Nieuws
26 maart 2020

Update: coronavirus

mc-mini-maze

Om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken, neemt het St. Antonius extra maatregelen. Zo is de bezoekers- en begeleidersregeling  aangescherpt en worden poli-afspraken tot nader orde uitgesteld of waar mogelijk vervangen door telefonische afspraken. Ook annuleren we tot nader order, waar dit kan, geplande operaties. Vanaf 19 maart vindt er toegangscontrole plaats bij de hoofdingangen van locaties Utrecht en Nieuwegein.

Update 30 maart

Intensivist Arend Jan Meinders en IC-verpleegkundige Sandra Giard te gast bij Jinek

Trailerfoto Jinek - Arend Jan Meinders en Sandra Giard
Arend-Jan Meinders, intensivist, en Sandra Giard-Boenders, IC-verpleegkundige, schoven op 30 maart bij talkshow Jinek aan om te vertellen over de situatie op onze IC. Arend-Jan legt onder andere uit dat het lastig is om een patiënt te leren kennen, omdat contact maken vaak moeilijk is. "Normaal maken we meer contact met onze patiënt of kom je er via de familie achter wie iemand is. En dat gaat nu eigenlijk niet", aldus Arend-Jan. Daarom vragen we nu soms om een foto van de patiënt met zijn/haar gezin of huisdier."

"Ik praat altijd tegen mijn patiënten, ook als wij ze in kunstmatige slaap houden. Ik vertel ze wat voor dag het is, wat ik aan het doen ben... Je weet nooit wat ze wel of niet mee krijgen", aldus Sandra.

Gemist? Bekijk de uitzending terug via RTLXL.

Update 28 maart

Spoedeisende hulp-arts Gor Khatchikyan aan tafel bij Op1

Gor Khatchikyan, SEH-arts

SEH-arts Gor Khatchikyan zat 28 maart aan tafel bij Op1. Hij sprak er onder meer over de toenemende druk op de IC-afdelingen. Dat hij soms moeilijke gesprekken moet voeren met patiënten en hun naasten over wel of geen opname op de IC. Op zijn eigen eerlijke en bevlogen wijze vertelt hij over zijn eigen ervaringen en wat dat met hem doet.

Bekijk deze aflevering op de website van Op1.

Update 26 maart

Korte film Intensive Care

Deze korte film geeft een uniek en indrukwekkend kijkje achter de schermen op de Intensive Care van het St. Antonius. Arend-Jan Meinders, als intensivist werkzaam op de IC, roept op je vooral aan de richtlijnen van het RIVM en de overheid te houden. De film is gemaakt door Mediageniek, Prolira en het St. Antonius Ziekenhuis. 

Update 25 maart

Coronabesmettingen

Het St. Antonius heeft besloten om het exacte aantal coronabesmettingen in het ziekenhuis niet meer op de website te vermelden. Het aantal coronapatiënten wijzigt snel en ziekenhuizen in de regio en ook in de rest van het land nemen patiënten van elkaar over. Dit maakt het lastig om een correct en actueel beeld te geven.

Utrechtse ziekenhuizen hebben elke dag overleg met elkaar over de verdeling van het aantal coronapatiënten en daarom is besloten dat het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) dagelijks een update geeft over het aantal coronapatiënten in de regio. Pers kan hiervoor terecht bij Sietzke Vermeulen, woordvoerder ROAZ, via telefoonnummer +31 6 48153548. 

Tent voor opvang coronapatiënten

Naast de Spoedeisende Hulp op onze locatie Nieuwegein is een speciaal ingerichte tent in gebruik genomen voor de opvang van patiënten met een verdenking op corona. Naast de tent staat een grote bus met een CT-scan, waarmee patiënten getest worden op het coronavirus.

De tent is alleen bedoeld voor patiënten die een verwijzing van de huisarts hebben of die met de ambulance zijn binnengebracht.  Door het neerzetten van deze tent houden we patiënten met een verdenking op corona gescheiden van onze andere patiënten op de Spoedeisende Hulp. 

In dit filmpje is te zien hoe de tent er van binnen uitziet. 

coronatent

Update 24 maart

Aanpassing bezoekersregeling Intensive Care

Om onze patiënten en medewerkers op de Intensive Care (IC) te beschermen tegen corona, is de bezoekersregeling aangepast. Patiënten die opgenomen zijn op de IC, mogen vanaf vandaag daarom geen bezoek meer ontvangen.

