Behandelingen & onderzoeken

Obesitasbehandelingen (ernstig overgewicht)

Het Obesitascentrum biedt een breed scala aan operatieve ingrepen en beschikt over veel kennis en expertise van de behandeling van overgewicht.

Als u zich bij ons meldt voor een behandeling maakt u direct kennis met de leden van het behandelteam. Dit team bestaat uit een obesitasverpleegkundige, diëtist, psycholoog, internist en een chirurg.

Op deze pagina snel naar

Meer over obesitasbehandelingen (ernstig overgewicht)

Het team zoekt samen met u uit welke behandeling en operatie voor u het meest geschikt is, voordat u een definitief besluit neemt. Een aantal zaken speelt daarbij een rol. Uw leeftijd bijvoorbeeld, maar ook uw leef- en eetpatroon en eventuele gezondheidsklachten.

Bij het maken van een keuze voor een behandeling zal uiteindelijk een combinatie van factoren de doorslag geven.

Voorbereiding

Intake

De Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) verzorgt het intensieve voor- en natraject. Nadat u zich heeft aangemeld bij de NOK (met een verwijsbrief van de arts) kunt u deelnemen aan een oriënterend gesprek en de multidisciplinaire screening. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de Nederlandse Obesitas Kliniek.

Wanneer u in aanmerking komt voor een operatieve behandeling, wordt u door het St. Antonius Ziekenhuis nader voorgelicht en voorbereid op de operatie.

Voorbereiding
U wordt uitgenodigd voor een gesprek met de chirurg en de verpleegkundig consulent. Voorafgaand aan het consult wordt u via een groepsvoorlichting geïnformeerd over de operatie, voorbereiding en nazorg. De verpleegkundig consulent bespreekt met u de mogelijke operatiedatum.

U krijgt vervolgens ook een afspraak met de afdeling Voorbereiding opname waar u onder andere de anesthesioloog ontmoet.

Dag van de opname

U wordt opgenomen in het St. Antonius Ziekenhuis. De verpleegkundigen op onze afdeling hebben veel ervaring met het verplegen en verzorgen van mensen met overgewicht.

Op de dag van de opname wordt u ook geopereerd.  Een verpleegkundige ontvangt u en maakt u wegwijs op de afdeling. Heeft u vragen of wensen, dan kunt u deze tijdens het opnamegesprek met de verpleegkundige bespreken. Ook na de operatie kunt u met uw vragen altijd bij de verpleegkundigen terecht.

Speciaal ingericht voor mensen met overgewicht

De verpleegafdeling is ingericht op de verpleging en verzorging van mensen met overgewicht. Zo beschikt de afdeling over aangepaste bedden, aangepaste hulpmiddelen en operatiekleding voor mensen met een grote maat. Wekelijks worden hier ongeveer 10 patiënten geopereerd. U bent dus zeker niet de enige patiënt met overgewicht.

Meer informatie in de brochure

Algemene informatie over het ziekenhuis kunt u lezen in de brochure 'Welkom in het ziekenhuis'. Deze brochure ontvangt u op de dag van de opname.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

 • Pyjama, badjas, ondergoed en slippers
 • Toiletartikelen
 • Medicijnen
 • Leesboek, puzzelboek
 • Glucosemeter

Het is beter om waardevolle spullen thuis te laten.

Voorbereiding op de operatie

Kom nuchter naar het ziekenhuis

Het is de bedoeling dat u nuchter naar het ziekenhuis komt. Dat wil zeggen dat u vanaf 24.00 (de avond voor de opname) niets meer mag eten of drinken. In overleg met uw arts kunt u eventuele medicijnen met een klein beetje water innemen. U mag wel uw tanden poetsen en uw mond spoelen.

Voorkomen van trombose

Om trombose (bloedstolsels) te voorkomen, krijgt u een keer per dag een injectie met een bloedverdunnend middel (fraxiparine). U krijgt dit de eerste keer op de dag voor de operatie (bij opname) en de laatste keer op de dag dat u weer naar huis gaat.

