Nieuws
10 januari 2022

Hyacintenverkoop 2022 voor AYA-zorg gestart

Op 3 januari is de jaarlijkse hyacintenverkoop in ziekenhuizen, waaraan het St. Antonius Kankercentrum meedoet, van start gegaan. De actie wordt georganiseerd door het AYA Zorgnetwerk dat zich inzet voor AYA's, jongvolwassenen met kanker. De opbrengst van deze actie wordt ingezet om de zorg voor jongvolwassenen met kanker te verbeteren.

Net als in 2021 vindt de verkoop vanwege de coronamaatregelen ook dit jaar online plaats. Via de webshop Bloomgift kunnen de hyacinten besteld en in een brievenbuspakket thuis bezorgd worden. De actie loopt tot 31 januari 2022. Van elke bestelling gaat er 2 euro naar het AYA zorgnetwerk.

Zorg verbeteren

In Nederland krijgen jaarlijks 3900 jonge mensen tussen de 18 en 39 jaar kanker. Van hen overlijdt 20%. Kanker op jongvolwassen leeftijd heeft grote gevolgen voor opleiding, werk, sport, zelfstandigheid, relaties en vruchtbaarheid. Kanker op deze jonge leeftijd is zeldzaam en er zijn weinig leeftijdsspecifieke behandelingen. Met de opbrengst van de hyacintenverkoop worden zorgverleners opgeleid om deze leeftijdsspecifieke zorg te kunnen verlenen en onderzoek te doen naar kanker op jongvolwassen leeftijd.

AYA-zorg binnen het St. Antonius Kankercentrum

Binnen het St. Antonius Kankercentrum is de afgelopen jaren vormgegeven aan AYA-zorg. Zo hebben ook wij AYA-contactpersonen aangesteld, zorgprofessionals die affiniteit en kennis hebben met en over deze patiëntengroep. De contactpersonen kennen de vragen die spelen bij AYA’s, weten welke leeftijdsspecifieke zorg mogelijk is en kunnen zorgverleners adviseren bij specifieke vragen of helpen met een doorverwijzing naar maatschappelijk werk of een AYA-poli. Jongvolwassen met kanker vinden op onze website specifieke informatie.