18 mei 2017

Robot schrobt de vloeren van het St. Antonius Ziekenhuis

intellibot

In het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht wordt vanaf eind deze maand schoongemaakt met de Intellibot, een gerobotiseerde schrobzuiger. Hoewel de pilot nog moet beginnen, zijn de eerste bevindingen alvast positief. "De Intellibot is heel efficiënt en flexibel en kan ook 's nachts worden ingezet", aldus Wenny Braam, afdelingshoofd Services van het  St. Antonius Ziekenhuis.

Normaal gesproken worden de vloeren in het ziekenhuis in Utrecht schoongemaakt met standaard schrobzuigmachines, maar die zijn volgens Wenny Braam niet zo flexibel. Voor deze machines zijn medewerkers nodig en die bedienen de zuigers meestal tijdens kantoortijden. Liever maakt Braam  ook in de avond of ’s nachts de vloeren van het ziekenhuis schoon, maar dat blijkt niet in te passen in het werkschema van de schoonmakers. De Intellibot lost dit probleem op en kan wél in de nachtelijke uren aan het werk.

Sensoren

"De Intellibot maakt per uur liefst duizend vierkante meter vloeroppervlakte schoon", vertelt hij. "’s Nachts, ’s morgens of laat op de avond: het maakt niet uit.” De Intellibot werkt volledig automatisch. "De machine wordt voorgeprogrammeerd en wordt door de schoonmaak naar een plek gebracht om vanaf daar zijn programma te starten", legt Braam uit. "Hij heeft rondom sensoren, zodat de machine kan zien waar hij zich bevindt en rekening kan houden met eventuele obstakels." Stil is de Intellibot niet. Daarom wordt de robot alleen ingezet op afdelingen waar ’s nachts en ‘s avonds geen patiënten zijn.

De schoonmakers zijn enthousiast over de Intellibot. Bang om hun baan te verliezen als gevolg van de gerobotiseerde schrobzuiger zijn zij niet. "Ze zijn erg positief. We hebben de schoonmakers uitgelegd dat de Intellibot echt een toevoeging is en geen vervanging van hun werk." Dankzij de inzet van de Intellibot blijft er tijd over en kunnen schoonmakers taken oppakken, die anders blijven liggen. "Nu kunnen medewerkers bijvoorbeeld meer aandacht besteden aan het sanitair en vaker bij de toiletten langsgaan."

Uitbreiding

Het streven is om de Intellibot zoveel mogelijk te gebruiken op de verschillende afdelingen van het St. Antonius in Utrecht. Als de gerobotiseerde schrobzuiger daadwerkelijk een succes blijkt, neemt de Intellibot binnenkort ook de vloeren van het St. Antonius Nieuwegein onder handen.