Behandeling

Naar de operatieafdeling

Vlak voor de operatie krijgt u een blauw operatiepak aan. Eventuele prothesen en sieraden mogen niet mee naar de operatiekamer.

Zorg er ook voor dat u geen make-up en nagellak op hebt. De verpleegkundige of een vrijwilliger van de vervoersdienst brengt u in uw bed naar de operatieafdeling. Daar moet u nog even wachten. Als u aan de beurt bent, stapt u over op een operatiebed. Een operatiemedewerker rijdt u naar de operatiekamer.

Narcose

De operatie gebeurt onder volledige narcose. Van de anesthesist krijgt u een infuus in een ader van uw arm of hand. Via het infuus krijgt u de narcose toegediend. U valt dan vrijwel meteen in slaap.

De chirurg voert de afgesproken behandeling uit.

Maagbandoperatie

Bij de maagbandoperatie plaatst de chirurg een bandje om de overgang van de slokdarm naar de maag. Zo wordt de ingang van uw maag kleiner, waardoor u minder voedsel tegelijk kunt nemen. Dit gebeurt via een zogeheten kijkoperatie. Allereerst brengt de chirurg via een klein sneetje in uw huid de kijkbuis (laparoscoop) in uw buik. Vervolgens plaatst hij het bandje en trekt dit enigszins aan. Dit kunt u het best vergelijken met een broekriem die u om uw middel snoert. De band wordt met een hechting vastgezet. Er zit een opblaasbaar gedeelte in de band. Zo nodig kan dit gedeelte later worden bijgevuld met vloeistof door de obesitasverpleegkundige en/of de chirurg. Hierdoor wordt de ingang naar uw maag nog kleiner.

Hoelang duurt de operatie?

De ingreep gebeurt onder algehele narcose en duurt ongeveer een uur. Voor de maagbandoperatie verblijft u één dag in het ziekenhuis.

Gastric bypass

De gastric bypassoperatie gaat meestal via een kijkoperatie. In uitzonderlijke gevallen lukt dit niet en kiezen we voor een 'open' operatie.

In beide gevallen verkleint de chirurg uw maag met behulp van nietjes. Het bovenste deel van uw 'oude' maag wordt nu de nieuwe, kleine maag. De nieuwe maag is ongeveer zo groot als een klein ei. De nieuwe maag komt los te liggen van de oude maag. Er is dus geen doorgang meer van de nieuwe maag naar de oude maag.

In de nieuwe maag moet ook een uitgang komen. Daarvoor maakt de chirurg de dunne darm een stuk onder de maag los, trekt die omhoog en verbindt de darm daar met de nieuwe maag. Via de nieuwe maaguitgang gaat het voedsel direct door naar de dunne darm. Het voedsel passeert de oude maag dus niet en gaat via een soort omleiding, de zogenaamde bypass. Onder aan de oude maag zit nog het eerste deel van de darm, de twaalfvingerige darm. Deze wordt opnieuw verbonden met de dunne darm, maar dan een stuk lager.

Hoelang duurt de operatie?

De operatie gebeurt onder algehele narcose en duurt anderhalf tot twee uur. U blijft daarna nog drie dagen in het ziekenhuis.

De nieuwe situatie

In de nieuwe situatie zijn er drie belangrijke veranderingen:

 • Uw maag is veel kleiner dan eerst. Dit betekent dat u nog maar kleine beetjes kunt eten, uw maag is immers sneller vol.
 • De nieuwe maaguitgang is nauwer dan de oude. Daardoor doet het voedsel er langer over uw maag te verlaten. U houdt dus langer een vol gevoel.
 • Het voedsel slaat nu een stuk darm over (de twaalfvingerige darm).

Dit betekent dat de vertering van uw voedsel later op gang komt, waardoor er minder voedingsstoffen worden opgenomen in uw lichaam.

