Kankeronderzoek

Invloed van borstreconstructie middels DIEP op effectiviteit borstkankerbehandeling

Centrale vraag

Wat is de invloed van directe borstreconstructie middels DIEP flap op de effectiviteit van een borstkanker behandeling? En wat zijn de resultaten op het gebied van cosmetiek en patiënttevredenheid? 

Onderzoeksteam

Bargon foto
Drs. Claudia Bargon
Doeksen foto

Dr. Annemiek Doeksen

Zonnevylle foto
Dr. Erik Zonnevylle

Ontvangen bijdrage van het Onderzoeksfonds: 

  • € 80.000
  • Startdatum onderzoek: Januari 2019
  • Looptijd: 2 jaar

Ja, ik wil graag doneren!

Meer over dit onderzoek

Borstkanker chirurgie heeft de afgelopen decennia al enorme ontwikkelingen doorgemaakt. Zeventig jaar geleden was de standaardbehandeling bij borstkanker een borstamputatie met verwijdering van alle lymfeklieren, wat leidt tot een enorm mutilerend resultaat. Tegenwoordig zijn we zo ver dat er vaak borstsparend kan worden geopereerd. En in de situatie dat er een borstamputatie verricht wordt, kunnen we een borst reconstrueren van eigen weefsel. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan met behulp van bloedvaten, huid en vetweefsel van de onderbuik. Deze procedure heet de DIEP (Deep Inferior Epigastric Perforator(flap operatie). 

In het St. Antonius Ziekenhuis werken oncologisch en plastisch chirurgen samen en wordt deze reconstructie in dezelfde procedure verricht als de borstamputatie. Op dit gebied is het St. Antonius Ziekenhuis de grootste in Nederland. Met behulp van de bijdrage van het St. Antonius Onderzoeksfonds willen we kijken naar de invloed van directe reconstructie middels DIEP flap op de effectiviteit van borstkanker behandeling. Ook willen we kijken naar de resultaten op het gebied van cosmetiek en patiënttevredenheid. Deze resultaten zullen uiteindelijk leiden tot betere besluitvorming waarbij de arts samen met de patiënt kan beslissen welke behandeling het beste bij haar past.

Terug naar boven