Behandelingen & onderzoeken

DaVinci robot-operatie bij prostaatkanker

Als uit de onderzoeken komt dat de vorm van kanker die u hebt ernstige gevolgen kan hebben, dan is één van de behandelmogelijkheden de prostaat door middel van een operatie te verwijderen. Dit noemt men ook wel een radicale prostatectomie. Dit gebeurt alleen als u geen uitzaaiingen hebt.

Een prostaatverwijdering is een curatieve ingreep, dat wil zeggen dat het doel volledige genezing is. De uroloog verwijdert de hele prostaat met de zaadblaasjes. Ook schijnbaar gezond weefsel om de prostaat en de zaadblaasjes heen, wordt weggenomen.

Op deze pagina snel naar

Meer over daVinci robot-operatie bij prostaatkanker

Afhankelijk van de hoogte van het PSA (bloedbepaling) en de soort kwaadaardigheid die bij u is gevonden, kan het nodig zijn om tijdens de operatie ook lymfeklieren te verwijderen en te onderzoeken. De lymfeklieren worden tijdens de operatie in het laboratorium onderzocht. Als blijkt dat de lymfeklieren uitzaaiingen bevatten, worden de prostaat en de zaadblaasjes meestal niet verwijderd en komt u in aanmerking voor een andere behandeling (bestraling of hormoontherapie). De kans hierop is overigens zeer klein. 

Een operatie vindt in principe binnen 3-6 weken plaats. 

DaVinci robot 

In het St. Antonius Kankercentrum wordt een prostaatverwijderingsoperatie uitgevoerd via een kijkoperatie (laparoscopie) met de DaVinci robot. Met deze operatierobot kunnen minuscule bewegingen worden uitgevoerd, veel fijner en nauwkeuriger dan een menselijke hand dat kan. De DaVinci robot opereert niet zelf. Het is een instrument dat wordt bestuurd door uw uroloog, waarbij de robot de bewegingen van de uroloog ‘vertaalt’ in heel kleine, precieze bewegingen. Hierdoor kan de prostaatkanker maximaal verwijderd worden. Een operatie met de DaVinci Robot is minder ingrijpend voor de patiënt en het herstel na de operatie verloopt sneller en beter. Ook vermindert de kans op complicaties, zoals impotentie en erectiestoornissen. 

In het St. Antonius Ziekenhuis doen wij zo’n 160 prostaatkankeroperaties per jaar met deze robot. Deze operaties worden uitgevoerd door een beperkt aantal urologen, waardoor zij ieder afzonderlijk bijzonder veel ervaring hiermee hebben.

Meer informatie

Lees voor meer informatie ook verwijdering van de prostaat met de da Vinci operatierobot.

Expertise en ervaring

Onze urologen diagnosticeren en behandelen veruit de meeste prostaatkankerpatenten in de regio. Doordat we zoveel patiënten behandelen van binnen én buiten de regio Utrecht hebben we veel ervaring en expertise opgebouwd.

Gerelateerde informatie

Code
URO 73-OD-B-1