Nieuws
23 oktober 2020

Update: coronavirus

mc-mini-maze

Hieronder leest u actuele nieuwsupdates met betrekking tot onze zorg in coronatijd. Volledige en actuele informatie over onze zorg in coronatijd, vindt u op de themapagina Corona op deze website.

Update 23 oktober

St. Antonius schaalt reguliere zorg verder af

Door de enorme toename van coronazorg in ons ziekenhuis, hebben we eerder al een deel van de reguliere zorg moeten afschalen. Ondertussen laten de prognoses zien dat Covid-opnames de komende weken verder zullen toenemen. Om in deze situatie voor nu én in de komende tijd veilige zorg te kunnen waarborgen en tegelijk goed voor onze medewerkers te kunnen blijven zorgen, schalen we de reguliere zorg vanaf maandag 26 oktober verder af.

Wat betekent dit voor patiënten?

We zien ons genoodzaakt meer geplande niet-acute operaties te verplaatsen. Daarmee spelen we OK-personeel vrij om Covid-zorg of reguliere zorg te verlenen op de IC en op verpleegafdelingen.
Uitgangspunt van deze verdere afschaling is om Covid-zorg mogelijk te maken, medisch-urgente operaties altijd door te laten gaan, ons personeel te beschermen tegen overbelasting en de toename van de wachtlijsten zo klein mogelijk te houden.

Dit betekent helaas wel dat er meer patiënten benaderd worden om hun operatie te verplaatsen. Om hoeveel operaties het in totaal gaat, kunnen we op dit moment nog niet zeggen. Dit is uiteraard een zeer onwenselijke situatie, maar we zien helaas geen andere mogelijkheid op dit moment.

Patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben, kunnen altijd terecht. Ook de behandeling van patiënten met kanker, dialyse, hartingrepen en psychiatrische behandelingen gaan in principe door.
Overigens kunnen sommige (kleinere) operaties wel gewoon doorgaan als daar op dat moment capaciteit voor beschikbaar is. Dus: als u niet wordt gebeld, gaat uw afspraak of operatie gewoon door!

Op dit moment kunnen vrijwel alle poli-afspraken ook nog doorgaan. Patiënten hoeven dus geen belemmering te voelen om in huis te komen voor poliklinische niet-urgente zorg, dat is nog steeds veilig dankzij alle maatregelen die we de afgelopen maanden hebben genomen. We hebben de huisartsen daarom ook gevraagd om patiënten gewoon te blijven verwijzen.

Update 22 oktober

Belbus stopt tijdelijk

Door de aangescherpte coronamaatregelen rijdt de St. Antonius belbus vanaf maandag 26 oktober tot nader orde niet. Met patiënten die vanaf 26 oktober een reservering hadden, wordt contact opgenomen. Zodra de belbus weer gaat rijden, melden we dit op onze website.

De pendelbussen tussen de locaties blijven vooralsnog rijden.

Update 13 oktober

Medewerkers en patiënten verpleegafdeling A2 testen positief op corona

Op verpleegafdeling A2 (interne geneeskunde) van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein zijn de afgelopen dagen meerdere medewerkers en patiënten positief getest op corona. Op basis van de huidige uitslagen (per 13 oktober ochtend) betreft het 11 medewerkers en 7 patiënten.

Uit voorzorg geldt voor een deel van deze afdeling een opnamestop. Dat betekent dat er tijdelijk geen nieuwe patiënten worden opgenomen op deze afdeling. Vooralsnog is bezoek wel mogelijk (met chirurgisch mond-neusmasker). De dagbehandeling aan de voorzijde van de afdeling blijft open. Hier zijn geen besmettingen. Alle maatregelen zijn in gang gezet om verdere verspreiding te voorkomen.

Patiënten die momenteel op de afdeling verblijven zijn getest en alle patiënten die in de periode tussen 5 en 11 oktober op de afdeling verbleven, maar inmiddels zijn ontslagen, zijn gebeld en ontvangen een brief. Zij worden gevraagd om hun gezondheid in de gaten te houden en zich bij klachten te laten testen.

Alle medewerkers die in de risicoperiode op deze afdeling zijn geweest worden momenteel getest (van verpleegkundigen en arts-assistenten tot fysiotherapeuten en schoonmakers). De afdeling ziet extra toe op de naleving van de maatregelen, zoals het correct dragen van het chirurgisch mond-neusmasker en handhygiëne. De medewerkers die positief zijn getest, zijn uiteraard thuis in quarantaine.

Deze situatie heeft geen gevolgen voor onze andere afdelingen of poli's. Patiënten en bezoekers kunnen veilig naar het ziekenhuis komen. De situatie wordt continu zorgvuldig in de gaten gehouden en als dat nodig is, neemt het ziekenhuis aanvullende maatregelen.

Update 12 oktober

Vanaf 12 oktober minder operaties in het St. Antonius

Door de snelheid waarmee het aantal coronapatiënten momenteel toeneemt, ziet het St. Antonius Ziekenhuis, in navolging van veel andere ziekenhuizen, zich ook genoodzaakt om reguliere zorg af te schalen. Vanaf 12 oktober wordt ongeveer 15% van de geplande (niet acute) operaties per week verplaatst naar een later moment.

“Een heel vervelende maatregel die we nu helaas toch noodgedwongen moeten treffen, aldus voorzitter Raad van Bestuur, Luc Demoulin. “We hebben zo lang mogelijk geprobeerd om alle reguliere zorg gewoon te blijven verlenen, ondanks de toename van coronazorg. Niets is immers vervelender voor een patiënt dan te horen dat je operatie moet worden uitgesteld. Helaas zitten we nu aan de grens van ons kunnen en nemen we deze maatregel om de zorg die we wél leveren goed en veilig te kunnen leveren.”

Langer wachten

Het betreft voorlopig een beperkt aantal ingeplande niet-acute operaties dat afgezegd moet worden. Daarmee komt OK-personeel vrij om coronazorg te verlenen op de Intensive care. Ook kunnen hierdoor meer coronapatiënten centraal op een verpleegafdeling worden verpleegd. 
Naast het verplaatsen van een aantal ingeplande operaties, worden de komende tijd ook wat minder nieuwe operaties ingepland. Daarvoor hoeven dus geen operaties afgezegd te worden, maar moeten patiënten soms wel langer wachten op hun ingreep.

Poli en spoed gaat door

Per patiënt wordt zorgvuldig beoordeeld of een ingreep kan worden uitgesteld. Patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben kunnen altijd terecht. Anders dan in het voorjaar, gaan de poli-afspraken wel door. Zo veel mogelijk als het kan op afstand, dus via de telefoon of videobellen. Behandelingen van patiënten met kanker, hartingrepen en psychiatrische behandelingen gaan in principe ook door.

Niet gebeld? Dan gaat je operatie door.

Patiënten van wie de ingreep moet worden verplaatst worden gebeld. Samen met patiënten wordt naar een andere datum en eventueel een andere locatie gezocht. Het ziekenhuis benadrukt dat als je niet gebeld wordt, je operatie gewoon door gaat.

Met elkaar

Demoulin: “Wij kunnen dit als ziekenhuis niet alleen en doen daarom een dringende oproep aan iedereen: houd die 1,5 meter afstand en blijf thuis bij klachten. Alleen dan kunnen we de toestroom van coronapatiënten in het ziekenhuis aan en ook nog zoveel mogelijk andere zorg blijven bieden die zo hard nodig is. Alleen met elkaar kunnen we voorkomen dat de coronazorg weer de overhand krijgt in ziekenhuizen.”

Update 2 oktober

Wij staan voor u klaar. Ook in coronatijd. Helpt u mee?

Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt in korte tijd flink toe. Ook het aantal coronapatiënten in ons ziekenhuis loopt langzaam op. Helaas eerder dan verwacht. Zoals velen in Nederland maken ook wij ons daar zorgen over. We weten niet precies wat de komende weken gaan brengen, maar we verwachten dat er meer coronapatiënten gaan komen. Gelukkig hebben we ons hierop voorbereid.

Uiteraard hebben we onze medewerkers zoveel mogelijk ruimte gegeven om bij te komen van de eerste coronagolf. We zijn tegelijkertijd ook hard aan de slag gegaan om een toename van coronapatiënten aan te kunnen. De vele lessen die we in het voorjaar hebben geleerd, zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. Zo kunnen we in ons ziekenhuis inmiddels meer en sneller testen, zodat we sneller weten of iemand het virus bij zich draagt. Ook weten onze zorgprofessionals nu iets meer over het virus en het ziekteverloop. Behandelingen worden daarop aangepast, waardoor we vaker een IC-opname kunnen voorkomen. 

We hebben ervaren dat de afgelopen periode niet alleen heftig was voor besmette patiënten en hun naasten, maar ook voor patiënten van wie we de zorg hebben moeten uitstellen. We willen het liefst álle patiënten de zorg kunnen blijven bieden die nodig is. Helaas moeten we nu soms toch een geplande niet-acute ingreep verplaatsen. Coronazorg komt bovenop de normale zorg en er is bovendien relatief veel zorgpersoneel voor nodig. Extra opgeleid personeel is helaas niet meteen voorhanden. 

Helpt u mee?

Daarom hebben we uw hulp hard nodig. Houd 1,5 meter afstand en blijf thuis bij klachten! Alleen dan kunnen we de toestroom van coronapatiënten in het ziekenhuis tegengaan en ook alle andere zorg blijven bieden die zo hard nodig is. Met elkaar moeten we zien te voorkomen dat de coronazorg weer de overhand krijgt in ziekenhuizen.