Deze veranderingen zorgen ervoor dat u minder gaat eten en daarnaast dat er minder voedsel wordt opgenomen in de darmen. Hierdoor valt u af.

Meer informatie

Meer informatie over de gastric bypass operatie.

Gastric sleeve

De gastric sleeve is een operatie waarbij een groot deel van de maag wordt weggehaald. Er blijft een kleine, buisvormige maag over.

Bij deze ingreep is de kans aanwezig dat het afvallen na enige tijd (1,5 tot 2 jaar) stopt. U kunt dan indien nodig opnieuw geopereerd worden aan een gastric bypass.

We kiezen voor een gastric sleeve wanneer een gastric bypassoperatie te risicovol is of te moeilijk is, bijvoorbeeld bij mensen met zeer ernstig overgewicht oftewel een BMI van 60 of hoger.

De gastric sleeve is een zogenoemde kijkoperatie: dat betekent dat we u opereren via een kijkbuis. De chirurg maakt hiervoor enkele sneetjes in uw buik. Via de sneetjes brengt de chirurg de kijkbuis en de instrumenten in voor het uitvoeren van de ingreep.

Hoelang duurt de operatie?

De operatie duurt ongeveer een uur. U blijft drie dagen in het ziekenhuis.

Meer informatie

Lees meer over de gastric sleeve-operatie.

Herstel na de operatie

Uitslaapkamer

Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. Uw hartslag, ademhaling, bloeddruk en urineproductie worden regelmatig gecontroleerd. Daarnaast krijgt u regelmatig pijnstillers.

Terug naar de verpleegafdeling

Als uw hartslag, ademhaling, bloeddruk en urineproductie goed zijn en de pijn onder controle is, gaat u terug naar de verpleegafdeling. Zodra u terug bent op de afdeling informeert de verpleegkundige uw contactpersoon.

Drinken bij een maagverkleining

U mag de eerste dag van de operatie alleen kleine slokjes water drinken. Om er zeker van te zijn dat u genoeg vocht binnenkrijgt, heeft u ook een infuus in. Gaat dit goed, dan krijgt u vanaf de eerste dag na de operatie een helder, vloeibaar dieet. Vanaf de tweede dag krijgt u een vloeibaar dieet van twee weken. Meer hierover leest u in de folder die u van de diëtiste krijgt.

Slikfoto

Soms kan de chirurg het nodig vinden om een slikfoto te laten maken. Dit gebeurt op de röntgenafdeling. U drinkt dan een contrastvloeistof, waarna een aantal röntgenfoto's worden gemaakt. De chirurg kan aan de hand van de foto's zien of de doorgankelijkheid goed is.

Urinekatheter en wonddrain (bij een maagverkleining)

Na de operatie heeft u een slangetje in uw blaas. Dit is een urinekatheter. De verpleegkundige zal deze de volgende dag verwijderen.

Meestal laat de chirurg in het operatiegebied een slangetje (wonddrain) achter. Dit zorgt ervoor dat overtollig wondvocht wordt afgevoerd. Ook controleren we op deze manier of er naadlekkage is. Na een of twee dagen wordt de drain verwijderd.

Pijnstilling

Na de operatie is pijnstilling heel belangrijk. De anesthesist spreekt volgens een schema pijnstilling af. Het is belangrijk dat u aangeeft of u desondanks nog pijn heeft. In overleg kunt u altijd extra pijnstilling krijgen. Wacht niet te lang met het vragen om pijnstillers. Wanneer u pijnvrij bent, kunt u zich namelijk makkelijker bewegen en slapen. Dit bevordert het genezingsproces.

Wondverzorging

De operatiewondjes zijn afgedekt met pleisters. Na twee dagen verwijdert de verpleegkundige deze pleisters. Verder hebben de wondjes geen speciale verzorging nodig. U kunt met de wondjes gewoon douchen, maar niet in bad. Na één tot twee weken komt u terug op de polikliniek en worden de hechtingen verwijderd. Dit geldt zowel na gastric-bypass als na gastric sleeve en maagband.

