Nieuws
5 mei 2017

Coeliakiemaand vraagt meer aandacht voor coeliakie

coeliakiemaand

De maand mei staat in het teken van coeliakie. Tijdens de speciaal hiervoor in het leven geroepen Coeliakiemaand wordt aandacht gevraagd voor deze auto-immuunziekte. En dat is hard nodig, want nog altijd lopen er veel mensen met onbegrepen (buik)klachten rond, terwijl ze nog nooit getest zijn op coeliakie. In het St. Antonius Ziekenhuis is MDL-arts dr. Al-toma gespecialiseerd in coeliakie.

“Coeliakie komt in Europa bij ongeveer 1 tot 1,5 procent van de mensen voor”, aldus dr. Al-toma. “Maar het aantal patiënten met een daadwerkelijke diagnose is een stuk lager.” Dit komt volgens hem onder andere doordat lang niet alle (huis)artsen het bestaan van coeliakie erkennen.

“Waarschijnlijk lopen er nog veel mensen met onbegrepen klachten rond én dat is erg jammer”, zegt ook Elize Vis, die zelf coeliakie heeft en de Coeliakiemaand in het leven riep. “De kwaliteit van leven van mensen met coeliakie kan aanzienlijk verbeterd worden door een glutenvrij dieet te volgen. Het is onze missie hier meer bekendheid voor te krijgen.” Verschillende glutenvrije bloggers sloten zich bij Elize aan en samen schrijven ze tijdens de Coeliakiemaand informatieve blogs en organiseren de komende maand diverse evenementen.

Symptomen

Coeliakie is een chronische darmziekte, waarbij mensen niet tegen gluten kunnen. Gluten is een eiwit in granen, dat voorkomt in onder meer brood, koekjes, pasta en pizza. Door het eten of drinken van producten met gluten raakt het darmslijmvlies van mensen met coeliakie beschadigd.  Hierdoor kunnen voedingsstoffen niet meer worden opgenomen en dat geeft allerlei klachten. “Coeliakie kent vele gezichten, variërend van iemand die nauwelijks last heeft tot iemand die veel klachten heeft, zoals diarree, buikpijn, gewichtsverlies, vermoeidheid en bloedarmoede”, legt Al-toma uit.

Bloedonderzoek kan coeliakie aantonen. In het bloed zijn dan antistoffen tegen gluten te zien. Maar lang niet altijd geeft bloedonderzoek uitsluitsel. Vaak is het nodig om een dunne darmbiopsie te laten doen, waarbij de arts stukjes weefsel (biopten) wegneemt. Vervolgens wordt onder de microscoop bekeken of de darmvlokken beschadigd zijn en of er dus sprake is van coeliakie.

Naast coeliakie wordt tijdens de Coeliakiemaand ook aandacht gevraagd voor glutensensitiviteit, een aandoening waarbij klachten ontstaan na het eten van gluten, maar geen beschadigingen ontstaan in de darm. “We hebben hier geen precieze getallen van, maar naar verwachting komt dit vaker voor dan coeliakie”, aldus Al-toma.

Glutenvrij dieet

Mensen met coeliakie en glutensensitiviteit volgen een strikt glutenvrij dieet. Wanneer zij zich hieraan houden en producten met gluten laten staan, verdwijnen hun klachten. Het lijkt misschien alsof je met een glutenvrij dieet bijna niets meer mag eten, maar dat is niet zo. De bloggers van de Coeliakiemaand plaatsen lekkere recepten én geven tips voor lekkere glutenvrije producten. Zo laten ze zien dat er óók met een glutenvrij dieet nog genoeg te genieten valt. 

Kijk voor meer informatie over de Coeliakiemaand op www.coeliakiemaand.nl