Nieuws
1 juni 2018

Hoe kun je huidkanker voorkomen?

huidkanker

De zomer staat weer voor de deur en dat betekent dat de zon vaker zal schijnen. Een paar uurtjes in de zon liggen kan lekker zijn, maar brengt ook gevaren met zich mee. Daar waarschuwen dermatologen van het St. Antonius Ziekenhuis voor.

“Huidkanker behoort tot de top 3 van meest voorkomende vormen van kanker in Nederland”, vertelt Amber Goedkoop, dermatoloog in het St. Antonius. “Op de polikliniek zien wij steeds jongere patiënten met huidkanker, wat waarschijnlijk het gevolg is van overmatig zonnen. Helaas zien we nog steeds dat veel mensen de bruine kleur door de zon of de zonnebank als ideaalbeeld zien, terwijl ze in feite bezig zijn met het beschadigen van hun huid én dus meer kans lopen op huidkanker.”

Goed smeren

Om de kans op huidkanker te verkleinen is het belangrijk om je goed in te smeren met zonnebrandcrème. “Smeer zonnebrandcrème met minimaal factor 30 tijdens zonnige dagen en herhaal het insmeren meerdere keren per dag”, aldus Goedkoop. “Smeer niet alleen wanneer je gaat zonnen, maar ook als je buiten gaat sporten of recreëren.” Verder is het advies om de volle zon tussen 12.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk te vermijden.

Om huidkanker te voorkomen, is het van belang om je huid goed in de gaten te houden. “Het is belangrijk om te letten op moedervlekken die groter of donkerder worden, gaan bloeden of jeuken. Ook zweertjes, die spontaan ontstaan en niet genezen, zijn verdacht. Wanneer je een plekje niet vertrouwt, ga dan naar de huisarts."

Behandeling

Als de huisarts denkt aan huidkanker zal hij/zij  je doorsturen naar de dermatoloog voor verder onderzoek en behandeling. De dermatologen van het St. Antonius zijn gespecialiseerd in de behandeling van huidkanker. Ze behandelen patiënten met een speciale crème, stippen de plek aan, gebruiken een lamp (PDT) om de huidkanker te behandelen of snijden de plek weg. Ook beschikken ze over Mohs’ micrografische chirurgie, een speciale operatietechniek waarbij huidkanker zo precies mogelijk verwijderd wordt, zonder dat daarbij teveel gezonde huid verloren gaat.