27 september 2018

Documentaire vraagt aandacht voor dodelijke longaandoening PAH

Longarts St. Antonius te zien in 'De langste adem'

Longarts Repke Snijder werkte mee aan de documentaire

Fotobijschrift: Beeld uit de documentaire 'De langste adem' van onze longarts Repke Snijder.

Op dinsdag 25 september is in Utrecht 'De langste adem' in première gegaan. De documentaire vraagt aandacht voor de progressieve en dodelijke longziekte pulmonale arteriële hypertensie (PAH). De langste adem volgt vijf van de meest bevlogen PAH-experts van Nederland die ieder op hun eigen manier vechten voor hun patiënten.

Longarts St. Antonius

Van ons ziekenhuis is longarts en PAH-expert Repke Snijder gevolgd voor deze documentaire. Net als de andere geportretteerde medische professionals hoopt hij met deze documentaire meer bekendheid te geven aan de zeldzame en levensbedreigende aandoening PAH.

Zeldzame aandoening

Pulmonale arteriële hypertensie is een zeldzame aandoening die wordt veroorzaakt door een vernauwing in de longslagader. Hierdoor ontstaat te hoge druk in de bloedvaten in de longen en gaat het hart overcompenseren. De ziekte zorgt voor extreme benauwdheid en vermoeidheid. “Alsof je lichaam 24 uur per dag een marathon moet rennen”, zo omschrijft een van de gefilmde zorgverleners het.

Grote impact op kwaliteit van leven

Er zijn in Nederland zo’n 1000 patiënten die lijden aan de progressieve aandoening PAH. In de documentaire is te zien hoe groot de impact van deze (vooralsnog) ongeneeslijke ziekte is op het dagelijks leven van deze patiënten. “Ik wil zo graag normaal kunnen lopen en praten”, zegt een van hen. Bijna driekwart van de patiënten heeft echter grote moeite met simpele zaken zoals wandelen, traplopen en het doen van boodschappen.

Bekijk de documentaire

De langste adem is een productie van Weekend Creative Agency in samenwerking met documentairemaker Vincent van den Broek. De volledige documentaire is te zien via de website langsteadem.nl of via YouTube en is door het bedrijf tevens kosteloos aangeboden aan diverse media.

Medische professionals die een hoofdrol spelen in de documentaire zijn:

• prof. dr. Harm Jan Bogaard, longarts in Amsterdam UMC
  • drs. Repke Snijder, longarts in St. Antonius Ziekenhuis.
  • dr. Femke Bonte - Mineur, reumatoloog in Maasstad Ziekenhuis
  • dr. Vanessa van Empel, cardioloog in Maastricht UMC+