De dagen na de operatie

Arts en obesitasverpleegkundige

De afdelingsarts komt elke dag bij u langs. Hij/zij bekijkt de genezing van de wond en vraagt hoe het met u gaat. U kunt hem/ altijd vragen stellen, bijvoorbeeld over de operatie of uw nabehandeling. Ook de obesitasverpleegkundige komt tijdens de opname bij u langs. Als u tussentijds vragen hebt, kunt u ook aan de verpleging vragen of zij de obesitasverpleegkundige voor u willen bellen.

Activiteiten: snel weer in beweging

De eerste dag na de operatie helpt een verpleegkundige u bij de lichamelijke verzorging. Het is belangrijk om de dag na de operatie al uit bed te komen. Hierdoor verkleint u de kans op complicaties zoals trombose en longontsteking. De verpleegkundige is altijd bereid om u hierbij te helpen. Geleidelijk aan kunt u steeds meer zelf doen.

Voeding: eetpatroon aanpassen

In de folder met algemene informatie over de maagverkleining leest u waarom het belangrijk is dat u na de operatie uw eetpatroon aanpast.

De informatie van de diëtiste heeft u bij de voorlichtingsbijeenkomst gekregen. In de folder 'Voedingsadviezen na een maagverkleining' leest u welke adviezen belangrijk zijn voor de eerste twee weken (u eet dan vloeibaar voedsel) en daarna. Verder leest u over mogelijke klachten na de operatie en hoe u deze kunt voorkomen, beperken en/of verhelpen. Daarnaast komt het gebruik van vitaminepreparaten aan de orde. U kunt de diëtiste altijd telefonisch vragen stellen over uw voeding.

En dan naar huis!

Als alles naar wens verloopt, gaat u drie dagen na de operatie weer naar huis. U krijgt een ontslagbrief mee voor uw huisarts met een kopie voor uzelf. Wanneer de arts tijdens uw opname nieuwe medicijnen heeft voorgeschreven, krijgt u daarvan een recept mee. Verder maakt de obesitasverpleegkundige een afspraak met u voor een bezoek aan de polikliniek. Dit bezoek is één tot twee weken na de operatie.

Nazorg

Weer thuis

Na de operatie bij een maagverkleining kunt u al na drie dagen naar huis. U bent dan weer in uw eigen vertrouwde omgeving. Dat is prettig, maar het is belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en een aantal regels in acht neemt.

Medicijnen: lagere dosering mogelijk

Doordat u afvalt heeft u van de medicijnen die u gebruikt op den duur wellicht lagere doseringen nodig. Daarom is het goed om, als u weer thuis bent, contact op te nemen met uw eigen behandelaar. Dat kan bijvoorbeeld de huisarts zijn, de internist, of de diabetesverpleegkundige. Die zal met u bekijken hoe de doseringen eventueel moeten worden aangepast.

Diabetes?

Heeft u diabetes? Wij vragen u dan om zelf uw dagcurve bij te houden voor de opname. Maak voor de opname al een afspraak met uw behandelaar voor direct na de opname, om de instelling op insuline/medicatie te bespreken.

Wondgenezing: rustig aan met tillen

De wond heeft tijd nodig om te genezen. Om complicaties te voorkomen (zoals een littekenbreuk), raden wij u aan om de eerste drie weken niet te zwaar te tillen (maximaal vijf kilo). Daarna is het van belang dat u de hoeveelheid die u tilt rustig aan opbouwt. In een enkel geval kan de wond ontsteken. Dit komt niet vaak voor.
Neem contact op met de obesitasverpleegkundige wanneer:

 • de huid rondom de wond rood en warm aanvoelt
 • er zwelling ontstaat rondom de wond
 • er pus uit de wond komt
 • u temperatuurverhoging hebt

De obesitasverpleegkundige beslist dan of het nodig is dat u naar de polikliniek komt.

