zorgen voor kwaliteit van leven.

Meer informatie over Stichting Care bag vind je op de website.