Nieuws
11 oktober 2018

Griepprik houdt griep zoveel mogelijk buiten de deur

griep

Nu de herfst weer is begonnen en de winter eraan komt, neemt de kans op griep toe. Om te voorkomen dat je griep krijgt, kun je de griepprik halen. In het St. Antonius Ziekenhuis doen we er alles aan om de griep buiten de deur te houden en zijn er speciale griepvaccinatieweken voor ons personeel.

De griepprik is vooral belangrijk voor ouderen en mensen met een verminderde weerstand, die bijvoorbeeld vanwege een ziekte extra risico lopen om ernstig ziek te worden door de griep. Ook voor zorgverleners wordt het aangeraden om de griepprik te halen. Op de website van het RIVM is meer te lezen over voor wie de griepprik is bedoeld en hoe je de griepprik kunt halen.

Als je de griepprik haalt, is de kans op griep 60 procent kleiner. Dat betekent dat de griepprik er bij 60 van de 100 mensen voor zorgt dat zij geen griep krijgen. De griepprik beschermt dus niet 100 procent. Maar als je toch griep krijgt, zorg de griepprik er wel voor dat je minder ernstig ziek wordt. Hoe goed de griepprik daadwerkelijk werkt is per jaar en per persoon verschillend. Dit hangt af van hoe goed de griepprik past bij de griepvirussen die er in die winter zijn en de afweer van de persoon.

Feiten en fabels

Hieronder volgt een aantal feiten en fabels over de griep:

'Ik kan het virus niet verspreiden, want ik heb geen griepsymptomen’
FABEL: De eerste paar dagen na het oplopen van het virus ben je vaak nog helemaal niet ziek. Maar je kunt het wel doorgeven in die tijd. Zo’n 25 procent van de mensen met het griepvirus heeft vaak helemaal geen duidelijke klachten, maar heeft het virus wel degelijk.

‘Ik heb de griep al ooit gehad, ik ben dus immuun’
FABEL: Ook mensen die eerder de griep hebben gehad, kunnen een nieuwe griep krijgen. De circulerende influenzavirussen veranderen continu en elk jaar heerst er een nieuwe griepvariant. Daarom wordt er jaarlijks een nieuw vaccin gemaakt dat beschermt tegen de stammen die verwacht worden.

‘Handen wassen helpt tegen verspreiding van griep’
FEIT: Volgens wetenschappers zijn ongewassen handen goed voor 80 procent van alle voorkomende infecties. Je handen goed wassen vermindert dus kans op verspreiding van het griepvirus.

‘Je kunt niet doodgaan aan griep’
FABEL: Het aantal griepdoden in Nederland varieert jaarlijks van enkele honderden tot tweeduizend. Mensen van wie het afweersysteem minder goed werkt, zoals ouderen, lopen risico. De griep beloopt bij hun ernstiger en ook komen er meer complicaties voor, zoals een bacteriële longontsteking. Daaraan kunnen deze patiënten overlijden – ook wanneer ze een griepprik hebben gehad.

‘Antibiotica helpen tegen griep’
FABEL: Griep wordt veroorzaakt door influenzavirussen. Antibiotica helpen alleen tegen bacteriële infecties en niet tegen virussen. Antibiotica hebben zelfs een slechte invloed op griep doordat het bacteriën dood; slechte bacteriën, maar ook goede die juist helpen de griep te overwinnen.