Activiteiten en rust: de juiste balans zoeken

De eerste tijd na de operatie kunt u moe zijn. Een regelmatige afwisseling van bewegen en rust zorgt voor een voorspoedig herstel.

Neem daarom regelmatig rust, maar zorg ook dat u voldoende beweging krijgt. Wat het bewegen betreft: de eerste twee weken raden wij u aan om te wandelen en/of te fietsen. Als u last hebt van pijn in het operatiegebied, ga dan niet stilzitten, maar neem pijnstilling en blijf toch in beweging.

Zodra het gaat (meestal binnen drie à vier weken) bouwt u dat verder uit. Het beste is om minstens een keer per week te gaan sporten. Kies een sportactiviteit die u leuk vindt, want die houdt u het beste vol.

Huishoudelijke hulp: van tevoren regelen

Omdat u het de eerste weken na de operatie rustig aan moet doen en niet te zwaar mag tillen, kan het zijn dat u thuis hulp nodig hebt. In dit geval is het raadzaam om vóór de operatie in uw omgeving te vragen of bijvoorbeeld familie, vrienden of buren u tijdelijk kunnen helpen met het huishouden. Mocht dit niet lukken, bespreek dit dan direct bij de opname met de verpleegkundige.

Aan het werk: meestal na drie weken

De meeste patiënten kunnen na drie weken hun werk weer oppakken. Dit is afhankelijk van uw herstel na de operatie en het soort werk dat u doet. Als u werk doet waarbij u veel en zwaar moet tillen, wacht dan wat langer voordat u weer aan het werk gaat. Bespreek met uw obesitasverpleegkundige en zo mogelijk met uw werkgever wanneer u weer begint.

Nazorgcontroles

Nazorg is belangrijk. Daarom zijn er aparte nazorgcontroles en zijn we altijd bereikbaar voor advies en overleg.

Tot 6 weken na de operatie blijft u onder controle bij het St. Antonius Obesitascentrum. De operatie die u heeft ondergaan is slechts het begin, een hulpmiddel om u te helpen afvallen. Belangrijker is de vraag hoe u nu met uw obesitas omgaat. Dat zal niet altijd meevallen en wij willen u daar graag bij helpen. Daarom neemt de nazorg dan ook een prominente plaats in.

Het goed leren omgaan met uw aandoening is een absolute voorwaarde voor een succesvolle behandeling. Wij zijn ervan overtuigd dat een operatie zonder nazorg weinig zinvol is.

Ongeveer 6 weken na de operatie krijgt u nazorg via de Nederlandse Obesitas Kliniek. Het natraject duurt ongeveer 1,5 jaar; gedurende deze tijd heeft u ongeveer 22 afspraken bij het NOK. Kijk voor meer informatie hierover bij de Nederlandse Obesitas Kliniek.

Na deze 1,5 jaar wordt de begeleiding weer overgedragen aan het ziekenhuis. U komt regelmatig op controle bij een van de gespecialiseerde verpleegkundigen.

Lotgenotencontact

Heeft u behoefte aan contact met lotgenoten? Er zijn verschillende websites die hierover meer informatie verschaffen, bijvoorbeeld: www.wlsinfo.nl en www.maagverkleining.nl.

Niet-operatieve behandeling

Het kan voorkomen dat een operatie niet mogelijk of wenselijk is. Als dat het geval is kijkt het behandelteam naar andere mogelijkheden en zal u een advies geven dat het best bij uw persoonlijke situatie past. In ons ziekenhuis is onder meer bij de afdeling Psychiatrie en Psychologie een behandeling mogelijk die gericht is op obesitas en een overeetstoornis.

Een operatie is alleen mogelijk bij een BMI hoger dan 40 of bij een BMI tussen de 35 en 40 met ernstig bijkomende ziekte, zoals diabetes, verhoogde bloeddruk en als het niet gelukt is om op een andere manier af te vallen.

Lees meer over het behandelprogramma Overeetstoornissen.

Toon meer

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Code
CHI-OD-A-1