Tegelijkertijd is het belangrijk dat u niet afwacht als u klachten heeft. Bel de GGD als u coronaklachten heeft. Neem contact op met uw huisarts als u andere klachten heeft of met uw specialist als u een verwijzing van de huisarts heeft of al in behandeling bij ons bent. Als u in ons ziekenhuis bent, houd u dan aan de geldende coronamaatregelen. Alleen zo houden we ons ziekenhuis veilig. 

Wij staan voor u klaar. Ook in coronatijd. Helpt u mee?

Update 1 oktober

Vanaf 2 oktober iedereen in het St. Antonius Ziekenhuis een mond-neusmasker

Patiënten, bezoekers en medewerkers van het St. Antonius Ziekenhuis worden vanaf vrijdag 2 oktober dringend geadviseerd in het ziekenhuis een mond-neusmasker te dragen. Dat geldt ook voor mensen die geen klachten hebben. Mensen die geen mondmasker bij zich hebben, krijgen er één uitgereikt bij de ingang.

Iedereen moet het mond-neusmasker in principe gedurende het gehele verblijf in het ziekenhuis ophouden. Alleen patiënten die opgenomen zijn op een verpleegafdeling hoeven geen mond-neusmasker te dragen. Met dit nieuwe beleid, dat voor alle locaties geldt, volgt het St. Antonius het landelijke dringend advies van de overheid om in publieke ruimtes een mond-neusmasker te dragen.

Goed voorbeeld

Met de invoering van de maatregel wil het St. Antonius graag het goede voorbeeld geven met betrekking tot het dringende advies van de overheid. "We beschouwen in principe het hele ziekenhuis als publieke ruimte. Op verpleegafdelingen hanteren we een nog strenger maskerbeleid. Daar draagt personeel altijd chirurgische mond-neusmaskers."

Het ziekenhuis benadrukt dat de onderstaande bestaande richtlijnen ook van kracht blijven en vraagt iedereen die corona-achtige klachten heeft om niet naar het ziekenhuis te komen.

Bekijk hier hoe u op een juiste manier een mond-neusmasker op en af zet.

Update 24 september

Podcast BNR Nieuwsradio

Medewerkers van het St. Antonius Ziekenhuis zijn te horen in een podcastserie over de coronacrisis van BNR Nieuwsradio. Journalist Harmen van der Veen is hiervoor twee weken in ons ziekenhuis geweest en heeft een aantal collega's gesproken over hoe zij de afgelopen periode hebben beleefd.

In deze eerste aflevering doen longverpleegkundigen Romy en Kimberley hun verhaal. Zij vertellen hoe de afgelopen periode voor hen is geweest en uiten hun zorgen over het oplopend aantal besmettingen.

In volgende afleveringen komen onder anderen IC-arts Bram, schoonmaakster Manon en manager inkoop Bjorn aan het woord. De afleveringen zijn behalve op de website van BNR ook te vinden op Spotify.

Update 21 september

Update verpleegafdeling met positief geteste medewerkers 

Alle patiënten en alle medewerkers van verpleegafdeling (vaat)chirurgie in Nieuwegein zijn inmiddels getest, ongeacht of zij klachten hadden of niet. We wachten nog op een aantal uitslagen, maar tot nu toe zijn in totaal zeven medewerkers en één patiënt positief bevonden.

Op een deel van de afdeling kunnen vanaf dinsdag 22 september weer patiënten worden opgenomen. Een ander deel blijft nog afgeschermd, omdat patiënten die daar verblijven en negatief zijn getest, de incubatieperiode nog moeten afwachten. Daar blijven aangescherpte hygiënemaatregelen gelden.

Patiënten die op de afdeling hebben gelegen maar eerder ontslagen zijn, zijn allemaal gebeld om hen te informeren en alert te zijn op mogelijke klachten.

Update 19 september

Medewerkers positief getest op corona op verpleegafdeling Nieuwegein

Aangescherpte maatregelen

Op verpleegafdeling F3 (Chirurgie) van het St. Antonius Ziekenhuis locatie Nieuwegein zijn vrijdagmiddag 18 september 5 medewerkers positief getest op corona. Alle procedures zijn in gang gezet. Patiënten en medewerkers die met hen in contact zijn geweest zijn geïnformeerd en getest en er wordt bron- en contactonderzoek uitgevoerd.

Er geldt een opnamestop voor de betreffende afdeling. Dat betekent dat er voorlopig geen nieuwe patiënten op deze afdeling worden opgenomen. Daarnaast wordt er extra gelet op de naleving van de algemene hygiënemaatregelen zoals handhygiëne en gelden extra maatregelen: alle medewerkers die de F3 betreden en alle bezoekers van de F3 moeten een chirurgisch mond-neusmasker dragen. Er geldt (vooralsnog) geen bezoekersstop.

Update 13 augustus

Mondkapje in wachtruimtes poli’s en onderzoekafdelingen verplicht

Vanaf maandag 17 augustus vragen we patiënten en hun eventuele begeleider een mond-neusmasker te dragen in de wachtruimtes van onze poli’s en onderzoekafdelingen (o.a. Radiologie, Bloedprikken, Endoscopie en Spoedeisende Hulp). Dit geldt voor al onze locaties, dus ook de buitenpoli’s in Overvecht, Houten en Mijdrecht.

Patiënten mogen hun eigen mond-neusmasker dragen. Als ze zelf geen masker bij zich hebben, krijgen ze er één uitgereikt bij de balie van de polikliniek/afdeling. De mond-neusmaskers gelden voor iedereen vanaf 12 jaar.

Waarom deze extra maatregel?

In het St. Antonius Ziekenhuis willen we zoveel mogelijk patiënten de zorg bieden die zij nodig hebben. Veel patiënten waarvan de zorg moest worden uitgesteld hebben we inmiddels weer kunnen helpen. Maar nog niet iedereen. We willen graag meer doen, maar dat kan alleen als we dat op een veilige en verantwoorde manier kunnen doen. Al hebben we onze ziekenhuislocaties zo veel als mogelijk ingericht op de 1,5 metermaatregel, toch zijn er grenzen aan de fysieke mogelijkheden in ons ziekenhuis. Nu we de zorg steeds verder aan het hervatten zijn, verwachten we op sommige poli’s die 1,5 meter niet meer altijd te kunnen waarborgen. Daarom is besloten om vanaf 17 augustus patiënten en hun eventuele begeleiders te vragen een mond-neusmasker te dragen in de wachtruimte van een poli of onderzoeksafdeling op al onze locaties.

Lees hier het volledige bericht.

Wat zijn onze maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus?

coronamaatregelen poster

Update 20 juli

Aangepaste bezoekersregeling reguliere verpleegafdelingen

We hebben de bezoektijden voor reguliere verpleegafdelingen iets aangepast. Hierdoor voorkomen we piekmomenten en kunnen we het bezoek meer spreiden, waardoor we de 1,5-metermaatregel met elkaar beter kunnen naleven. Een overzicht van bezoekregels van alle overige afdelingen vindt u hier.

Wanneer mag u op bezoek komen op een reguliere verpleegafdeling?

 • Dagelijks tussen 11.00 en 12.00 uur mag de eerste contactpersoon op bezoek komen. Op dat moment van de dag is er vaak ook een arts op de afdeling om informatie met de eerste contactpersoon te delen en/of om een gesprek mee te hebben.
 • Daarnaast mag er elke dag tussen 17.00 en 20.00 uur 1 bezoeker langskomen, die langer mag blijven dan 1 uur. Dat mag de eerste contactpersoon zijn of iemand anders.

Verder blijft gelden:

 • Verkoudheidsklachten? Dan is het bezoeken van uw familielid/naaste niet toegestaan.
 • Er mag maximaal 1 bezoeker tegelijk op bezoek komen.
 • Tijdens het bezoekuur mag er niet gewisseld worden van bezoek en mag de bezoeker de kamer niet verlaten.
 • In sommige situaties kan een uitzondering worden gemaakt, zoals bij de afdeling Neonatologie, Geboortezorg en bij delirante patiënten en patiënten in de stervensfase. De verpleegkundige overlegt hierover met u.
 • Bij bezoek van een patiënt in isolatie wordt het isolatieprotocol gevolgd.
 • De algemene hygiënerichtlijnen van het RIVM blijven gelden: was uw handen regelmatig, hoest en nies in uw elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, schud geen handen en probeer minimaal 1,5 meter afstand te houden.

Neem voor uw bezoek onze vragenlijst door

Komt u naar het ziekenhuis om een naaste te bezoeken? Dan verzoeken wij u om voor uw bezoek onze online vragenlijst door te nemen. Op basis hiervan kunt u bepalen of u wel of niet naar het ziekenhuis mag komen. Hiermee hopen wij het risico op een mogelijke corona-besmetting (Covid-19-infectie) zo klein mogelijk te houden en proberen we onze patiënten, bezoekers en medewerkers zo goed mogelijk te beschermen en verspreiding  van corona te voorkomen. Wij hopen op uw begrip hiervoor.

Blijkt uit de vragenlijst dat u met uw klachten geen patiënten kunt bezoeken in ons ziekenhuis, dan kunt u wellicht nog tijdig regelen dat iemand anders uw naaste bezoekt. Bekijk hier onze vragenlijst voor bezoekers.