Update 23 maart

Coronabesmettingen

In het St. Antonius zijn 36 patiënten met het coronavirus opgenomen, waarvan 18 op de Intensive Care. Deze patiënten liggen allemaal in isolatie en worden behandeld volgens een speciaal protocol.

Poliklinieken Mijdrecht, Overvecht en Houten dicht

Vanaf maandag 23 maart zijn de poliklinieken Mijdrecht, Overvecht en Houten tot nader order gesloten. Op deze locaties vindt dus ook geen diagnostiek plaats. Locatie Woerden blijft open.

Update 20 maart

Coronabesmettingen

In het St. Antonius zijn 20 patiënten met het coronavirus opgenomen, waarvan 10 op de Intensive Care. Deze patiënten liggen allemaal in isolatie en worden behandeld volgens een speciaal protocol.

Videoboodschap Raad van Bestuur

In een korte videoboodschap bedankt Douwe Biesma, voorzitter van de Raad van Bestuur, iedereen voor de steun die het St. Antonius de afgelopen periode heeft ontvangen. "Uit alle hoeken van de samenleving krijgen we hulp aangeboden. De waardering en het medeleven is groot. Zo kregen we mooie bloemen en hangen er spandoeken bij de ingang van ons ziekenhuis. Ondanks alle uitdagingen die nog op ons af gaan komen, heb ik er veel vertrouwen in dat we hier met elkaar doorheen komen."

Update 19 maart

Winkels gesloten

De winkels op al onze locaties zijn vanaf heden gesloten. Dit betekent dat Haar op Maat, LM Orthopedie en Livera de deuren hebben gesloten. Bezoekersrestaurant Vermaat is voor eten en drinken gedeeltelijk geopend. Ook de Zorgpassage in Woerden, met daarin diverse winkeltjes, is dicht.

Coronabesmettingen

In het St. Antonius liggen op dit moment 16 patiënten met het coronavirus, waarvan 9 op de Intensive Care. Deze patiënten liggen in isolatie en worden behandeld volgens een speciaal protocol.

Toegangscontrole

Bij de hoofdingangen van de St. Antonius ziekenhuislocaties vindt vanaf donderdag 19 maart een toegangscontrole plaats. Bezoekers en medewerkers worden bij binnenkomst gecontroleerd op verkoudheidsklachten en koorts en worden gewezen op de geldende hygiënerichtlijnen. 

Update 18 maart

Tekort mondkapjes

In het St. Antonius zijn we heel druk met het voorkomen van verdere verspreiding van het coronavirus. Daarvoor zijn wer hard op zoek naar mondkapjes. Het gaat om chirurgisch mond-neusmaskers, FFP1, FFP2 en FFP3-maskers. Heeft u nog maskers over? Lever ze dan in bij de receptie op onze locatie in Nieuwegein. 

Patiënten

In het St. Antonius zijn op dit moment 15 patiënten met het coronavirus opgenomen, van wie 8 op de Intensive Care. 

Afspraken op de poli

Vanwege het coronavirus worden tot nader order veel afspraken op de polikliniek uitgesteld of waar mogelijk vervangen door telefonische afspraken. Heeft u hier een dringende vraag over? Bel dan met de desbetreffende poli.   

Update 17 maart

In het St. Antonius Ziekenhuis liggen 13 patiënten met het coronavirus, van wie 7 op de Intensive Care. 

Update 16 maart

Diverse prikposten gesloten

Vanwege het coronavirus zijn diverse prikposten gesloten:

 • Huisartsenpraktijk Harmelen, Kerkweg 2, Harmelen.
 • Woonzorgcentrum Antoniushof, Antoniushof 1, Montfoort
 • De Zorgplint, Josef Israellaan 20 a, Woerden
 • Zorg- en servicepunt de Wiek, Molenvlietbrink 313-315, Woerden
 • Huiskamer van Waarder, Maximalaan 2, Waarder

De overige prikposten blijven open. Meer over onze prikposten.

Bezoekt u ons ziekenhuis? Neem uw kinderen bij voorkeur niet mee

Om het risico op besmetting met corona te beperken, vragen we u om uw kinderen niet mee te nemen als u ons ziekenhuis bezoekt. We realiseren ons dat dit voor u wellicht lastig is, gezien de maatregelen van de overheid. Toch vragen we u een alternatief te zoeken. Wij hopen op uw medewerking om de verspreiding van coronavirus tegen te gaan.

