Behandelingen & onderzoeken

Revalidatie en het coronavirus (COVID-19)

Mogelijk heeft u vragen over hoe u kunt omgaan met de beperkingen die u ervaart, nu vanwege het coronavirus de poliklinieken beperkt geopend zijn.

Wij hebben daarom een aantal adviezen op een rij gezet, waarmee u zelf aan de slag kunt. U vindt hieronder revalidatieadviezen bij de volgende aandoeningen:

 • Diabetische voetproblematiek
 • Beenamputatie
 • Hersenaandoeningen
 • Chronische pijnklachten
 • Revalidatie bij kanker (oncologische revalidatie)

Op deze pagina snel naar

Diabetische voetproblematiek

Als u bekend bent met voetproblemen bij diabetes is het zaak om uw voeten goed te verzorgen en extra goed in de gaten te houden:

 • Was uw voeten dagelijks.
 • Let erop dat u uw voeten zorgvuldig afdroogt, vooral tussen de tenen.
 • Draag geen knellende schoenen.
 • Als u in bezit bent van orthopedische schoenen, draag deze dan.
 • Inspecteer voor het aantrekken de binnenkant van uw schoen met uw hand op scherpe randen of vreemde voorwerpen.
 • Loop niet op blote voeten, sloffen of sokken. 
 • Inspecteer dagelijks uw voeten door te voelen én te kijken. Gebruik hierbij eventueel een spiegel. Let daarbij op:

o Drukplekken
o Wonden
o Verschil in temperatuur (warmer worden van de voet)
o Verkleuringen
o Vervormingen van de voet

Mocht u ondanks goede voetzorg een drukplek of wond aan uw voet krijgen, de voet verkleuren of de voet van vorm veranderen, neem dan contact op met de poli Revalidatiegeneeskunde.

Toon meer over verzorging van en revalidatie bij een diabetische voet

Beenamputatie

Na een (recente) beenamputatie is zelfstandig staan en lopen niet meer vanzelfsprekend. Hierdoor kunnen alledaagse dingen zoals uzelf verzorgen, naar het toilet gaan, uw eigen huis betreden en uitvoer van zaken als huishouden, hobby’s en werk lastig zijn. Ook kunt u last hebben van pijn in het geamputeerde gedeelte van het been (fantoompijn) of in het resterende gedeelte van het been (stomppijn).

Na een recente beenamputatie is een aantal zaken belangrijk:

Goede verzorging van de stomp:

 • Voor de verzorging van de stompwond volgt u de instructies op volgen van de wondverpleegkundige in het ziekenhuis of de wondverpleegkundige van de thuiszorg (afhankelijk van wie betrokken is)
 • Als u nog een gipskoker draagt, heeft u wekelijks een afspraak op de gipskamer om deze te verwisselen. De wond wordt dan geïnspecteerd.
 • Als u geen gipskoker (meer) draagt, bent u in bezit van een liner. Draag deze iedere dag, overdag, om de zwelling/het oedeem in de stomp te behandelen. ’s Nachts hoeft u de liner niet te dragen.
 • Als u geen gipskoker (meer) draagt, was uw stomp dan iedere dag met neutrale zeep. De binnenkant van de liner wast u dagelijks met kraanwater en eenmaal per week met alcohol 70% (en aan de lucht laten drogen).

Goede verzorging van de andere voet.

Als u diabetes heeft, is het zaak om de andere voet optimaal te beschermen en te verzorgen. Zie voor adviezen bij 'Diabetische voetproblematiek'.

Zorg dat de mobiliteit, oftewel beweeglijkheid van de heupen en knieën optimaal blijft:

 • Doe strekoefeningen voor de heupen en de knieën, bij voorkeur wekelijks samen met een fysiotherapeut én 1 of 2 keer per dag thuis. 
 • Zo mogelijk: ga 2 keer per dag 30 minuten op uw buik liggen met gestrekte benen.

Zorg dat uw conditie en spierkracht op peil blijven

 • Doe spierkrachttraining van de armen en benen en conditieoefeningen. Bij voorkeur wekelijks bij de fysiotherapeut én 1 of 2 keer per dag thuis.
 • Probeer zo veel mogelijk zelfstandig rolstoel te rijden en zelfstandig op te staan uit de stoel.

