5 maart 2018

ROW Expertisecentrum ontvangt Engel Award

Longartsen Repke Snijder en Hans-Jurgen Mager met de Engel Award

Longartsen Repke Snijder en Hans-Jurgen Mager

Het ROW Expertisecentrum van het St. Antonius Ziekenhuis heeft op 28 februari de Zeldzame Engel Award gekregen.

Op woensdag 28 februari kwamen tijdens de internationale Zeldzameziektendag patiënten, zorgverleners, onderzoekers, zorgverzekeraars, overheid en industrie bijeen tijdens de Nationale Conferentie Zeldzame Aandoeningen. De VSOP (Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties) voor zeldzame en genetische aandoeningen in Nederland, organiseerde dit jaarlijkse evenement dit jaar voor de tiende keer.

Engel Award

Hoogtepunt van deze dag is de jaarlijkse uitreiking van de Zeldzame Engel Awards aan personen en organisaties die zich op bijzonder wijze hebben ingezet voor mensen met een zeldzame aandoening.

Dit jaar is het ROW Expertisecentrum (Rendu-Osler-Weber) van ons ziekenhuis beloond met een van de awards. Het centrum kreeg de award omdat het zich al jarenlang nationaal en internationaal onderscheidt met zijn enorme expertise en kennis op het gebied van de ziekte van Rendu-Osler-Weber.

Prijs opgedragen aan oprichter

Longartsen Hans-Jurgen Mager en Repke Snijder van het St. Antonius namen de Engel Award in ontvangst en droegen de prijs op aan Kees Westermann, de grondlegger van het ROW Expertisecentrum. In hun speech bedankten zij niet alleen de collega's van het ROW-team, maar ook de patiëntenvereniging Harteraad voor de bijzonder prettige samenwerking in de inspanningen voor patiënten met deze zeldzame aandoening. Ook bedankten ze alle patiënten voor het vertrouwen dat ze in ons centrum stellen. Dat is voor het team heel inspirerend en vaak ontroerend.

Rendu-Osler-Weber

De aandoening van Rendu-Osler-Weber is ontdekt door de drie gelijknamige artsen en is een zeer zeldzame, erfelijke aandoening van de bloedvaten. De kans dat een arts een ROW-patiënt onder behandeling krijgt, is klein. Daardoor kan het gebeuren dat de ziekte niet of pas in een laat stadium wordt herkend. Dit was de aanleiding voor artsen van ons ziekenhuis om in 1982 een centrum voor ROW op te richten waar patiënten uit het hele land terechtkunnen voor diagnose, behandeling en advies.