Mogelijk minder goed bereikbaar

Door de vele vragen die we momenteel ontvangen in verband met het coronavirus, zijn we helaas telefonisch minder goed bereikbaar. Onze medewerkers doen hun uiterste best om iedereen zo snel mogelijk te woord te staan. Wij hopen op uw begrip hiervoor.

Geen afspraakherinnering via sms

Vanaf 16 maart ontvangt u geen sms ter herinnering aan uw afspraak, zoals u dat van ons gewend bent. Dit doen we om verwarring te voorkomen. Vanaf 16 maart worden poli-afspraken namelijk uitgesteld of waar mogelijk vervangen door telefonische afspraken. Patiënten voor wie dit geldt, worden van te voren gebeld hierover. Als patiënten niet gebeld worden, gaat de afspraak gewoon door.

Update 13 maart

Maatregelen bezoekers en begeleiders

U kunt nog steeds patiënten in ons ziekenhuis bezoeken, maar de bestaande bezoekers- en begeleidersregeling is per direct aangescherpt. Dit betekent het volgende:

 • De bezoektijden worden beperkt tot 1 uur per dag: van 19.00 tot 20.00 uur.
 • Er mag maximaal 1 bezoeker tegelijk op bezoek komen.
 • Tijdens het bezoekuur mag er niet gewisseld worden van bezoek en mag de bezoeker de kamer niet verlaten.
 • Voor specifieke gevallen kan een uitzondering worden gemaakt, zoals bij de afdeling Neonatologie en bij patiënten in stervensfase. De verpleegkundige overlegt hierover met u.
 • Bij bezoek van een patiënt in isolatie wordt het isolatieprotocol gevolgd.
 • Patiënten bij wie (een verdenking van) corona is vastgesteld, mogen geen bezoek ontvangen.  
 • Patiënten mogen maximaal 1 begeleider meenemen naar hun bezoek aan het St. Antonius.
 • Heeft u klachten als hoesten, benauwdheid en/of koorts? Kom dan niet naar het ziekenhuis. Het bezoeken van uw familielid/naaste is dan ook niet toegestaan.
 • De algemene hygiënerichtlijnen van het RIVM blijven gelden: was uw handen regelmatig, hoest en nies in uw elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en schud geen handen.

We realiseren ons dat bovenstaande nogal wat van u vraagt. Wij vragen om uw begrip en nadrukkelijk om uw medewerking om onze patiënten en onze onmisbare medewerkers te beschermen.

Griepachtige klachten? Kom niet naar het ziekenhuis of naar onze prikposten.

Heeft u klachten zoals hoesten, benauwdheid en/of koorts? Kom dan niet naar het St. Antonius of onze prikposten.

We vragen u vriendelijk om ons alleen te bellen als het dringend is. Zo houden we het ziekenhuis goed bereikbaar.

Poli-afspraken en operaties

Vanaf 16 maart worden afspraken op de polikliniek tot nader order uitgesteld of waar mogelijk vervangen door telefonische afspraken. Patiënten voor wie dit geldt, worden van te voren gebeld hierover. Als patiënten niet gebeld worden, gaat de afspraak gewoon door.

Tot nader orde annuleren we, waar dit kan, geplande operaties. Patiënten om wie dit gaat, worden hierover gebeld. Het St. Antonius bekijkt of de geplande operaties voor de weken daarna kunnen doorgaan. Zodra dit duidelijk is, melden we dit hier en nemen we contact op met de patiënten wie dit betreft. 

Ontwikkelingen gaan snel

De ontwikkelingen rondom het coronavirus volgen elkaar snel op. Het beleid van RIVM blijft voor ons het uitgangspunt. Lees hierover meer op de website van het RIVM.

Update 12 maart

Er zijn twee medewerkers van het St. Antonius Ziekenhuis positief getest op het coronavirus. Deze medewerkers zijn in thuisisolatie.

Update 11 maart

Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen, zijn alle patiëntenbijeenkomsten in het St. Antonius Ziekenhuis voor de maand maart afgelast.  

We vinden het erg belangrijk om patiënten, bezoekers en medewerkers goed te beschermen tegen het risico op verspreiding van het coronavirus. Daarom is besloten om tot en met eind maart alle informatie- en patiëntenbijeenkomsten niet door te laten gaan. 

Update 10 maart

Er zijn momenteel twee patiënten met het coronavirus in het St. Antonius Ziekenhuis. Eén patiënt verblijft op de Intensive Care in Nieuwegein en een andere patiënt verblijft op verpleegafdeling D3 in Nieuwegein.

We nemen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen. Hierin volgen we de richtlijnen van het RIVM.

