Nieuws
24 januari 2014

1ste implantatie kleinste pacemaker ter wereld

Implantatie geschiedt via een kleine opening in de lies

In ons Hart- en Vaatcentrum is op 23 januari 2014 voor de eerste keer in Nederland de kleinste draadloze pacemaker ter wereld ingebracht: de Micra™ transcatheter pacemaker van Medtronic. Dit is onderdeel van een wereldwijde registratiestudie, waarbij in het komende jaar maximaal 780 patiënten in 50 ziekenhuizen wereldwijd de Micra geïmplanteerd zullen krijgen om de effectiviteit van deze mini-pacemaker te onderzoeken. Naast het St. Antonius Ziekenhuis zijn ook het Academisch Medisch Centrum Amsterdam en het Catharina Ziekenhuis Eindhoven bij deze studie betrokken.

De Micra is 90% kleiner dan een traditionele pacemaker – niet veel groter dan een vitaminepil (het gewicht is 2 gram, bij 25,9 mm lengte en 6,67 mm in diameter). Het kleine apparaatje wordt in zijn geheel in het hart gebracht met behulp van een catheter via een ader in de lies. Vervolgens wordt de mini-pacemaker met haakjes op de juiste positie in de hartpunt vastgemaakt. Via een elektrode aan het uiteinde van het apparaatje worden stroomstootjes afgegeven om de hartslag op peil te houden.

De mini-pacemaker zit direct in het hart en heeft dus niet langer een draad nodig om verbinding met het hart te maken. Daarnaast is er – in tegenstelling tot de traditionele implantatiemethode voor pacemakers – ook geen chirurgische ingreep bij de schouder meer nodig. Deze twee aspecten verminderen de kans op complicaties zoals een bloeding of klaplong, infectie, of een defecte draad aanzienlijk. Ook betekent dit dat de pacemaker niet meer zichtbaar is onder de huid.

“Deze nieuwe hoogstaande miniatuur-technologie is een belangrijke stap voorwaarts waardoor een pacemaker veel eenvoudiger kan worden geplaatst via een zogenaamde minimaal invasieve inbrengmethode”, aldus dr. Lucas Boersma, cardioloog, die de eerste Micra-implantatie uitvoerde. “We zijn verheugd dat het St. Antonius deel uitmaakt van deze wereldwijde klinische studie, die we in Nederland uitvoeren in samenwerking met het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven alwaar later deze maand de eerste Micra implantaties zullen plaatsvinden.”

Artsen verwachten dat patiënten eerder naar huis kunnen en sneller herstellen na het plaatsen van deze mini-pacemaker. Boersma: “Positieve eindresultaten van dit onderzoek zouden betekenen dat we als cardiologen bij de ruim drieduizend mensen in Nederland die jaarlijks een enkelvoudige (1-kamer) pacemaker krijgen, in de toekomst ook deze mini-pacemaker kunnen inbrengen.”

Een pacemaker wordt geplaatst bij mensen met bepaalde hartritmestoornissen; in de meeste gevallen als het hartritme te traag is. Het hart is dan niet in staat voldoende zuurstofrijk bloed in het lichaam rond te pompen. Als gevolg daarvan kunnen patiënten zich duizelig voelen of last hebben van een chronisch energietekort, kortademigheid of zelfs flauwvallen. De traditionele pacemaker wordt onder de huid bij de schouder ingebracht, met een draad of ‘lead’ via een bloedvat naar het hart om de hartslag te stimuleren.

Meer informatie? Bekijk dan onderstaande video.