Nieuws
28 juli 2017

Wereldwijd aandacht voor hepatitis

hepatitisdag

Vandaag is het Wereld Hepatitisdag. Tijdens deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor hepatitis. En dat is niet voor niets. Hepatitis kan een ernstige ziekte zijn en veel mensen zijn niet op de hoogte van de gevaren. Paul Stadhouders, MDL-arts in het St. Antonius Ziekenhuis, geeft uitleg.

“Het woord hepatitis komt uit het Grieks en betekent leverontsteking”, aldus Paul Stadhouders, gespecialiseerd in de behandeling van hepatitis in het St. Antonius. De ziekte kent meerdere vormen, veroorzaakt door een virus of bijvoorbeeld medicijnen. “Virale hepatitis komt het meest voor en is onder te verdelen in hepatitis A, B, C, D en E. Hepatitis A en E gaan vanzelf weer over en worden niet chronisch.”

Hepatitis B

Hepatitis B en C kunnen chronisch zijn en kunnen zonder behandeling leiden tot ernstige leverontsteking, leverfalen of leverkanker. In Nederland worden kinderen tegenwoordig ingeënt tegen hepatitis B, maar lang niet alle landen hebben zo’n uitgebreid vaccinatieprogramma. “In landen als Marokko en Turkije komt deze ziekte veel vaker voor en mensen met een migratieachtergrond hebben dan ook meer kans op het hebben van chronische hepatitis.”

Hepatitis C

Voor hepatitis C is nog geen vaccin ontwikkeld, alhoewel hier volop onderzoek naar wordt gedaan. Het grootste risico op het krijgen van hepatitis C is drugsgebruik, aangezien hepatitis wordt overgedragen via bloed. Symptomen van hepatitis zijn onder meer moeheid, geel zien en koortsig zijn.

Behandeling

Lange tijd kon er niet veel gedaan worden aan chronische hepatitis. Tegenwoordig zijn er goede behandelingen mogelijk. Het St. Antonius Ziekenhuis is een gecertificeerd hepatitis behandelcentrum, waar patiënten terechtkunnen voor de nieuwste behandelingen. Voor hepatitis C is tegenwoordig vaak genezing mogelijk. Voor hepatitis B zijn er medicijnen op de markt die het virus onderdrukken en weinig bijwerkingen geven.

“Om het virus  tegen te gaan, is het uiteraard wel van belang dat mensen met klachten naar het ziekenhuis komen”, aldus Stadhouders. “Toch zijn er veel mensen die met hepatitis rondlopen, maar er niets aan laten doen. Ze weten niet dat ze het hebben of denken dat er niet veel aan te doen is. Het is belangrijk om adequaat te handelen. Wanneer je niets doet aan een chronische hepatitis B of C, kan er steeds meer schade ontstaan aan de lever en kun je er zelfs aan overlijden.”