We vragen patiënten en bezoekers van ons ziekenhuis ook de onderstaande hygiënemaatregelen te nemen:

Hygiënemaatregelen

Update van 9 maart

In het St. Antonius Ziekenhuis, locatie Nieuwegein, is dit weekend een coronabesmetting vastgesteld bij een patiënt op de Intensive Care afdeling.  Deze patiënt ligt in volledige isolatie. Alle patiënten die met deze patiënt in contact zijn geweest worden op dit moment getest op het coronavirus.

Het St. Antonius Ziekenhuis benadrukt dat de zorg in het ziekenhuis veilig is. We nemen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen. Hierin volgen we de richtlijnen van het RIVM.

Bericht van 5 maart

In het St. Antonius Ziekenhuis is donderdagochtend 5 maart bij een patiënt het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een patiënt op een verpleegafdeling op locatie Utrecht die enkele dagen in het ziekenhuis verbleef. De patiënt is in de middag ontslagen uit het ziekenhuis en wordt thuis verder begeleid door de GGD. 

Op de betreffende verpleegafdeling werden tijdelijk geen nieuwe patiënten opgenomen. Dit is inmiddels niet meer van toepassing en nieuwe patiënten zijn weer welkom op deze afdeling. 

De patiëntenzorg in het ziekenhuis verloopt verder als normaal. Afspraken en operaties gaan gewoon door. 

Het ziekenhuis is uiteraard extra alert en volgt de richtlijnen van het RIVM. De zorg in het ziekenhuis is veilig en we nemen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen.

Voor meer informatie verwijzen wij naar de website van het RIVM.  U kunt ook het publieksinformatienummer bellen van de Rijksoverheid via telefoonnummer 0800-1351.  

Bericht van 2 maart

Het St. Antonius is voorbereid op verspreiding van corona. Om een mogelijke verspreiding van het virus te voorkomen, geven medewerkers uit voorzorg geen hand meer en adviseren we patiënten en bezoekers van het ziekenhuis regelmatig de handen te wassen.

De verspreiding van het coronavirus roept veel vragen op. We volgen als St. Antonius de richtlijnen van het RIVM. Voor alle vragen en antwoorden verwijzen we dan ook naar de website van het RIVM.

Hieronder twee vragen, specifiek voor ons ziekenhuis:

Kan ik naar het ziekenhuis komen?

Ja, u kunt gewoon ons ziekenhuis bezoeken. Alle afspraken gaan gewoon door. Patiënten en bezoekers lopen geen risico.

Mijn gezondheid is kwetsbaar of ik heb een chronische aandoening. Zijn er extra maatregelen die ik kan nemen om besmetting te vermijden?

Het punt is dat het om een nieuw virus gaat. We weten nu dus niet wat u nog meer kunt doen dan onderstaande maatregelen (zie bericht van 27 februari). We adviseren u om te kijken op de website van uw patiëntenvereniging. Die besteden er vaak ook aandacht aan. Mocht u dat niet geruststellen, dan adviseren we u om contact op te nemen met uw (huis)arts.

Bericht van 27 februari

Voorkom verspreiding van het coronavirus. Dit kunt u zelf doen:

Op dit moment neemt het aantal besmettingen met het nieuwe Coronavirus (SARS-CoV-2) in Europa toe. St. Antonius is voorbereid. De ontwikkelingen worden nauwlettend in de gaten gehouden.

Voor de meest actuele situatie verwijzen we naar de website van RIVM. Zij houden hun website dagelijks up-to-date.

Veel mensen vragen zich af wat ze zelf (thuis) kunnen doen om de kans op besmetting te verkleinen. De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding te voorkomen, zijn heel simpel. Overigens, deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen:

 • Goede handhygiene, was uw handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Bent u zelf ziek (koorts en hoesten of kortademigheid) en was u recent op reis in het buitenland in een risicogebied, bel dan met uw huisarts. Blijf thuis, houd afstand tot je naasten en maak gebruik van goede hoest- en nieshygiëne.
 • In Nederland adviseren we alleen mondkapjes voor medisch personeel. Mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen gebruiken professionele FFP2 mondkapjes. Deze FFP2 mondkapjes helpen alleen, als je ze op de juiste manier gebruikt; ze moeten heel goed sluiten over neus en mond, en je moet ze regelmatig wisselen. De simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen in bijvoorbeeld China gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid. 

Meer informatie

Blijf goed geïnformeerd bij een betrouwbare bron: RIVM.