9 november 2018

St. Antonius op plaats 7 in AD Ziekenhuis Top 100

In de Ziekenhuis Top 100 die het Algemeen Dagblad (AD) jaarlijks publiceert, staat het St. Antonius Ziekenhuis dit jaar op de 7de plaats van topklinische ziekenhuizen. Het AD maakt in zijn ranglijst dit jaar voor het eerst onderscheid tussen streekziekenhuizen en topklinische centra. St. Antonius Woerden (voorheen Zuwe Hofpoort), wordt in deze lijst nog apart benoemd op plaats 36 van de 44 streekziekenhuizen.

De ranglijst van dit jaar is gebaseerd op cijfers over het jaar 2017. In oktober van dat jaar heeft het St. Antonius een nieuw elektronisch patiëntendossier in gebruik genomen voor al zijn locaties, inclusief Woerden, dat vanaf dat moment ook  verder gaat onder de naam St. Antonius Woerden. Cijfers over de eerste negen maanden van 2017 zijn voor Woerden dus nog apart geregistreerd. Reden waarom deze locatie nog een aparte vermelding krijgt in de AD-lijst.

Een uitgebreide toelichting op de scores van het St. Antonius in de AD Ziekenhuis Top 100 van dit jaar kunt u hier lezen.

Vergelijken op basis van uitkomsten

Luc Demoulin, lid Raad van Bestuur St. Antonius: “Het is belangrijk maar niet gemakkelijk om ziekenhuizen met elkaar te vergelijken. In het St. Antonius Ziekenhuis geloven we dat kwaliteit van zorg het best vergeleken kan worden op basis van patiëntervaring en het resultaat van de geleverde zorg. We gebruiken daarvoor de zogenoemde value-based healthcare-methode (VBHC). Hierbij houden zorgverleners per aandoening bij wat de resultaten van de behandeling zijn. Ofwel: we meten de zorguitkomsten, zoals mate van pijn, tijd tot herstel en tijd van diagnose tot behandeling. Door deze uitkomsten vervolgens te vergelijken met andere zorgverleners, ook in andere ziekenhuizen, leren we van elkaar en kunnen we verbeteringen doorvoeren. De uitkomst die voor een patiënt het belangrijkst is, kwaliteit van leven, heeft daarbij onze hoogste prioriteit.”

Transparant en samen met patiënt

Om patiënten te laten zien wat ze van een behandeling in het St. Antonius kunnen verwachten, ontwikkelde het ziekenhuis samen met patiënten zogenaamde infographics. Die brengen de zorguitkomsten eenvoudig en overzichtelijk in beeld. Bovendien is het een mooi hulpmiddel voor de zorgverlener en patiënt bij het bespreken van de verschillende behandelkeuzes en samen tot de beste behandelkeuze te komen. Voor de aandoeningen CVA, blaaskanker en obesitas staan ze al op de website. In de komende tijd volgen er meer. Dit is een eerste stap in het project van minister Bruins en ZonMW, waar het St. Antonius, samen met de andere Santeon ziekenhuizen aan mee werkt.  Doel van dit project is te onderzoeken hoe uitkomsten van de zorg het beste kunnen worden ingezet zodat patiënten beter kunnen meebeslissen over zowel de juiste behandelaar als de juiste behandeling.

Santeon

Binnen Santeon, het samenwerkingsverband van zeven topklinische ziekenhuizen, werken artsen van het St. Antonius al sinds 2012 aan het inzichtelijk maken en verbeteren van zorguitkomsten.  “We willen binnen Santeon binnen drie jaar voor 20 aandoeningen zogenoemde dashboards ontwikkelen, zodat een patiënt zelf een ziekenhuis kan kiezen op punten die een patiënt belangrijk vindt,” zegt Douwe Biesma, voorzitter Raad van Bestuur St. Antonius en voorzitter van Santeon.

Dit jaar publiceerde Santeon de uitkomsten en resultaten van de verbeteringen die gerealiseerd zijn in de zorg rondom borstkanker en heupartrose.

Lees meer over kwaliteit van zorg in het St. Antonius Ziekenhuis op: www.antoniusziekenhuis.nl/onze-resultaten