Overige onderzoeken

Onderzoek naar oorzaak ernstige stijging iGAS infecties in Nederland

Centrale vraag

Doel van dit onderzoek is vast te stellen welke oorzaken ten grondslag liggen aan de stijging van ernstige infecties met Groep A streptokok (GAS) bacteriën.

Onderzoeksteam

Portretfoto Stefan Vestjens
Drs. Stefan Vestjens
Portretfoto Lidewij Rumke
Drs. Lidewij Rumke
 Dr. Brechje de Gier
 Dr. Arie van der Ende
 Dr. Nina van Sorge
Portretfoto Bart Vlaminckx
Dr. Bart Vlaminckx

Ontvangen bijdrage van het Onderzoeksfonds: 

  • € 42.667
  • Startdatum onderzoek:  Januari 2020
  • Looptijd: 2 jaar

Ja, ik wil graag doneren!

Meer over dit onderzoek

Wat is GAS?

De Groep A streptokok (afgekort tot GAS) is een bacterie die bij gezonde mensen zeer ernstige infecties kan veroorzaken . Soms veroorzaakt de GAS ook mildere ziektebeelden zoals krentenbaard of keelontsteking. Een GAS-infectie komt relatief vaak voor bij kraamvrouwen, zogenoemde kraamvrouwenkoorts. Dit is een ernstig ziektebeeld waarbij de GAS bacterie de bloedbaan binnendringt. Een ander ernstig ziektebeeld dat door deze bacterie wordt veroorzaakt is zogenaamde ‘necrotiserende fasciitis’. Dit zeer snel verlopende ziektebeeld kan iedereen treffen. Hierbij infecteert de GAS-bacterie eerst de huid, binnen enkele uren gevolgd door een invasie van de diepere weke delen weefsels (vet en spieren). Deze bacterie wordt daarom in de volksmond ook wel de ‘vleesetende bacterie’ genoemd. 

Waarvoor staat de ‘i’ in iGAS?

Bij kraamvrouwenkoorts en ‘necrotiserende fasciitis’ dringt de GAS-bacterie lichaamsdelen binnen die normaal volledig steriel zijn, zoals bloed of diepe weefsels. De combinatie van deze zeer ernstige GAS ziektebeelden noemt men invasieve GAS (afgekort tot iGAS) infecties. iGAS-infecties komen niet vaak voor, maar bijvoorbeeld wel vaker dan hersenvliesontstekingen. Van de mensen die een iGAS oploopt, sterft 20%.

Waarom willen we meer weten over iGAS?

Verontrustend is de toename van het aantal iGAS-infecties in de afgelopen jaren. Zowel in Nederland, als in andere delen van de wereld. In Nederland werd vooral een stijging gezien in het aantal patiënten met kraamvrouwenkoorts. Of deze stijging ook bij andere ziektebeelden wordt gezien is in Nederland niet duidelijk omdat we deze infecties niet structureel registreren. In andere landen wordt iGAS wel nauwlettend gemonitord.

Oorzaken van toename van iGAS?

De oorzaak van de toename van kraamvrouwenkoorts en waarschijnlijk ook andere iGAS-ziektebeelden in Nederland is niet duidelijk. Mogelijke oorzaken zijn:

  • De GAS-bacterie komt vaker voor in de neusholte van gezonde mensen, zonder dat zij hier ziek van worden (toename asymptomatisch dragerschap);
  • De GAS-bacterie is veranderd qua genetische samenstelling waardoor de bacterie vaker ernstige infecties veroorzaakt;
  • Een combinatie van bovenstaande zaken.

Wat is het nut van dit onderzoek?

Ons doel is het vaststellen welke van de hierboven genoemde oorzaken ten grondslag ligt aan de stijging van ernstige iGAS-infecties in Nederland. Dit helpt bij snelle herkenning en behandeling van de infectie. Deze kennis zal mogelijk ook leiden tot aanpassing van de richtlijn om nieuwe iGAS-infecties te voorkomen.

Terug naar boven