Behandelingen & onderzoeken

Onderzoeken pulmonale hypertensie (PH)

Als het vermoeden is dat er sprake is van pulmonale hypertensie (verhoogde bloeddruk in de longvaten) volgen er meestal verschillende onderzoeken. De onderzoeken zijn bedoeld om vast te stellen of er sprake is van pulmonale hypertensie, wat de ernst ervan is en om te bepalen om welke soort pulmonale hypertensie het gaat.

Het is belangrijk om dit te weten want er zijn verschillende vormen van pulmonale hypertensie, die elk een eigen behandeling kennen.

Op deze pagina snel naar

Meer over onderzoeken pulmonale hypertensie (PH)

Patiënten die van ver komen, worden soms een paar dagen opgenomen. In 5 dagen zijn de onderzoeken afgerond en kan het multidisciplinaire team vaststellen om welke vorm het gaat en een  behandelvoorstel op maat maken.

Voorbereiding

Vragenlijst

Voordat het onderzoek plaatsvindt, sturen wij u een vragenlijst toe. Wilt u die invullen en meenemen? De PH-verpleegkundigen en/of de specialist zullen deze met u doornemen.

Medicijnoverzicht

Neemt u alstublieft een actueel medicijnoverzicht mee naar het onderzoek.

Kijk voor de verdere voorbereiding op de pagina van het betreffende onderzoek.

Onderzoek

Er zijn diverse onderzoeken mogelijk. Uw arts zal met u bespreken welke dit in uw geval zijn.

Bloedafname
Op verschillende momenten wordt er bloed afgenomen. In eerste instantie om te kijken of uw klachten bijvoorbeeld van een infectie, bloedarmoede of een andere ziekte komen. Maar bij het vermoeden op pulmonale hypertensie zal er ook gekeken worden naar reuma-achtige aandoeningen of een bindweefselziekte zoals sclerodermie.

Longfoto
Op de longfoto (X-thorax) worden longen en hart in beeld gebracht. Er is bij pulmonale hypertensie niet altijd iets afwijkends te zien op een longfoto.

thoraxfoto

Figuur 1: longfoto

ECG
Met een hartfilmpje (ECG) wordt de elektrische activiteit van het hart geregistreerd.

Hartecho
Met een hartecho (echocardiografie) wordt met behulp van onschuldige geluidsgolven een beeld verkregen van de bouw en van het hart. Met behulp van de echo kan ook een schatting van de bloeddruk in de longvaten gemaakt worden.

Longfunctietest
Meestal wordt uw longfunctie door middel van verschillende onderzoeken getest. Sommige testen worden in rust uitgevoerd maar er worden ook testen uitgevoerd terwijl u een inspanning moet leveren (lopen of fietsen). Een belangrijke test is hoeveel meter u in 6 minuten kunt lopen. Deze test zal regelmatig herhaald worden, ook wanneer u al met een behandeling begonnen bent.

CT-scan
Met een CT-scan worden met röntgenstralen verschillende foto’s van uw hart en longen gemaakt. Hiermee kunnen bijvoorbeeld longembolieën (stolsels in de longvaten) worden ontdekt, maar ook het longweefsel kan goed worden beoordeeld.

MRI
Bij een MRI wordt gebruik gemaakt van een sterk magneetveld. Hiermee worden ook het hart en de longen in beeld gebracht. Met een MRI kun je bewegende beelden van het hart maken waardoor de werking heel goed te zien is. Eventuele lekkende hartkleppen en scheurtjes in het harttussenschot kunnen hiermee worden aangetoond.

Ventilatie/perfusiescan
Bij dit onderzoek wordt een radioactieve stof in de bloedbaan gebracht (via een infuus). Zo wordt de doorbloeding van de longen (perfusiescan) in beeld gebracht. Daarna wordt de patiënt gevraagd een radioactief gas te inhaleren door een kapje dat over de neus en mond wordt gehouden. Ook hier worden weer foto’s van gemaakt (ventilatiescan). Dit onderzoek wordt vooral gedaan om te kijken of er longembolieën aanwezig zijn. 

Pulmonalisangiografie
Bij dit onderzoek wordt een katheter via een bloedvat in de lies of de hals ingebracht. Deze katheter wordt via het hart doorgeschoven tot aan de bloedvaten van de long. Dan wordt via de katheter röntgencontrast vloeistof ingespoten, waarna röntgenfoto’s worden gemaakt. Op deze foto’s zijn dan de bloedvaten van de longen zichtbaar. Met dit onderzoek kunnen bijvoorbeeld bloedstolsels in beeld worden gebracht.

pulmonalisangiografie

Figuur 2: pulmonalisangiografie

 

Nazorg

Uitslagen

De uitslagen van deze onderzoeken krijgt u van uw behandelend arts. De onderzoekers mogen u hier geen informatie over geven.

Aanvullende informatie

Kijk voor aanvullende informatie over nazorg bij deze onderzoeken op de pagina van het betreffende onderzoek.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein is in Nederland erkend als nationaal expertise centrum voor PAH en CTEPH. Naast de medicamenteuze behandeling van PAH en CTEPH vindt hier ook de operatie een dotterbehandeling plaats bij CTEPH. In een multidisciplinair team wordt nauw samengewerkt tussen diverse specialisten, zoals een longarts, cardioloog, radioloog, hartchirurg, MDL-arts, PH verpleegkundigen, psychologen etc.

Code
LON 70-O