Bij een beroerte (CVA) krijgt een deel van de hersenen voor kortere of langere tijd geen zuurstof meer door een stolsel in een bloedvat of door een bloeding. Snel starten met de behandeling is cruciaal om de kans op (blijvend) letsel te verminderen.
Sinds 2016 werken de Santeon-ziekenhuizen samen aan het verbeteren van de zorg rondom beroertes. Klik op het logo van Santeon om de resultaten en verbeteringen van Santeon en de Santeon-ziekenhuizen te bekijken. Hieronder ziet u de resultaten van behandelingen bij beroertes in het St. Antonius Ziekenhuis.
Behandelingen
Behandelingen
Herseninfarct
Bij een herseninfarct zijn er in de acute fase verschillende behandelingen mogelijk.
Als behandeling in de acute fase niet mogelijk is, gaan patiënten rechtstreeks naar de stroke unit voor verder onderzoek naar de oorzaak, behandeling van risicofactoren en het begin van de revalidatie.
Hersenbloeding
Bij een hersenbloeding zijn er in de acute fase, behalve verlagen van de bloeddruk, geen behandelmogelijkheden.
Meer weten over een beroerte en de mogelijke behandelingen in het St. Antonius? Lees de pagina Beroerte op onze website.
Verhouding man/vrouw
Verhouding herseninfarct/hersenbloeding
Verhouding herseninfarct/hersenbloeding
Herseninfarct
Een herseninfarct komt het meeste voor. Een deel van de hersenen krijg te weinig bloed, waardoor het hersenweefsel is beschadigd. Dit kan ontstaan door stolsel in de hersenen of doordat een stolsel van elders wordt versleept naar de hersenen en daar vastloopt. Een stolsel kan afkomstig zijn uit de halsslagaderen of uit het hart. Het achterliggende deel van de hersenen krijgt hierdoor te weinig zuurstof en raakt beschadigd.
Hersenbloeding
Een hersenbloeding ontstaat door gesprongen bloedvat. Dit kan veroorzaakt worden door afwijkende bloedvaten of door zwakke plekken in de bloedvaten. Ook speelt hoge bloeddruk vaak een rol.
Tijd tot behandeling
Tijd tot behandeling
Snelle behandeling bepalend voor het succes
De snelheid waarmee patiënten behandeld worden met trombolyse (als dit mogelijk is), is bepalend voor het succes van de behandeling. Het is daarom van belang om bij een beroerte zo snel mogelijk de huisarts of 112 te bellen en naar de Spoedeisende Hulp te komen.
Als na het begin van de beroerte 4,5 uur is verstreken, dan heeft intraveneuze trombolyse geen zin meer. Een intra-arteriële behandeling is soms nog tot 24 uur na het ontstaan van het CVA mogelijk.
Opnameduur
Opnameduur
Herseninfarct
Hersenbloeding
Wanneer de gevolgen van een beroerte relatief licht zijn, dan volstaat vaak een korte opname voor bewaking, onderzoek en revalidatie. Daarna kan patiënt naar huis om verder te revalideren.
Wanneer een beroerte ernstiger is of wanneer er complicaties ontstaan, dan is vaak een langere opname nodig. Patiënten worden hierna vaak overgeplaatst naar een revalidatiecentrum of revalidatieafdeling van een verpleeghuis. Wanneer patiënten zeer ernstige klachten van de beroerte overhouden, volgt overplaatsing naar een verpleeghuis.
Patiënten met een heropname zijn niet meegenomen in deze cijfers.
Herseninfarct
Hersenbloeding
Overleven
Overleven
Herseninfarct
Hersenbloeding
Soms is de beroerte zo ernstig dat patiënten hieraan overlijden. Dit is bij bloedingen vaker het geval dan bij herseninfarcten.
Herseninfarct
Hersenbloeding
Verblijfplaats na ontslag - bij een herseninfarct
Verblijfplaats na ontslag - bij een hersenbloeding
Verblijfplaats na ontslag - bij een hersenbloeding
Patiënten met een bloeding hebben vaker ernstige klachten en hebben minder kans op een goed herstel.