7 juli 2017

Verwijderen Essure-veertjes

jeroen disseldorp

Sinds 2012 lieten ruim 25.000 vrouwen in Nederland in hun eileiders kleine metalen veertjes plaatsen. Door de veertjes groeiden de eileiders dicht. Steeds meer vrouwen willen echter vanwege klachten weer van de veertjes af. In het St. Antonius Ziekenhuis kunnen ze worden verwijderd.

Buikpijn, vermoeidheid, pijn in de gewrichten. Steeds meer vrouwen meldden zich de afgelopen jaren met dit soort klachten die gerelateerd leken aan het plaatsen van de veertjes. De veertjes worden inmiddels niet meer gemaakt en dus niet meer geplaatst.

Veertjes verwijderen

Maar wat nu als je destijds behandeld bent met deze methode? Jeroen van Disseldorp, gynaecoloog in het St. Antonius Ziekenhuis vertelt: “Als er geen klachten zijn, is het advies helder: laten zitten. Als er wél klachten zijn, is het mogelijk om de veertjes operatief te laten verwijderen.”

De veertjes worden tijdens een kijkoperatie weggehaald. Dat gebeurt tijdens een dagbehandeling, waarna de patiënt dezelfde dag nog naar huis kan. Voor deze behandeling  kunnen vrouwen snel terecht. Het enige wat zij nodig hebben is een verwijzing van de huisarts.

Tot dusver zijn in het St. Antonius bij 200 tot 300 vrouwen de veertjes verwijderd. Van Disseldorp: “Veel vrouwen lijken na de ingreep een vermindering van hun klachten te ervaren. De tevredenheid is groot.”