Op vakantie? Wees alert!

Recent zijn er in Europa weer diverse oplevingen van het coronavirus geweest. Ook in Nederland zijn weer een paar uitbraken geweest. Voor sommige landen en regio’s is het reisadvies aangepast naar oranje. Bij terugkomst uit deze gebieden geldt het dringende advies om 14 dagen in quarantaine te gaan.

Weest u zich ervan bewust dat het reisadvies voor een land, of voor een regio, snel kan wijzigen. De besmettingsgraad kan in een gebied in korte tijd toenemen met mogelijke maatregelen tot gevolg, zoals twee weken in quarantaine bij terugkomst of het niet tijdig kunnen terugreizen.

Wij adviseren u daarom om vóór én tijdens uw vakantie regelmatig de actuele informatie hierover te raadplegen op de website van de Rijksoverheid.

Bent u in een oranje of rood gebied geweest? Dan verzoeken wij u uw bezoek aan het ziekenhuis uit te stellen als het kan. Meld het in ieder geval voorafgaand aan uw afspraak, zodat we zo nodig extra maatregelen kunnen treffen.

Update 10 juli

Op 9 juli heeft het webinar ' Samen zorgen in tijden van corona' plaatsgevonden, waarin we meer onder andere vertelden over de gang van zaken in het ziekenhuis. U kunt dit webinar, de presentatie en de gestelde vragen & antwoorden terugkijken.

Update 25 juni

Beeldbellen steeds populairder

Door de coronacrisis is zorg op afstand populairder dan ooit. Ook in het St. Antonius Ziekenhuis vinden afspraken steeds vaker telefonisch of online plaats. Diabetes Centraal, diabeteszorg voor kinderen, loopt hierin voorop. Op 16 maart werden alle afspraken op de polikliniek direct omgezet naar video afspraken. Het beeldbellen bevalt zo goed dat het een blijvend onderdeel van de kinderdiabeteszorg zal zijn. 

Lees meer in dit nieuwsbericht.

Update 23 juni

Overlijden collega

Wij zijn diep getroffen door het overlijden van onze collega aan de gevolgen van het coronavirus. Onze gedachten gaan uit naar zijn partner, familie en vrienden. Wij zullen hem als collega enorm missen.

Wij hebben nauw contact met de familie en staan ze bij waar mogelijk. Eventuele verdere communicatie doen wij daarom alleen in afstemming met hen.

Update 16 juni

Poliklinieken Mijdrecht, Overvecht en Houten weer open

Open voor bloedprikken, urine inleveren en polibezoek

Sinds 15 juni zijn onze poliklinieken Mijdrecht, Overvecht en Houten weer open. U kunt op deze poliklinieken terecht voor polibezoek, bloedprikken en urine inleveren. Check wel nog even op deze pagina, wanneer u waar terecht kunt voor bloedprikken en urine inleveren.

Radiologisch onderzoek

Radiologisch onderzoek vindt op onze poliklinieken in Mijdrecht, Houten en Overvecht (nog) niet plaats. Voor dit type onderzoek  kunt u (op afspraak) wel terecht op onze ziekenhuislocaties. Check op deze pagina waar u wanneer terecht kunt voor radiologisch onderzoek.

Update 15 juni

Over de hele wereld wordt er volop gezocht naar een behandeling tegen het coronavirus. Ook het St. Antonius levert een belangrijke bijdrage aan deze zoektocht. In het ziekenhuis is een speciale Taskforce Covid Research opgericht, dat zich bezighoudt met liefst 25 verschillende onderzoeken.

Lees meer in dit nieuwsbericht.

Update 12 juni

Om het risico op nieuwe corona-uitbraken en verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen draagt personeel en bezoek op verpleegafdelingen van onze locaties in Utrecht en Nieuwegein een chirurgisch mond-neusmasker. Dat blijven we voorlopig tot nader order nog doen. 

Ondanks deze en alle andere voorzorgsmaatregelen kunnen we nieuwe positieve bevindingen helaas nooit volledig uitsluiten. We blijven daarom aan iedereen vragen om de algemene hygiëne(maatregelen) zorgvuldig na te leven. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat het ziekenhuis een veilige plek blijft voor iedereen. 

Dus: Kom niet naar het ziekenhuis als het niet per se hoeft, was regelmatig je handen, houd altijd 1,5 meter afstand, hoest en nies in je elleboog, schud geen handen en gebruik papieren zakdoekjes.

Update 3 juni

Extra hygiënemaatregelen op locatie Utrecht

De afgelopen dagen hebben we in Utrecht op afdeling 4A en 4C vier patiënten en 1 medewerker positief getest op corona. De patiënten zijn inmiddels naar huis of overgebracht naar locatie Nieuwegein om daar op de corona-afdeling verpleegd te worden. De betreffende medewerker is thuis in quarantaine.

Net als op locatie Nieuwegein draagt ook het verplegend personeel van verpleegafdelingen, functieafdelingen en dagbehandelingen van locatie Utrecht ook een mond-neusmasker. Ook bezoekers krijgen bij binnenkomst op de verpleegafdelingen een mond-neusmasker uitgereikt. Daarnaast testen we het personeel van de betrokken afdelingen en vindt  er contactonderzoek plaats. Zo proberen we het risico op verdere verspreiding te beperken.

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kunnen we nieuwe positieve bevindingen helaas nooit volledig uitsluiten. Daarom blijven we personeel en patiënten laagdrempelig testen bij lichte klachten. Hierdoor hebben we eventuele besmettingen snel in zicht om aanvullende maatregelen te nemen en verspreiding tegen te gaan. Daarnaast kunnen we het niet vaak genoeg blijven herhalen: neem altijd de hygiënemaatregelen in acht.

 • Was regelmatig je handen.
 • Houd altijd 1,5 meter afstand.
 • Hoest en nies in je elleboog.
 • Schud geen handen.
 • Gebruik papieren zakdoekjes

Update 26 mei

Opnamestop en bezoekersstop opgeheven

Naar aanleiding van de toename in het aantal coronabesmettingen gold een opnamestop op een aantal verpleegafdelingen binnen de eenheid Hart en Interne Geneeskunde op onze locatie in Nieuwegein (H2, H3, G3, de CCU en de A2 en C2). Voor al deze verpleegafdelingen is de opnamestop nu opgeheven en kunnen er weer patiënten worden opgenomen.

Ook de bezoekerstop die voor deze afdelingen gold, is opgeheven. In plaats daarvan geldt voor deze afdelingen een aangepast bezoekersbeleid: maximaal 1 persoon per patiënt mag één keer per dag (tussen 19.00 en 20.00 uur) op bezoek. 

Alle medewerkers en bezoekers dragen uit voorzorg op alle verpleegafdelingen in Nieuwegein een chirurgisch mond-neusmasker. Bezoekers krijgen het masker uitgereikt bij binnenkomst op de verpleegafdeling. 

Update 22 mei

Toename coronabesmettingen op locatie Nieuwegein

Beleid aangescherpt voor personeel en bezoekers verpleegafdelingen Nieuwegein

We hebben onlangs een toename geconstateerd in het aantal coronabesmettingen onder patiënten en medewerkers van enkele verpleegafdelingen binnen de eenheid Hart en Interne Geneeskunde op locatie Nieuwegein. Om verdere verspreiding te voorkomen, nemen we uit voorzorg een aantal maatregelen, om onze patiënten, bezoekers en personeel te beschermen. Lees meer.

Update 19 mei

Patiënten bezorgd over corona, maar positief & vol vertrouwen over zorgverlening St. Antonius

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft een patiëntenpanel dat regelmatig met ons meedenkt over allerlei onderwerpen. Eind april hebben we een onderzoek gedaan onder onze panelleden, om inzicht te krijgen in hun ervaringen met de zorg van het St. Antonius tijdens de veranderingen in de coronaperiode medio maart t/m medio april. Bijna 1.100 patiënten hebben online een vragenlijst ingevuld. 

Update 13 mei

Samen zorgen voor 1,5 meter afstand

Sinds deze week komen er weer meer patiënten naar ons ziekenhuis. Om iedereen veilige zorg te bieden, is het van belang om 1,5 meter afstand te houden. Daarbij helpen we patiënten, bezoekers en medewerkers op verschillende manieren; onder andere met behulp van looproutes, markeringen en met stewards die de hoeveelheid mensen op de poli’s in de gaten houden en mensen zo nodig vragen de 1,5 meter in acht te nemen. 

Toch zal het voor iedereen wennen zijn, ook voor onze medewerkers. Niet alles zal in het begin vlekkeloos verlopen. Hoewel de meeste mensen hun best doen om voldoende afstand te houden, is dat in de praktijk niet altijd makkelijk. Niet uit onwil, maar bijvoorbeeld door gebrek aan ruimte in een smalle gang of doordat mensen vanuit gewoonte dichter bij elkaar staan dan de bedoeling is. Laten we elkaar dan helpen: bijvoorbeeld door zelf even meer afstand te nemen of door de ander te vragen rekening te houden met de 1,5 meter afstand. Zo kunnen we samen zorgen voor veilige zorg bij 1,5 meter afstand. 

In sommige gevallen is het voor zorgverleners in hun werk niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Wanneer er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden zijn er maatregelen van kracht. Medewerkers zijn op de hoogte van de verschillende persoonlijke beschermingsmaatregelen en houden zich per situatie aan de juiste voorschriften.    

