5 juni 2018

De geestelijk verzorger is er voor iedereen

geestelijk verzorger

Margriet van der Kooi is al 31 jaar als geestelijk verzorger en theoloog verbonden aan ons ziekenhuis. Ze begon in 1986 in het Zuwe Hofpoort in Woerden en maakte begin dit jaar de overstap naar het St. Antonius Ziekenhuis. Volgens Margriet heeft ze het ‘mooiste beroep van het ziekenhuis’, maar wat doet een geestelijk verzorger nu precies?

Zelf is Margriet niet zo gelukkig met de term ‘geestelijk verzorger’. “Ik vind het zo’n gek woord en niet passend ook. Ik ‘verzorg’ niemand. Veel mensen denken bij het woord ‘geestelijk’ ook gelijk aan de geestelijke gezondheidszorg, de GGZ, maar daar heeft mijn werk helemaal niets mee te maken”, vertelt Margriet. Ze ziet zichzelf liever als ‘reisgenoot’. “Geestelijk verzorgers  zijn er voor iedereen met levensvragen, die we ‘tijdens hun reis’ kunnen helpen zoeken naar een antwoord op deze vragen. Dat zijn vragen als: ‘Wie ben ik?’ of ‘Waarom zijn we hier?’”

Voor iedereen

In het St. Antonius Ziekenhuis werken zeven geestelijk verzorgers; elk met een eigen achtergrond. Zo is er ook een geestelijk verzorger voor islamitische patiënten. Margriet is christelijk pastor; dat is haar basis. Toch is ze er voor iedereen in het ziekenhuis: patiënten, medewerkers, gelovigen, niet-gelovigen. “Geestelijk verzorger zijn heeft niet per se iets te maken met de kerk. Wij zijn er voor iedereen die een gesprek fijn vindt.”

Juist een ziekenhuis is volgens Margriet een plek waar mensen vaak geconfronteerd worden met levensvragen en daarover graag in gesprek gaan. “Je vraagt je meestal niet in de supermarkt af waarom we hier op aarde zijn, maar in een ziekenhuis ontstaan  dit soort vragen vaak wel.” Ze ondersteunt medewerkers die heftige situaties meemaken tijdens hun werk en gaat langs bij patiënten. Dit kunnen patiënten zijn die in het ziekenhuis liggen, maar Margriet maakt ook afspraken met poliklinische patiënten en hun familie en vrienden; ook in Woerden komt ze nog wekelijks. Goed luisteren is dan een belangrijk onderdeel van haar werk.

Verhalen over hoop

Daarnaast put Margriet ook graag uit verhalen. Dit kunnen bijbelverhalen zijn, en ook andere verhalen waar mensen hoop uit kunnen halen. “Ik zoek naar verhalen die mensen kunnen helpen dingen vanuit een ander perspectief te zien of die hen moed en ruimte geven. Ook in Pluk van de Petteflet zitten allerlei  onverwachte lagen, waar mensen moed uit kunnen halen en die hen richting kunnen geven.”

Het mooiste aan haar werk vindt Margriet wanneer het lukt om mensen hoop te bieden en nieuwe inzichten te geven, zoals die keer toen ze aanwezig was bij een patiënte die chemotherapie kreeg. “De patiënte had haar schoonzus meegenomen en beiden waren  aan het mopperen. Ze moesten lang wachten op de dokter, het openbaar vervoer had niet meegezeten en met de politiek was ook van alles mis. Ik vertelde hen over ‘Het kleine meisje van de hoop’ en probeerde zo het gesprek een andere wending te geven. Dat lukte en er verscheen een glimlach. Voor mij persoonlijk laat dat verhaal zien dat zomaar licht door kan breken, dat ooit vrede en gerechtigheid samen zullen komen en dat God daarvoor zorgt.”

Margriet van der Kooi schreef onlangs samen met haar man het boek ‘Gereedschap is het halve werk’ over de rol die theologie speelt binnen het pastoraat, geestelijke verzorging en coaching. Op haar website (externe link) is meer informatie te vinden over het boek.