Behandelingen & onderzoeken

Hartritmestoornissen - behandelingen

Voor de behandeling van een stoornis aan het hartritme zijn verschillende behandelingen mogelijk: een pacemaker, een ICD of elektrische cardioversie. Voor mensen die in het St. Antonius Hartcentrum een pacemaker of ICD hebben gekregen, organiseren we informatiebijeenkomsten.

Hier vindt u meer informatie over deze hartritmebehandelingen.

Meer over hartritmestoornissen

Pacemaker

Een pacemaker wordt geplaatst bij mensen met bepaalde hartritmestoornissen, in de meeste gevallen als het hartritme te traag is. 
De pacemaker is een rond 'doosje', met een doorsnee van ongeveer 6 centimeter. Dit doosje zorgt ervoor dat uw hartslag op peil blijft. Als het hartritme te langzaam is, geeft de pacemaker stroomstootjes af om het hart sneller te laten kloppen. Het doosje wordt onder de huid op de borst ingebracht, meestal onder het linker- of rechter sleutelbeen. De arts maakt hier een sneetje en maakt onder de huid een ruimte waar de pacemaker in past. De pacemakerdraad (lead) wordt via een groot bloedvat onder het sleutelbeen naar het hart gevoerd en op de juiste plaats in het hart gelegd. Meestal is dit in de hartkamer; soms komt er een tweede draad in de hartboezem. De pacemakerdraad wordt vastgemaakt aan de pacemaker, waarna deze onder de huid of onder de spier wordt geplaatst.

Lees hier meer over de hartritmebehandeling met een pacemaker.

ICD

Een ICD (Inwendige Cardiale Defibrillator) ofwel inwendige defibrillator, is net als een pacemaker een klein apparaatje voor mensen met een hartritmestoornis. Het verschil met een pacemaker is dat een ICD kan ingrijpen bij een levensbedreigende hartritmestoornis door een elektrische schok toe te dienen (defibrilleren), waarna het hartritme normaliseert. Een ICD wordt geïmplanteerd als medicijnen niet voldoende helpen en een operatie niet mogelijk is. Het plaatsen van een ICD gebeurt op dezelfde manier als het plaatsen van een pacemaker.

pacemaker illustratie

Lees hier meer over de hartritmebehandeling met een ICD.

Elektrische cardioversie

Vaak wordt eerst geprobeerd om een hartritmestoornis zoals boezemfibrilleren weer te herstellen met behulp van medicijnen. Wanneer dit niet lukt, wordt meestal besloten om tot een elektrische cardioversie over te gaan. Bij deze behandeling wordt het verstoorde hartritme door een elektrisch schokje hersteld. Dit gebeurt onder een lichte, algehele verdoving (narcose).

Lees hier meer over elektrische cardioversie (ECV)

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.

Informatiebijeenkomsten pacemaker en ICD

Het St. Antonius Hartcentrum organiseert eens per jaar de informatiebijeenkomst 'Leven met een pacemaker'. De bijeenkomst is bedoeld voor mensen met een hartritmestoornis die een pacemaker hebben gekregen in het St. Antonius Hartcentrum.

Tijdens de bijeenkomst vertelt een cardioloog van het hartcentrum bij welke aandoening je een pacemaker krijgt, hoe de pacemaker werkt en waar je rekening mee moet houden. Een technicus legt vervolgens uit wat er gemeten wordt tijdens de periodieke controles op de polikliniek. Tijdens de bijeenkomst is er een informatiemarkt met producenten van de pacemakers die in ons ziekenhuis worden geïmplanteerd, de Stichting Pacemakerdragers en de afdeling CardioMeetTechniek.

Voor patiënten die 3 à 4 maanden geleden een ICD hebben gekregen, organiseert het St. Antonius Hartcentrum panelbijeenkomsten. Tijdens de bijeenkomst is er een korte presentatie over wie waarom een ICD krijgt en hoe het apparaat werkt. Daarna is er tijd om vragen te stellen aan een multidisciplinair team (cardioloog, technicus, maatschappelijk werker, ICD-verpleegkundige). Voor deze bijeenkomst worden patiënten met hun partners uitgenodigd.

Meer informatie

Websites

Meer informatie over hart- en vaatziekten vindt u op de volgende websites:

Gerelateerde informatie

Code CAR B-OD-2

Terug naar boven