Behandelingen & onderzoeken

Botanker of orthodontisch schroefje plaatsen en verwijderen

U of uw kind krijgt één of meer botankers of orthodontische schroefjes om de correctie van het gebit en de onder- of bovenkaak te ondersteunen.

In overleg met uw orthodontist en kaakchirurg krijgt u of uw kind één of meer zogenoemde botankers of orthodontische schroefjes. Deze ankers en schroefjes ondersteunen de correctie van het gebit en de onder- of bovenkaak. Door een vast punt in de kaak te maken, kunnen tanden, kiezen of de hele kaak verplaatst worden. In deze folder vindt u uitleg over het plaatsen van deze ankers en schroefjes.

Meer over ankers en schroefjes

Botanker

Een botanker is een klein plaatje van metaal (titanium) met twee of drie schroefgaatjes. Een botanker is ongeveer twee centimeter lang. Aan het einde van het anker, dat uitsteekt in de mond, zit een klein haakje voor het vastmaken van een orthodontische draad of elastiek. Doordat deze draad en/of het elastiek de beugel verbindt met het botanker staat er extra kracht op de tanden en kiezen. Het botanker draagt zo bij aan de werking van de beugel voor de correctie van de stand van het gebit en/of kaak.

Orthodontisch schroefje

Een orthodontisch schroefje (mini-schroef) is een heel klein schroefje van zes tot twaalf mm lang (foto). Het is gemaakt van metaal (titanium). Een schroefje is gemakkelijker te plaatsen en te verwijderen dan een botanker, maar is ook minder sterk. Uw orthodontist en kaakchirurg overleggen van tevoren met u wat in uw geval het beste is: een botanker of een schroefje.

Welke techniek bij u wordt toegepast, hangt af van de afwijking in de stand van uw tanden en wordt voorafgaand aan de ingreep met u besproken.

Voorbereiding

Voorbereiding

Als de ingreep poliklinisch onder plaatselijke verdoving gebeurt, mag u van tevoren gewoon eten en drinken. Als de ingreep onder narcose plaatsvindt, mag u van tevoren niet eten/drinken. U krijgt ruim voor de behandeling te horen wat voor u van toepassing is.

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen. 

Behandeling

Het plaatsen van een botanker

De kaakchirurg maakt een snede in het tandvlees en schroeft het botanker vast aan het kaakbot. Daarna wordt het tandvlees weer gehecht met oplosbare hechtingen. Soms vraagt de orthodontist om meerdere botankers te plaatsen. Dit kan vaak tijdens dezelfde operatie gebeuren. De botankers kunnen maanden tot jaren blijven zitten. Na afronding van de orthodontische behandeling worden ze meestal weer verwijderd.

botanker voorbeelden

Het botanker

Het plaatsen van een minischroef

Onder plaatselijke verdoving plaatst de kaakchirurg het schroefje met een soort schroevendraaier in het bot. Het kan zijn dat er eerst een klein gaatje geboord moet worden. De schroefjes kunnen maanden tot jaren blijven zitten. Na afronding van de orthodontische behandeling worden ze weer verwijderd.

orthodontische_minischroef

Het orthodontisch minischroefje

Na de behandeling

Pijn

De plaatselijke verdoving is na zo’n 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. De pijn is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept en instructies mee. In sommige gevallen wordt ook een antibioticumkuur voorgeschreven om infectie te voorkomen. U kunt de recepten inleveren bij de apotheek in het ziekenhuis. Het is aan te raden om voordat de plaatselijke verdoving helemaal is uitgewerkt al te beginnen met de pijnstillers.

Zwelling

Door de operatie kan uw wang opzwellen. Dat is een normaal gevolg van de ingreep. Deze zwelling is meestal na twee dagen het grootst. Daarna zal uw wang weer gaan slinken. Om zwelling te voorkomen, kunt u de eerste uren na de ingreep uw wang koelen met ijsblokjes of een ‘cold pack’. U krijgt een cold pack mee na de behandeling. Een zak erwtjes uit de diepvries kan ook prima als cold pack dienen. Omdat erwtjes kleiner zijn dan ijsklontjes, ligt zo’n zak prettiger tegen uw wang.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Nazorg

Na de ingreep

Natuurlijk moet u de eerste dagen nog wat voorzichtig zijn in de buurt van de wond. U moet proberen om niet met uw tong met het botanker te gaan 'spelen', omdat dit de genezing negatief kan beïnvloeden.

