25 oktober 2016

Fabels en feiten over de griepprik

Tussen half oktober en half november krijgen veel mensen in Nederland weer de oproep voor de griepprik. Er doen allerlei feiten en fabels de ronde over deze vaccinatie. Het St. Antonius zet een aantal daarvan op een rijtje.

Van de griepprik kun je griep krijgen.
Dit is een fabel. De griepvaccins die in Nederland worden gebruikt, bevatten geen levende virussen. Ze kunnen de ziekte dus niet veroorzaken. Griepvaccins behoren tot de veiligste vaccins van deze tijd. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam. De meest voorkomende milde bijwerkingen van de prik zijn plaatselijke roodheid en zwelling. Door stimulatie van het immuunsysteem kunnen soms klachten als lichte verhoging en vermoeidheid optreden. Deze zijn van korte duur.

Gezonde mensen hebben geen griepprik nodig.
Dit is een fabel. Iedereen kan griep krijgen. Fit en gezond zijn, biedt geen bescherming tegen infectie. Bij mensen met een verhoogd risico kan een infectie tot ernstige complicaties leiden of zelfs tot de dood. Als iemand die gezond is liever geen griep krijgt, is het vaccin de passende oplossing. Bij gezonde mensen met een goed immuunsysteem werkt de griepvaccinatie zelfs het beste.

De griepprik helpt toch niet.
Dit is een fabel. Vaccineren helpt wel, maar biedt geen 100% bescherming tegen griep. Hiervoor zijn meerdere redenen:

1. Iedereen reageer anders op de griepprik. De een reageert heel sterk, de ander wat minder. Dit geldt voor alle vaccins. Maar het is wel bekend dat wie na de prik toch nog griep krijgt, er vaak minder last van heeft.
2. De jaarlijkse griepprik beschermt alleen tegen de virusvarianten die in het vaccin zitten. Omdat er elk jaar weer andere griepvirussen kunnen circuleren, heb je elk jaar een nieuwe griepprik nodig. De Wereldgezondheidsorganisatie brengt jaarlijks in kaart welke influenzavirussen het meest circuleren. De productie van een vaccin begint ruim een halfjaar van tevoren. Meestal is de samenstelling goed, maar soms is er een mismatch omdat er toch nog een andere variant van het griepvirus de kop opsteekt. Dit gebeurt gemiddeld eens in de acht jaar.

Ook als je nooit griep hebt, kan een griepprik verstandig zijn.
Dit is een feit. Helaas bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Mensen die jaren grieploos door het leven gaan, kunnen het volgende seizoen zeer vatbaar blijken voor een nieuwe griepvariant. Dat is simpelweg niet te voorspellen. Maar er is nog een reden om de griepprik te overwegen. Het vaccin beschermt namelijk ook de mensen om u heen. Als u gevaccineerd bent, kunt u het virus ook niet doorgeven aan familie, vrienden, collega’s.

De griepprik moet elk jaar herhaald worden
Dit is een feit. De circulerende influenzavirussen veranderen continu. Daarom wordt jaarlijks een nieuw vaccin gemaakt, dat beschermt tegen de stammen die verwacht worden. Het vaccin sluit daarom meestal zeer goed aan op de circulerende stammen. Verder begint binnen een maand of zes de immuniteit af te nemen die door een griepvaccin is opgewekt, bij ouderen gebeurt dat zelfs sneller.

Griepprik voor alle medewerkers St. Antonius Ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis vinden we het belangrijk dat de verpleegkundigen, artsen en andere medewerkers zich laten vaccineren tegen de griep (influenzavirus). Wij willen hiermee voorkomen dat medewerkers patiënten kunnen besmetten. Mensen kunnen namelijk drager zijn van het virus zonder zelf ziek te worden, maar een drager kan het virus wel overdragen op anderen. Daarom kunnen alle medewerkers in ons ziekenhuis zich laten vaccineren tegen de griep.