Op onze webpagina 1,5 meter afstand in het ziekenhuis krijgt u een indruk van hoe ons ‘1,5 meter-ziekenhuis’ er nu uit ziet. 

Hartelijk dank voor uw medewerking en uw begrip.

Update 12 mei

Weer dagelijks bezoek voor IC-patiënten

Vanaf vandaag is de bezoekersregeling op de IC voor zowel coronapatiënten als reguliere IC patiënten verruimd. In plaats van 2x per week mag elke patiënt nu dagelijks bezoek ontvangen. De familiebegeleider plant samen met de familie 1 keer per dag een afspraak in. Óf tussen 14.30 - 15.30 uur óf tussen 19.00 - 20.00 uur. Per patiënt zijn maximaal 2 bezoekers toegestaan.

De IC is heel blij dat ze patiënten en hun familie weer vaker bij elkaar kunnen brengen. 

Bekijk ook onze webpagina over de bezoek-en begeleidersregeling.

Update 11 mei

Binnenkomst ziekenhuis aangepast

Vanaf vandaag vindt er geen uitgebreide toegangscontrole meer plaats bij de ingangen van onze ziekenhuislocaties. In plaats daarvan wordt u als patiënt hartelijk welkom geheten door een van onze medewerkers. Zij stellen u nog maar 1 vraag: “Heeft u klachten die op corona kunnen wijzen?” Is het antwoord “ja”, dan krijgt u een mond-neusmasker aangereikt en uitleg voor het gebruik van het masker.

Lees meer over toegang in het ziekenhuis.

Update 8 mei

Informatie beschikbaar voor ouders van kinderen met een afspraak in het ziekenhuis

Komt u met uw kind naar het ziekenhuis voor een poli-afspraak, onderzoek, dagbehandeling of opname?  Dan is er informatie beschikbaar over de voorzorgsmaatregelen en speciale afspraken die nodig zijn om uw kind goede en veilige zorg te verlenen in deze periode. Het is belangrijk dat u deze informatie goed doorleest voordat u naar het ziekenhuis komt.

De volgende informatie is beschikbaar:
De poli-afspraak van uw kind
De dagbehandeling of onderzoek van uw kind
• De opname van uw kind

Update 7 mei

Het St. Antonius Ziekenhuis breidt reguliere zorg verder uit

Vanwege de coronacrisis moest het St. Antonius noodgedwongen veel afspraken en operaties van patiënten uitstellen. Nu het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis afneemt, ontstaat er ruimte om de zorg die tijdelijk ‘in de wacht heeft gestaan’ weer op te pakken.

Lees meer in dit nieuwsbericht.

Update 1 mei

Informatie beschikbaar voor patiënten met een afspraak in het ziekenhuis 

Komt u naar het ziekenhuis voor een poli-afspraak, onderzoek, dagbehandeling of opname?  Dan is er informatie beschikbaar over de voorzorgsmaatregelen en speciale afspraken die nodig zijn om u goede en veilige zorg te verlenen in deze periode. Het is belangrijk dat u deze informatie goed doorleest voordat u naar het ziekenhuis komt.

De volgende informatie is beschikbaar:

Update 28 april

Ervaringsverhaal medewerker

Sonny Bakker (29) werkt als beveiliger in het St. Antonius Ziekenhuis. Tijdens de coronacrisis heeft hij ervaren hoe het is om patiënt te zijn in zijn eigen ziekenhuis. Hij lag er een week op de corona-afdeling. Of hij het virus heeft opgelopen tijdens zijn werk, weet hij niet. “Ik heb geen idee. Het zou natuurlijk kunnen, maar ik kan net zo goed in de supermarkt besmet zijn geraakt.”

Lees meer over zijn ervaringen in dit patiëntverhaal

Triagetent SEH

Naast de Spoedeisende Hulp (SEH) op onze locatie Nieuwegein staat een speciaal ingerichte tent, die gebruik wordt voor de opvang van patiënten met een verdenking op corona. Medewerkers van de SEH hebben een filmpje gemaakt, waarin zij laten zien hoe de tent eruit ziet en meer vertellen over hoe patiënten er worden opgevangen. 

Het filmpje is te zien op Youtube.

Update 24 april

Ervaringsverhaal corona-afdeling

Het aantal patiënten dat met het coronavirus in het St. Antonius Ziekenhuis terechtkomt, neemt langzaam af. Tegelijkertijd groeit de groep die het ziekenhuis verlaat. Weer thuis is er tijd voor bezinning en het terugblikken op een heftige periode. “Alsof je in een heel slechte film bent beland. Het was een nachtmerrie”, aldus Ad van Luijn (63), die 13 dagen op de corona-afdeling heeft doorgebracht.

Hij vertelt over zijn ervaringen in dit patiëntverhaal.

Update 23 april

St. Antonius kijkt naar mogelijkheden om gewone zorg verder op te pakken

Bij steeds meer mensen leven vragen over wanneer zij weer voor de gewone zorg in ons ziekenhuis terecht kunnen. Logisch, want het is onprettig om lang op een afspraak, onderzoek of behandeling te wachten. Dat beseffen wij ons goed. Uit ons onderzoek onder patiënten blijkt  begrip voor de situatie, maar ook bezorgdheid over uitstel van zorg. De afgelopen tijd hebben wij met name coronazorg, spoedzorg en niet-uitstelbare zorg gegeven. Daarnaast hebben we onze patiënten voor een deel ook op afstand kunnen helpen, bijvoorbeeld via een telefonische afspraak of videoconsult. Voor een deel van onze patiënten geldt echter dat zij voor hun zorg helaas niet naar ons ziekenhuis kunnen komen.

Stapsgewijs oppakken

In ons ziekenhuis kijken we nu hoe we de gewone zorgverlening weer stapsgewijs kunnen oppakken. Uitgangspunt daarbij is dat we prioriteit geven aan medisch urgente zorg. Dat is de zorg die niet langer uit te stellen is, omdat langer uitstellen schade oplevert voor de patiënt. Bijvoorbeeld een oogaandoening die we regelmatig moeten behandelen met ooginjecties, omdat zonder injecties het risico bestaat op onherstelbare schade aan het zicht. Naast uitbreiding van deze medisch urgente zorg gaan we langzaam de zorgverlening die minder dringend is uitbreiden. Ook in deze periode van langzame toename van zorg blijven onze specialisten heel zorgvuldig afwegen bij welke mensen een onderzoek, poliafspraak of operatie snel moet plaatsvinden.

Nieuwe tijden

Wij willen graag de gewone zorgverlening zo snel mogelijk weer oppakken. Om dit veilig en verantwoord te doen, moeten we rekening houden met: 

 • De eisen van de ‘anderhalve-meter-samenleving’ waar we net als andere organisaties in Nederland aan moeten voldoen. Dat is zeker in een ziekenhuis belangrijk, want mensen die al ziek zijn moeten we extra beschermen tegen corona. Dit betekent in ieder geval dat er minder mensen tegelijk in het ziekenhuis kunnen zijn en dat vraagt iets van de inrichting van onze ruimtes en hoe zorgverleners zorg kunnen geven. Landelijk zijn hierover richtlijnen gegeven en wij vertalen deze richtlijnen naar onze zorg om zowel u als onze zorgverleners goed te beschermen. Wij zijn bezig om deze veranderingen vorm te geven en weloverwogen keuzes te maken.
 • Schaarste van mensen en middelen waar we net als andere ziekenhuizen, voorlopig mee te maken hebben. Zo is de laatste weken al een groot beroep gedaan op onze medewerkers. Zij hebben hersteltijd nodig om straks weer met nieuwe energie aan de slag te gaan. Ook de schaarste aan bijvoorbeeld persoonlijke beschermingsmiddelen en bepaalde medicijnen die voor coronazorg nodig zijn, maakt dat we nog een tijd niet alle gebruikelijke zorg kunnen bieden.
 • De gevolgen van het uitbreiden van onze zorg voor zorgverleners in de regio, bijvoorbeeld bij de verpleeghuizen. Ook bij hen is de zorgdruk namelijk zeer hoog.

Wij zijn er voor u

Voorop staat dat wij u graag zo goed en zo snel mogelijk willen helpen. Dus neem vooral contact op met de polikliniek als uw klachten verergeren, als u zich zorgen maakt of vragen heeft over uw afspraak of behandeling.

Wij houden u, onder andere via deze website, regelmatig op de hoogte van de ontwikkelingen in ons ziekenhuis.

Update 21 april

Uw poli-afspraak en/of operatie

Vanwege het coronavirus zijn we helaas al enige tijd genoodzaakt om poli-afspraken en geplande operaties en opnames waar mogelijk uit te stellen. We begrijpen dat u hier vragen over heeft. Daarom delen wij graag de huidige stand van zaken met u.

 • Poliafspraken worden tot met 5 mei uitgesteld of waar mogelijk vervangen door telefonische afspraken of videoconsulten (via Mijn Antonius).
 • Geplande operaties en opnames worden, waar dit kan, tot en met 5 mei geannuleerd.

Hierover bellen we u op tijd. Op onze pagina Poli-afspraken, operaties & opnames vindt u meer informatie hierover.

Of poli-afspraken, operaties en opnames na 5 mei wel kunnen doorgaan, is nu nog niet bekend. Zodra het weer mogelijk is om uw poli-afspraak of operatie in te plannen, neemt de poli contact met u op. U hoeft hiervoor dus niet zelf te bellen (tenzij iets anders met u is afgesproken).

