Nieuws
14 augustus 2020

Medewerkers St. Antonius te bewonderen in bibliotheek

marco de vente

Naast dialyseverpleegkundige in het St. Antonius Ziekenhuis is Marco de Vente ook kunstenaar. Tijdens de coronacrisis maakte hij portretten van zijn collega’s die in de coronazorg werkten. De werken zijn sinds deze week te zien in de bibliotheek aan de Neude in Utrecht. Op 20 augustus is er een podiumavond, waar ook geportretteerde medewerkers van het St. Antonius hun verhaal doen. 

Eén van de geportretteerden is Liss van Ree, als verpleegkundige werkzaam op de Spoedeisende Hulp van het St. Antonius. Tijdens de podiumavond zal ze terugblikken op de afgelopen periode. Van Ree werkte tijdens de coronacrisis voornamelijk in de triagetent bij de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis. “In deze tent ontvingen wij patiënten met het coronavirus of met verdenking op Covid-19. Het was een bijzondere periode waarbij je vermomd als mummie zorg verleende aan patiënten”, aldus Van Ree. 

Onherkenbaar

Precies die beschermende kleding en bijbehorende maskers heeft Marco de Vente in beeld willen brengen. “Collega’s moesten toch anders met elkaar communiceren. Voorheen had je genoeg aan een half woord; nu waren gezichtsuitdrukkingen niet zichtbaar. Je zag alleen elkaars ogen; daar raakte ik door gefascineerd.” 

Dat resulteerde in 28 portretten van zorgmedewerkers, nagenoeg onherkenbaar en gehuld in beschermende pakken. De Vente schilderde voor zijn portrettenserie niet alleen medewerkers van het St. Antonius, maar ook verpleegkundigen van revalidatiecentrum de Hoogstraat en verschillende verpleeghuizen.

“Met gemengde gevoelens kijk ik terug op deze heftige en onrealistische periode”, blikt Sharon Heikoop, IC-verpleegkundige en ook een van de geportretteerden, terug. “Een massale toestroom van patiënten werd werkelijkheid, waarbij al snel alle bedden werden gevuld met erg zieke patiënten. Ons team werd overdonderd door emoties, maar werd daardoor ook hechter. Samen hebben we gestreden tegen de (eerste) piek.” 

Podiumavond

Tijdens de podiumavond op 20 augustus zijn een aantal geportretteerden aanwezig. Zij gaan met elkaar en het aanwezige publiek in gesprek – uiteraard op 1,5 meter afstand – en denken na over de toekomst van de zorg.  Kijk voor meer informatie en aanmelden voor de podiumavond op de website van de Bibliotheek Utrecht.

De expositie is nog tot 10 september te bewonderen in de nieuwe centrale bibliotheek van Utrecht.