Mondverzorging

Na de ingreep mag u uw tanden weer gewoon poetsen. Ook het deel van het botanker dat in de mond uitsteekt, kunt u heel voorzichtig poetsen. Dit kan het beste met een zachte tandenborstel. Gebruik liever géén elektrische tandenborstel!

Om uw tanden en mond goed te reinigen, krijgt u een recept mee voor een mondspoelvloeistof (chloorhexidine). Hiermee kunt u de eerste 10 tot 14 dagen twee- tot driemaal per dag uw mond spoelen.

Voeding

De eerste 2 dagen kunt u het beste zachte voeding gebruiken. U hoeft geen maaltijden over te slaan. U kunt de normale etenstijden en de normale hoeveelheden aanhouden. Houd er rekening mee dat alcohol en roken beide slecht zijn voor de wondgenezing.

Sporten

Wij adviseren u om de eerste 10 dagen na de ingreep niet te sporten.

Hechtingen

De aangebrachte hechtingen zijn meestal oplosbaar. Gewoonlijk zijn ze na 2 tot 3 weken zover opgelost dat ze spontaan verdwijnen.

Controle

Controle bij de kaakchirurg is niet nodig, ook niet na een dagopname. Het botanker of minischroefje wordt na 1 tot 2 weken door de orthodontist aan de beugel vastgemaakt. Het is belangrijk dat dit op tijd gebeurt.  

botanker

Complicaties

Elke ingreep geeft een kans op complicaties, al is het risico nog zo klein. Mogelijke complicaties bij deze ingreep zijn:

  • De kans op een nabloeding is uitermate klein, doordat de wond is gehecht. Het speeksel kan na de ingreep nog wel wat rood zijn. Mocht de wond toch erg gaan bloeden, dan is het verstandig ons te bellen.
  • Ook wanneer de zwelling of de pijn na 4 tot 5 dagen toeneemt, raden we u aan contact met ons op te nemen. Het kan zijn dat u een infectie heeft.
  • Hoewel het zelden gebeurt, kan een botanker of minischroef losraken. Het (mini-)anker moet dan - afhankelijk van het stadium waarin de behandeling zich bevindt - opnieuw worden vastgezet óf verwijderd.
  • Neem ook contact met de poli Kaakchirurgie op als uw lichaamstemperatuur stijgt boven de 39 graden.

Tip: Doe bij irritatie een bolletje was of kauwgom op en rond het anker of het schroefje, maar niet te lang.

Vervolgafspraak orthodontie

Na de operatie kunt u meteen naar huis. Het is belangrijk dat het botanker binnen 2 tot 3 weken na het aanbrengen wordt verbonden met de beugel. U moet daarvoor zelf een afspraak maken met uw orthodontist. 

botanker met elastiekjes

Het botanker is met elastiekjes verbonden aan de beugel.

Het verwijderen van het botanker

Wanneer het botanker niet meer nodig is voor uw orthodontische behandeling, verwijdert de kaakchirurg het botanker weer. Deze ingreep lijkt erg op die waarbij het botanker werd geplaatst. Soms kan het verwijderen van het botanker worden gecombineerd met een andere operatie, zoals het verwijderen van een verstandskies of een chirurgische kaakcorrectie. Dit wordt uiteraard van tevoren met u besproken.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen na behandeling op poli

Tijdens kantooruren kunt u bellen met de poli Kaakchirurgie & Mondziekten, T 088 320 20 00.

Expertise en ervaring

Bij onze kaakchirurgen en tandartsen kunt u terecht voor alle onderzoeken en behandelingen van klachten, aandoeningen en afwijkingen in en om de mond, het gezicht en de hals. Het specialisme Kaakchirurgie & Mondziekten biedt een breed pakket aan hoogwaardige zorg.

Wij werken nauw samen met de tandarts, huisarts en/of specialist die u heeft doorverwezen naar het St. Antonius Ziekenhuis. Daarnaast werken we nauw samen met de tandartsen van het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) en de Tandarts Spoed Praktijk. Op de afdeling is een mondhygiëniste werkzaam.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code KCH 07-B

Terug naar boven