Update 17 april

Aangepaste bezoekersregeling Spoedeisende Hulp Nieuwegein en Utrecht

De bezoekersregeling voor de Spoedeisende Hulp (SEH) in Nieuwegein en Utrecht is aangepast.

Corona (verdachte) patiënten

Voor alle corona (verdachte) patiënten is het helaas NIET mogelijk een naaste mee te nemen, tenzij:

 • De psychosociale/cognitieve gesteldheid van de patiënt begeleiding vereist die de verpleegkundigen op de SEH niet kunnen bieden;
 • De patiënt stervende is en waarbij de familie gefaseerd de mogelijkheid krijgt om afscheid te nemen; 
 • De patiënt de Nederlandse taal niet machtig is en het personeel er middels telefonische vertaling niet uit komt.

Is een van bovenstaande situaties van toepassing, dan geldt het volgende:

 • Per patiënt is maximaal één bezoeker toegestaan. 
 • Heeft het bezoek last van klachten als hoesten, benauwdheid en/of koorts? Dan is het bezoek aan de SEH niet toegestaan. 
 • Tijdens het SEH bezoek mag er niet gewisseld worden van bezoek en mag de bezoeker de kamer niet verlaten. 
 • Bij bezoek van een patiënt in isolatie wordt het isolatieprotocol met het dragen van bijbehorende persoonlijke beschermmaatregelen gevolgd. 
 • Bezoekers verlaten na opname of ontslag van de patiënt direct de SEH en het ziekenhuis.

Niet-corona (verdachte) patiënten

Voor alle niet-corona (verdachte) patiënten is het mogelijk om de eerste twee uur op de behandelkamer een naaste mee te nemen gelet op onderstaande voorwaarden:

 • Per patiënt is maximaal één bezoeker toegestaan. 
 • Heeft het bezoek last van klachten als hoesten, benauwdheid en/of koorts? Dan is het bezoek aan de SEH niet toegestaan. 
 • Tijdens het SEH bezoek mag er niet gewisseld worden van bezoek en mag de bezoeker de kamer niet verlaten. 
 • De 1,5 meter afstand tot het personeel wordt zo goed mogelijk nageleefd. We vragen bezoek daarom zoveel mogelijk plaats te nemen op de stoel zodra er personeel op de kamer komt.

Deelname aan internationale studie naar effecten tocilizumab bij corona-longontsteking

Het St. Antonius Ziekenhuis neemt sinds afgelopen week als een van weinige centra in Nederland deel aan de studie COVACTA. Dit is een internationale studie naar de effecten van tocilizumab (TCZ) bij patiënten met ernstige corona-longontsteking.

Er zijn momenteel geen geneesmiddelen goedgekeurd voor de behandeling van deze ernstig zieke patiënten. Tocilizumab (TCZ) kan samen met de standaardzorg een mogelijke behandeling bieden voor coronapatiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis. TCZ is een geneesmiddel dat is ontworpen om de werking van het eiwit interleukine-6 (IL-6) te blokkeren. Dit eiwit speelt een rol bij het immuunsysteem en is een sleutelfactor is bij ontstekingen. Het middel wordt in diverse landen ingezet bij reumatische aandoeningen.

In een recordtempo zijn vorige week de nodige goedkeuringen geregeld om de studie in ons ziekenhuis te kunnen starten. We willen minimaal 5 patiënten aan de studie laten deelnemen. Patiënten kunnen hierbij behandeling met TCZ of een placebo krijgen. Inmiddels zijn de eerste patiënten met deze behandeling begonnen en de verwachting is dat er er snel meer zullen volgen. We hopen door deelname aan de studie een positieve bijdrage leveren aan een oplossing voor ernstige coronaklachten.

Update 16 april

Coronapatiënten eerder uit het ziekenhuis met behulp van app

Het St. Antonius Ziekenhuis is gestart met thuismonitoring van coronapatiënten. Met behulp van een app kunnen patiënten vanuit huis dagelijks hun zuurstofgehalte in het bloed (saturatie), temperatuur en eventuele klachten doorgeven aan het ziekenhuis. Daar worden deze gegevens door een speciaal thuismonitorteam, bestaande uit coassistenten en longartsen, beoordeeld.

Lees meer in het nieuwsbericht

Update 15 april

Succesvol online vragenuurtje voor MS-patiënten

Vanochtend heeft het eerste online vragenuurtje voor patiënten plaatsgevonden. Meer dan 100 MS-patiënten hebben hieraan deelgenomen. Patiënten waren erg blij met de toelichting over corona met betrekking tot hun ziekte en medicatie. Patiënte Jessica: “Super dat jullie dit gedaan hebben. Ik weet nu veel meer, vragen die ik had zijn beantwoord en ik ben gerustgesteld.”

Bezoekersregeling patiënten corona-IC en ‘schone’ IC/MC verder uitgebreid

De sinds 10 april geldende bezoekersregeling voor coronapositieve patiënten op de Covid-IC is vanaf vandaag verder versoepeld. Daarnaast is vanaf vandaag ook weer bezoek toegestaan op de ‘schone’ IC/MC. Familieleden/naasten van patiënten op de IC/MC (covid en non-covid) geven aan heel erg blij te zijn dat ze hun dierbare weer (vaker) kunnen bezoeken.

Patiënten op de Covid-IC mochten één keer per week bezoek ontvangen; dit is nu uitgebreid naar twee keer per week.

Lees hier de actuele bezoekregeling.

Update 14 april  

Stickers met gezicht van medewerker voor herkenbaarheid

Gezichtsticker op corona-afdelingen en IC

Op de corona-afdelingen waar zorgpersoneel in volledige beschermende kleding werkt, is het lastig om je collega te herkennen. Ook patiënten zien niet goed het gezicht van degene die voor hen zorgt en dat maakt het erg onpersoonlijk. Sinds vorige week dragen medewerkers van deze afdelingen daarom stickers met hun foto erop op hun beschermende kleding. Zo zijn medewerkers herkenbaar voor patiënten én voor elkaar. De eerste ervaringen zijn positief!

Update 10 april

Kunstwerk Build Love bij onze locatie in Utrecht

Kunstwerk Build love (locatie Utrecht)

Vandaag is voor ons ziekenhuis in Utrecht het kunstwerk Build Love geplaatst. Een hart voor de zorgverleners die het hart van de samenleving zijn. Het hart is aangeboden door een groep lokale ondernemers die Leidsche Rijn mede hebben opgebouwd, het staat voor hun trots voor Leidsche Rijn en in deze tijd steekt het ook een hart onder de riem van de zorgverleners en van ons allemaal.

Verruiming bezoekersregeling patiënten corona-afdelingen en corona-IC

Vanaf zondag 12 april

De bezoekersregeling voor coronapositieve patiënten op onze corona-afdelingen (Covid-cohortafdelingen) en op de corona-IC, wordt aangepast. In eerste instantie mochten deze patiënten geen bezoek ontvangen. Omdat we merken dat dit emotioneel zwaar is voor zowel patiënten als familieleden, hebben we besloten bezoek onder bepaalde voorwaarden toe te staan. De aangepaste bezoekersregeling geldt vanaf zondag 12 april.

Uitgangspunt van de aanpassing is dat we vermijden dat onze patiënten allemaal tegelijkertijd bezoek ontvangen. Door de bezoektijden te spreiden, kunnen we het aantal bezoekers beter reguleren en drukte in de centrale hal en/of bij de ingang van de afdelingen voorkomen.

De bezoekregels voor de andere afdelingen veranderen niet.

Bekijk de nieuwe bezoekregels.

Monitoring op afstand met ‘slimme pleisters’

Extra gevoel van veiligheid bij corona-patiënten én verpleegkundigen

Het St. Antonius Ziekenhuis is begin april gestart met ‘slimme pleisters’, waarmee op afstand de hartfrequentie, ademhalingsfrequentie en temperatuur van corona-patiënten gemeten kunnen worden.

De pleister wordt door de verpleegkundige aangebracht en de patiëntgegevens worden eenmalig met de barcodescannner ingelezen. Vervolgens kunnen op een mobiel medisch device de gegevens uitgelezen worden. De verpleegkundige heeft deze gegevens dus altijd bij de hand. In onze regio zijn we het eerste ziekenhuis dat deze slimme pleisters gebruikt. 

Lees het nieuwsbericht over de monitoring met slimme pleisters.

Locatie Woerden voorlopig geen opvanglocatie voor coronapatiënten

Vorige week kregen wij vragen binnen over locatie Woerden in relatie tot coronazorg. In de update van 1 april (zie hieronder) meldden we dat we locatie Woerden hebben aangeboden als opvanglocatie voor de regio. Inmiddels heeft het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorg) ons laten weten dat locatie Woerden (voorlopig) niet in aanmerking komt als regionale locatie voor opvang van coronapatiënten. Andere locaties zoals Hospice Leersum, Haltna Huis in Houten, Buurtzorg Pension in Utrecht zijn beoordeeld als meer geschikt hiervoor. Mocht het moment aanbreken dat de regio wel gebruik wil maken van onze locatie, staan wij daar uiteraard graag voor open.

Zoals op alle locaties, waaronder Woerden, proberen we zoveel mogelijk reguliere zorg (anders dan coronazorg) te blijven bieden op afstand via bijvoorbeeld telefonische consulten of videobellen. Daarnaast huizen partijen als het Zorgpension, de Sint Maartenskliniek en Daan Teeuwes Centrum in onze Woerdense locatie.

Update 8 april

Goed slapen of fijn ontspannen met luisteroefeningen 

Het coronavirus brengt voor veel mensen onrust met zich mee, zowel voor mensen die ziek zijn als voor hun familie en naasten. Onze kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger heeft een paar luisteroefeningen gemaakt die u kunnen helpen te ontspannen of kunnen bijdragen aan een goede nachtrust. De ene ontspanningsoefening brengt u in gedachten naar een heerlijk strand, de andere nodigt u uit voor een mooie reis in een luchtballon. 

Oefeningen beluisteren

Beluister de ontspanningsoefeningen op de website Skills4comfort

Aan het gebruik van deze oefeningen zijn geen kosten verbonden. U kunt de oefeningen net zo vaak beluisteren als u wilt. 

Update 6 april 

Nieuwe mogelijkheden voor digitale zorg tijdens corona-epidemie

E-consult en videoconsult 

Videoconsult

Ook tijdens de corona-epidemie willen we onze patiënten goed en veilig helpen. De afgelopen weken is hard gewerkt om onze patiënten een goed alternatief te bieden voor het traditionele bezoek aan de poli. Naast een telefonische afspraak en zijn daarom nu ook een e-consult en/of een videoconsult met uw arts of verpleegkundige mogelijk. Op onze webpagina E-consult en videoconsult leest u meer over deze consulten. 

De komende periode zullen we deze nieuwe manieren om contact met uw arts en/of verpleegkundige te hebben steeds vaker inzetten.

Meer informatie over het aanmaken en activeren van uw Mijn Antonius-account en de nieuwe consulten vindt u op de webpagina Zelf uw zorg regelen via Mijn Antonius

Manon deelt haar ervaringen als schoonmaker op de IC 

Niet alleen onze artsen en verpleegkundigen zijn in deze tijden onmisbaar, maar onze schoonmakers zijn net zo waardevol. Manon maakt schoon op de IC van het St. Antonius en deelt haar ervaringen in vlogs voor het tv-programma Frontberichten.

Update 3 april

Gezamenlijke oproep huisartsen en ziekenhuizen

Huisartsen, medisch specialisten en ambulancedienst zien het aantal patiënten dat hun hulp inroept sterk afnemen. Mensen lijken nu bij klachten terughoudend om de huisarts of het overbelaste ziekenhuis in te schakelen. “Niet doen”, zegt Esther van Osselen namens de huisartsen in de regio Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein.

“De reguliere, niet-corona, zorg gaat zoveel mogelijk door! Maak daarom niet zelf de inschatting, maar bel de huisarts wanneer je dat normaal gesproken ook zou doen. De consulten zien er misschien anders uit: vaker telefonisch of via beeldbellen, maar de artsen blijven bereikbaar om naar klachten te kijken en een inschatting te maken of verdere zorg nodig is. Het is belangrijk dat we met elkaar proberen te  voorkomen dat mensen (te lang) met klachten blijven lopen, waardoor hun gezondheid mogelijk verslechtert en ze op een later moment intensievere zorg nodig hebben” aldus van Osselen. Huisartsen, specialisten en ambulancemedewerkers overleggen nu nog meer dan gebruikelijk met elkaar om te komen tot de best mogelijke zorg. 

Hartklachten? Neem ook nu contact op!

Onze cardioloog Vincent van Dijk herkent het beeld dat het lijkt alsof mensen terughoudend zijn om bij klachten de huisarts of het ziekenhuis in te schakelen. Van Dijk wil de gezamenlijke oproep dan ook kracht bij zetten vanuit cardiologisch perspectief: “Wij roepen patiënten op om in geval van acute hartklachten of verergering van bestaande hartklachten zeker contact met ons op te nemen.”

Acute klachten

De druk op de ziekenhuizen in de regio is momenteel groot. Zorg die geen spoed heeft wordt uitgesteld of op afstand georganiseerd. Ook Astrid Posthouwer, lid RvB Meander Medisch Centrum heeft namens de ziekenhuizen in het ROAZ Midden Nederland een duidelijke boodschap: “Acute zorg, behandelingen en operaties die medisch gezien niet uit te stellen zijn, gaan gewoon door. Alle ziekenhuizen in de regio houden hier ruimte en personele capaciteit voor beschikbaar. We roepen dan ook op om met acute klachten niet weg te blijven, maar de huisarts of 112  te bellen, zoals je dat in normale tijden ook zou doen.”

Veilig 

In alle ziekenhuizen liggen inmiddels patiënten met corona. Zij worden op geïsoleerde afdelingen onder beschermende maatregelen verpleegd. Daarnaast moeten strikte hygiëne- en bezoekersmaatregelen verspreiding onder medewerkers en patiënten voorkomen. Ook de huisartsen hebben inmiddels speciale praktijken waar uitsluitend coronapatiënten worden gezien. Door deze maatregelen zijn de ziekenhuizen en de huisartspraktijken veilig om te bezoeken voor noodzakelijke zorg.

Traumahelikopter

Op de groenstrook voor de parkeerplaats P15 aan de zijde van de Doorslag is een tijdelijke plek aangewezen als landingsplaats voor een traumahelikopter. We hebben hierbij de gemeente gevraagd om medewerking, zodat het vervoer van coronapatiënten zo goed mogelijk georganiseerd kan worden. De weg (rijbaan, fietspad en voetpad) wordt tijdens het landen en opstijgen van de helikopter door medewerkers van het St. Antonius tijdelijk afgezet.

Palliatieve corona-unit geopend

Het St. Antonius heeft een speciale afdeling geopend voor patiënten met corona in de laatste fase van hun leven. Genezing is dan niet meer mogelijk, maar we kunnen gelukkig wel veel doen om deze periode zo goed mogelijk laten verlopen, zodat de patiënt een waardevolle periode kan hebben met zijn familieleden en/of naasten.

Hulp voor familie/naasten (corona)patiënten

Mocht uw geliefde/naaste/familielid (al dan niet positief getest worden op het coronavirus en) worden opgenomen in ons ziekenhuis, dan biedt het geestelijk-psychosociaal team, wanneer u dat wenst, een luisterend oor. U kunt met het team in gesprek gaan over uw zorgen en/of verdriet. Ook voor de familie/naasten van overleden (corona)patiënten willen wij er zijn.

Meer informatie en de contactgegevens vindt u op onze webpagina Hulp aan familie van (corona)patiënten.

Update 2 april

Sinds het moment dat het coronavirus ook in het St. Antonius Ziekenhuis is vastgesteld, zijn de werkdagen van Marie-Louise Kooij, teamhoofd van de longafdeling, zwaar. “We schrikken nog elke dag van hoe heftig corona kan rondhuizen in iemands lichaam. Het is onverminderd zwaar voor ons allemaal.” Lees meer in dit interview op onze website.

Om te laten zien hoe het er nu aan toe gaat op de speciale COVID 19-unit is Marie-Louise samen met een aantal collega’s het Instagramaccount @breathtakingnurses begonnen. 

Webinar ‘Welke gevolgen heeft het coronavirus voor mijn kankerbehandeling?’

Bent u kankerpatiënt en heeft u vragen over de veranderingen in de zorg
ten gevolge van het coronavirus? Kijk dan op donderdag 2 april van 20.00
tot 21.00 naar een live webinar van de Nederlandse Vereniging voor
Medische Oncologie (NVMO). In deze webinar leggen specialisten, waaronder Arend Jan Meinders van het St. Antonius, uit welke maatregelen er worden genomen om u als patiënt te beschermen tegen het coronavirus. Ook bespreken we hoe de kwaliteit van kankerzorg behouden blijft in tijden van crisis.

Meer informatie over de inhoud en hoe kunt meedoen vindt u in deze flyer.

Mooie samenwerking huisartsen en buitenpoli’s

Vanaf 23 maart zijn de buitenpoli’s in Overvecht, Houten en Mijdrecht gesloten. Maar dat betekent niet dat ze helemaal leeg staan. In Houten en Mijdrecht is inmiddels een mooie samenwerking ontstaan tussen medewerkers van de buitenpoli’s en huisartsen uit de regio.

Update 1 april

Vragen over locatie Woerden in relatie tot coronazorg

We zien dat veel mensen met ons meedenken over het mogelijk gebruiken van locatie Woerden voor de zorg aan coronapatiënten. Dat waarderen we. Bij de zorg voor coronapatiënten zijn het echter niet zozeer de locaties die een probleem vormen, als wel de beschikbaarheid van middelen en personeel.
Beademingsapparatuur, beschermingsmiddelen én deskundig personeel dat fit genoeg is om ingezet te worden voor deze intensieve zorg. Dat zijn schaarse zaken waardoor we niet op veel locaties tegelijk deze zorg kunnen bieden.

Uiteraard zijn we samen met andere partijen allerlei scenario's rondom coronazorg aan het onderzoeken. Daarin bekijken we niet alleen wat voor nu het beste is, maar proberen we ook naar de (nabije) toekomst te kijken. De ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op, we sturen daarom continu bij.
Alle inspanningen zijn erop gericht om de beste zorg te kunnen blijven geven aan zoveel mogelijk patiënten, zowel voor coronapatiënten als niet-coronopatiënten. De mogelijkheden op al onze eigen locaties nemen we hierin mee. Maar we kijken ook naar regionale behoeften en mogelijkheden en werken daarom nauw samen met huisartsen en andere regionale partners zoals de veiligheidsregio. 

Kijkend naar de locaties van het St. Antonius is locatie Nieuwegein het meest geschikt om coronapatiënten op te vangen. Daar hebben we de beschikking over de meeste isolatieruimtes en een uitgebreide Intensive Care afdeling met bijbehorend deskundig personeel. Die faciliteiten en capaciteit hebben we in Utrecht minder en in Woerden niet. Locatie Woerden staat, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken, overigens zeker níet leeg. Net zoals in Utrecht en Nieuwegein draaien ook in Woerden poli's zoveel mogelijk door om zorg te leveren die niet uitgesteld kan worden. Daarnaast huizen partijen als het Zorgpension, de Sint Maartenskliniek en Daan Teeuwes Centrum in onze Woerdense locatie. Voor wat betreft de zoektocht naar locaties voor de minder complexe coronazorg, voor patiënten die níet op een IC afdeling verzorgd hoeven te worden, ontstaan momenteel op regionaal niveau goede initiatieven. Samen met andere regionale partners zoeken we naar mogelijke locaties in de regio, waaronder locatie Woerden.

We proberen vanaf al onze locaties (Utrecht, Nieuwegein en Woerden) zoveel mogelijk reguliere zorg (anders dan coronazorg) te blijven bieden, daar waar mogelijk op afstand via bijvoorbeeld telefonische consulten.

Update 30 maart

Intensivist Arend Jan Meinders en IC-verpleegkundige Sandra Giard te gast bij Jinek

Trailerfoto Jinek - Arend Jan Meinders en Sandra Giard
Arend-Jan Meinders, intensivist, en Sandra Giard-Boenders, IC-verpleegkundige, schoven op 30 maart bij talkshow Jinek aan om te vertellen over de situatie op onze IC. Arend-Jan legt onder andere uit dat het lastig is om een patiënt te leren kennen, omdat contact maken vaak moeilijk is. "Normaal maken we meer contact met onze patiënt of kom je er via de familie achter wie iemand is. En dat gaat nu eigenlijk niet", aldus Arend-Jan. Daarom vragen we nu soms om een foto van de patiënt met zijn/haar gezin of huisdier."

"Ik praat altijd tegen mijn patiënten, ook als wij ze in kunstmatige slaap houden. Ik vertel ze wat voor dag het is, wat ik aan het doen ben... Je weet nooit wat ze wel of niet mee krijgen", aldus Sandra.

Gemist? Bekijk de uitzending terug via RTLXL.

Update 28 maart

Spoedeisende hulp-arts Gor Khatchikyan aan tafel bij Op1

Gor Khatchikyan, SEH-arts

SEH-arts Gor Khatchikyan zat 28 maart aan tafel bij Op1. Hij sprak er onder meer over de toenemende druk op de IC-afdelingen. Dat hij soms moeilijke gesprekken moet voeren met patiënten en hun naasten over wel of geen opname op de IC. Op zijn eigen eerlijke en bevlogen wijze vertelt hij over zijn eigen ervaringen en wat dat met hem doet.

Bekijk deze aflevering op de website van Op1.

Update 26 maart

Korte film Intensive Care

Deze korte film geeft een uniek en indrukwekkend kijkje achter de schermen op de Intensive Care van het St. Antonius. Arend-Jan Meinders, als intensivist werkzaam op de IC, roept op je vooral aan de richtlijnen van het RIVM en de overheid te houden. De film is gemaakt door Mediageniek, Prolira en het St. Antonius Ziekenhuis. 

Update 25 maart

Coronabesmettingen

Het St. Antonius heeft besloten om het exacte aantal coronabesmettingen in het ziekenhuis niet meer op de website te vermelden. Het aantal coronapatiënten wijzigt snel en ziekenhuizen in de regio en ook in de rest van het land nemen patiënten van elkaar over. Dit maakt het lastig om een correct en actueel beeld te geven.

Utrechtse ziekenhuizen hebben elke dag overleg met elkaar over de verdeling van het aantal coronapatiënten en daarom is besloten dat het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) dagelijks een update geeft over het aantal coronapatiënten in de regio. Pers kan hiervoor terecht bij Sietzke Vermeulen, woordvoerder ROAZ, via telefoonnummer +31 6 48153548. 

Tent voor opvang coronapatiënten

Naast de Spoedeisende Hulp op onze locatie Nieuwegein is een speciaal ingerichte tent in gebruik genomen voor de opvang van patiënten met een verdenking op corona. Naast de tent staat een grote bus met een CT-scan, waarmee patiënten getest worden op het coronavirus.

De tent is alleen bedoeld voor patiënten die een verwijzing van de huisarts hebben of die met de ambulance zijn binnengebracht.  Door het neerzetten van deze tent houden we patiënten met een verdenking op corona gescheiden van onze andere patiënten op de Spoedeisende Hulp. 

In dit filmpje is te zien hoe de tent er van binnen uitziet. 

coronatent

Update 24 maart

Aanpassing bezoekersregeling Intensive Care

Om onze patiënten en medewerkers op de Intensive Care (IC) te beschermen tegen corona, is de bezoekersregeling aangepast. Patiënten die opgenomen zijn op de IC, mogen vanaf vandaag daarom geen bezoek meer ontvangen.

Informatiebijeenkomsten Herstel bij Kanker geannuleerd

We vinden het erg belangrijk om onze patiënten en medewerkers goed te beschermen tegen het risico op verspreiding van het coronavirus. Daarom gaan de informatiebijeenkomsten Herstel bij Kanker op 7 april en 12 mei niet door.

We zijn op zoek naar een goed alternatief waarmee we deze informatiebijeenkomsten kunnen vervangen.

Update 23 maart

Coronabesmettingen

In het St. Antonius zijn 36 patiënten met het coronavirus opgenomen, waarvan 18 op de Intensive Care. Deze patiënten liggen allemaal in isolatie en worden behandeld volgens een speciaal protocol.

Poliklinieken Mijdrecht, Overvecht en Houten dicht

Vanaf maandag 23 maart zijn de poliklinieken Mijdrecht, Overvecht en Houten tot nader order gesloten. Op deze locaties vindt dus ook geen diagnostiek plaats. Locatie Woerden blijft open.

Update 20 maart

Coronabesmettingen

In het St. Antonius zijn 20 patiënten met het coronavirus opgenomen, waarvan 10 op de Intensive Care. Deze patiënten liggen allemaal in isolatie en worden behandeld volgens een speciaal protocol.

Videoboodschap Raad van Bestuur

In een korte videoboodschap bedankt Douwe Biesma, voorzitter van de Raad van Bestuur, iedereen voor de steun die het St. Antonius de afgelopen periode heeft ontvangen. "Uit alle hoeken van de samenleving krijgen we hulp aangeboden. De waardering en het medeleven is groot. Zo kregen we mooie bloemen en hangen er spandoeken bij de ingang van ons ziekenhuis. Ondanks alle uitdagingen die nog op ons af gaan komen, heb ik er veel vertrouwen in dat we hier met elkaar doorheen komen."

Update 19 maart

Winkels gesloten

De winkels op al onze locaties zijn vanaf heden gesloten. Dit betekent dat Haar op Maat, LM Orthopedie en Livera de deuren hebben gesloten. Bezoekersrestaurant Vermaat is voor eten en drinken gedeeltelijk geopend. Ook de Zorgpassage in Woerden, met daarin diverse winkeltjes, is dicht.

Coronabesmettingen

In het St. Antonius liggen op dit moment 16 patiënten met het coronavirus, waarvan 9 op de Intensive Care. Deze patiënten liggen in isolatie en worden behandeld volgens een speciaal protocol.

Toegangscontrole

Bij de hoofdingangen van de St. Antonius ziekenhuislocaties vindt vanaf donderdag 19 maart een toegangscontrole plaats. Bezoekers en medewerkers worden bij binnenkomst gecontroleerd op verkoudheidsklachten en koorts en worden gewezen op de geldende hygiënerichtlijnen. 

Update 18 maart

Tekort mondkapjes

In het St. Antonius zijn we heel druk met het voorkomen van verdere verspreiding van het coronavirus. Daarvoor zijn wer hard op zoek naar mondkapjes. Het gaat om chirurgisch mond-neusmaskers, FFP1, FFP2 en FFP3-maskers. Heeft u nog maskers over? Lever ze dan in bij de receptie op onze locatie in Nieuwegein. 

Patiënten

In het St. Antonius zijn op dit moment 15 patiënten met het coronavirus opgenomen, van wie 8 op de Intensive Care. 

Afspraken op de poli

Vanwege het coronavirus worden tot nader order veel afspraken op de polikliniek uitgesteld of waar mogelijk vervangen door telefonische afspraken. Heeft u hier een dringende vraag over? Bel dan met de desbetreffende poli.   

Update 17 maart

In het St. Antonius Ziekenhuis liggen 13 patiënten met het coronavirus, van wie 7 op de Intensive Care. 

Update 16 maart

Diverse prikposten gesloten

Vanwege het coronavirus zijn diverse prikposten gesloten:

 • Huisartsenpraktijk Harmelen, Kerkweg 2, Harmelen.
 • Woonzorgcentrum Antoniushof, Antoniushof 1, Montfoort
 • De Zorgplint, Josef Israellaan 20 a, Woerden
 • Zorg- en servicepunt de Wiek, Molenvlietbrink 313-315, Woerden
 • Huiskamer van Waarder, Maximalaan 2, Waarder

De overige prikposten blijven open. Meer over onze prikposten.

Bezoekt u ons ziekenhuis? Neem uw kinderen bij voorkeur niet mee

Om het risico op besmetting met corona te beperken, vragen we u om uw kinderen niet mee te nemen als u ons ziekenhuis bezoekt. We realiseren ons dat dit voor u wellicht lastig is, gezien de maatregelen van de overheid. Toch vragen we u een alternatief te zoeken. Wij hopen op uw medewerking om de verspreiding van coronavirus tegen te gaan.

Mogelijk minder goed bereikbaar

Door de vele vragen die we momenteel ontvangen in verband met het coronavirus, zijn we helaas telefonisch minder goed bereikbaar. Onze medewerkers doen hun uiterste best om iedereen zo snel mogelijk te woord te staan. Wij hopen op uw begrip hiervoor.

Geen afspraakherinnering via sms

Vanaf 16 maart ontvangt u geen sms ter herinnering aan uw afspraak, zoals u dat van ons gewend bent. Dit doen we om verwarring te voorkomen. Vanaf 16 maart worden poli-afspraken namelijk uitgesteld of waar mogelijk vervangen door telefonische afspraken. Patiënten voor wie dit geldt, worden van te voren gebeld hierover. Als patiënten niet gebeld worden, gaat de afspraak gewoon door.

Update 13 maart

Maatregelen bezoekers en begeleiders

U kunt nog steeds patiënten in ons ziekenhuis bezoeken, maar de bestaande bezoekers- en begeleidersregeling is per direct aangescherpt. Dit betekent het volgende:

 • De bezoektijden worden beperkt tot 1 uur per dag: van 19.00 tot 20.00 uur.
 • Er mag maximaal 1 bezoeker tegelijk op bezoek komen.
 • Tijdens het bezoekuur mag er niet gewisseld worden van bezoek en mag de bezoeker de kamer niet verlaten.
 • Voor specifieke gevallen kan een uitzondering worden gemaakt, zoals bij de afdeling Neonatologie en bij patiënten in stervensfase. De verpleegkundige overlegt hierover met u.
 • Bij bezoek van een patiënt in isolatie wordt het isolatieprotocol gevolgd.
 • Patiënten bij wie (een verdenking van) corona is vastgesteld, mogen geen bezoek ontvangen.  
 • Patiënten mogen maximaal 1 begeleider meenemen naar hun bezoek aan het St. Antonius.
 • Heeft u klachten als hoesten, benauwdheid en/of koorts? Kom dan niet naar het ziekenhuis. Het bezoeken van uw familielid/naaste is dan ook niet toegestaan.
 • De algemene hygiënerichtlijnen van het RIVM blijven gelden: was uw handen regelmatig, hoest en nies in uw elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en schud geen handen.

We realiseren ons dat bovenstaande nogal wat van u vraagt. Wij vragen om uw begrip en nadrukkelijk om uw medewerking om onze patiënten en onze onmisbare medewerkers te beschermen.

Griepachtige klachten? Kom niet naar het ziekenhuis of naar onze prikposten.

Heeft u klachten zoals hoesten, benauwdheid en/of koorts? Kom dan niet naar het St. Antonius of onze prikposten.

We vragen u vriendelijk om ons alleen te bellen als het dringend is. Zo houden we het ziekenhuis goed bereikbaar.

Poli-afspraken en operaties

Vanaf 16 maart worden afspraken op de polikliniek tot nader order uitgesteld of waar mogelijk vervangen door telefonische afspraken. Patiënten voor wie dit geldt, worden van te voren gebeld hierover. Als patiënten niet gebeld worden, gaat de afspraak gewoon door.

Tot nader orde annuleren we, waar dit kan, geplande operaties. Patiënten om wie dit gaat, worden hierover gebeld. Het St. Antonius bekijkt of de geplande operaties voor de weken daarna kunnen doorgaan. Zodra dit duidelijk is, melden we dit hier en nemen we contact op met de patiënten wie dit betreft. 

Ontwikkelingen gaan snel

De ontwikkelingen rondom het coronavirus volgen elkaar snel op. Het beleid van RIVM blijft voor ons het uitgangspunt. Lees hierover meer op de website van het RIVM.

Update 12 maart

Er zijn twee medewerkers van het St. Antonius Ziekenhuis positief getest op het coronavirus. Deze medewerkers zijn in thuisisolatie.

Update 11 maart

Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen, zijn alle patiëntenbijeenkomsten in het St. Antonius Ziekenhuis voor de maand maart afgelast.  

We vinden het erg belangrijk om patiënten, bezoekers en medewerkers goed te beschermen tegen het risico op verspreiding van het coronavirus. Daarom is besloten om tot en met eind maart alle informatie- en patiëntenbijeenkomsten niet door te laten gaan. 

Update 10 maart

Er zijn momenteel twee patiënten met het coronavirus in het St. Antonius Ziekenhuis. Eén patiënt verblijft op de Intensive Care in Nieuwegein en een andere patiënt verblijft op verpleegafdeling D3 in Nieuwegein.

We nemen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen. Hierin volgen we de richtlijnen van het RIVM.

We vragen patiënten en bezoekers van ons ziekenhuis ook de onderstaande hygiënemaatregelen te nemen:

Hygiënemaatregelen

Update van 9 maart

In het St. Antonius Ziekenhuis, locatie Nieuwegein, is dit weekend een coronabesmetting vastgesteld bij een patiënt op de Intensive Care afdeling.  Deze patiënt ligt in volledige isolatie. Alle patiënten die met deze patiënt in contact zijn geweest worden op dit moment getest op het coronavirus.

Het St. Antonius Ziekenhuis benadrukt dat de zorg in het ziekenhuis veilig is. We nemen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen. Hierin volgen we de richtlijnen van het RIVM.

Bericht van 5 maart

In het St. Antonius Ziekenhuis is donderdagochtend 5 maart bij een patiënt het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een patiënt op een verpleegafdeling op locatie Utrecht die enkele dagen in het ziekenhuis verbleef. De patiënt is in de middag ontslagen uit het ziekenhuis en wordt thuis verder begeleid door de GGD. 

Op de betreffende verpleegafdeling werden tijdelijk geen nieuwe patiënten opgenomen. Dit is inmiddels niet meer van toepassing en nieuwe patiënten zijn weer welkom op deze afdeling. 

De patiëntenzorg in het ziekenhuis verloopt verder als normaal. Afspraken en operaties gaan gewoon door. 

Het ziekenhuis is uiteraard extra alert en volgt de richtlijnen van het RIVM. De zorg in het ziekenhuis is veilig en we nemen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen.

Voor meer informatie verwijzen wij naar de website van het RIVM.  U kunt ook het publieksinformatienummer bellen van de Rijksoverheid via telefoonnummer 0800-1351.  

Bericht van 2 maart

Het St. Antonius is voorbereid op verspreiding van corona. Om een mogelijke verspreiding van het virus te voorkomen, geven medewerkers uit voorzorg geen hand meer en adviseren we patiënten en bezoekers van het ziekenhuis regelmatig de handen te wassen.

De verspreiding van het coronavirus roept veel vragen op. We volgen als St. Antonius de richtlijnen van het RIVM. Voor alle vragen en antwoorden verwijzen we dan ook naar de website van het RIVM.

Hieronder twee vragen, specifiek voor ons ziekenhuis:

Kan ik naar het ziekenhuis komen?

Ja, u kunt gewoon ons ziekenhuis bezoeken. Alle afspraken gaan gewoon door. Patiënten en bezoekers lopen geen risico.

Mijn gezondheid is kwetsbaar of ik heb een chronische aandoening. Zijn er extra maatregelen die ik kan nemen om besmetting te vermijden?

Het punt is dat het om een nieuw virus gaat. We weten nu dus niet wat u nog meer kunt doen dan onderstaande maatregelen (zie bericht van 27 februari). We adviseren u om te kijken op de website van uw patiëntenvereniging. Die besteden er vaak ook aandacht aan. Mocht u dat niet geruststellen, dan adviseren we u om contact op te nemen met uw (huis)arts.

Bericht van 27 februari

Voorkom verspreiding van het coronavirus. Dit kunt u zelf doen:

Op dit moment neemt het aantal besmettingen met het nieuwe Coronavirus (SARS-CoV-2) in Europa toe. St. Antonius is voorbereid. De ontwikkelingen worden nauwlettend in de gaten gehouden.

Voor de meest actuele situatie verwijzen we naar de website van RIVM. Zij houden hun website dagelijks up-to-date.

Veel mensen vragen zich af wat ze zelf (thuis) kunnen doen om de kans op besmetting te verkleinen. De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding te voorkomen, zijn heel simpel. Overigens, deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen:

 • Goede handhygiene, was uw handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Bent u zelf ziek (koorts en hoesten of kortademigheid) en was u recent op reis in het buitenland in een risicogebied, bel dan met uw huisarts. Blijf thuis, houd afstand tot je naasten en maak gebruik van goede hoest- en nieshygiëne.
 • In Nederland adviseren we alleen mondkapjes voor medisch personeel. Mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen gebruiken professionele FFP2 mondkapjes. Deze FFP2 mondkapjes helpen alleen, als je ze op de juiste manier gebruikt; ze moeten heel goed sluiten over neus en mond, en je moet ze regelmatig wisselen. De simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen in bijvoorbeeld China gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid. 

Meer informatie

Blijf goed geïnformeerd bij een betrouwbare bron: RIVM.