Veel meer informatie over beenamputatie vindt u op de website van de patiëntenvereniging Korter maar Krachtig.

Mocht er ondanks goede verzorging sprake zijn van een niet-genezende wond aan de stomp of uitslag van de stomp, neem dan contact op met de poli Revalidatiegeneeskunde.
Ook als u last heeft van hevige fantoompijn of stomppijn kunt u contact met ons opnemen.

Toon meer over verzorging van de stomp, in beweging blijven en conditie en spierkracht

Hersenaandoeningen

Hier vindt u revalidatieadviezen voor mensen met een beroerte (CVA), MS, niet-aangeboren hersenletsel en de Ziekte van Parkinson.

Beroerte (CVA)

Vermoeidheid

Als u recent een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding)heeft gehad, kan het zijn dat u veel last hebt van vermoeidheid. Dat is vaak het gevolg van een combinatie van verminderde conditie en het feit dat activiteiten veel meer energie kosten dan voorheen. De belangrijkste adviezen zijn daarbij om:

 • te zorgen dat u uw conditie opbouwt cq. op peil houdt (bijvoorbeeld door wandelen of fietsen, eventueel op een hometrainer als u die heeft).
 • uw activiteiten rustig op te bouwen en daarbij activiteiten en rust goed af te wisselen om overbelasting te voorkomen.

Meer informatie vindt u op de website van de Hersenstichting.

Aandacht of geheugen

Ook kunt u last hebben van problemen met de aandacht, concentratie of geheugen.

 • Bewaar spullen als sleutels of papieren op een vaste plek, zodat u ze altijd terug kunt vinden.
 • Schrijf belangrijke zaken op een blocnote of in een agenda, zodat u ze niet kunt vergeten.

Meer informatie vindt u op de website van de Hersenstichting.

Naast vermoeidheid en problemen met concentratie en/of geheugen kunt u ook last hebben van andere onzichtbare gevolgen zoals overprikkeling, verandering op het gebied van emotie/gedrag.

Bewegen

Na een recente beroerte kunt u ook nog enige problemen met bewegen ervaren, terwijl veel fysiotherapiepraktijken hun deuren hebben gesloten. Voor adviezen voor oefeningen na een beroerten verwijzen wij u naar de oefen-app beroerte.

Het kan zijn dat u door de beroerte moeite heeft met het optillen van uw aangedane voet (dat noemen we voethefferszwakte) en dat u deze aangedane voet hoger op moet tillen omdat u anders struikelt. Als dat het geval is kunt u dit (deels) opvangen door enkelhoge (wandel)schoenen dan wel laarzen te dragen. Het is daarbij wel van belang dat de schoen die u draagt een stevige zool en een stevige schacht heeft, want als deze te slap zijn zult u er geen effect van ervaren. 

Multiple Sclerose / Niet aangeboren hersenletsel / Traumatisch hersenletsel (hersenschudding) / Ziekte van Parkinson

Bij alle hersenaandoeningen kan er sprake zijn van vermoeidheid, waarbij het van belang is om de conditie goed op peil te houden en activiteiten te doseren (zie adviezen bij beroerte).

Ook kunt u door een andere hersenaandoening dan een beroerte problemen met de aandacht /concentratie of het geheugen ervaren (zie adviezen bij beroerte).

Tevens kunnen andere onzichtbare gevolgen aan de orde zijn, zoals eerder beschreven bij beroerte.

 Meer informatie vindt u op de website van de patiëntenvereniging.

Hervatten van werk

Het is van belang om het hervatten van werk rustig op te bouwen.

 • Advies is om te starten met 2 x 2 uur werken per week.
 • Afhankelijk van hoe het werken gaat rustig verder op te bouwen. Het feit dat nu het advies geldt om zoveel mogelijk thuis te werken, maakt het rustig opbouwen wellicht gemakkelijker, maar dat geldt uiteraard niet voor alle beroepen.

Meer informatie vindt u op de website van de Hersenstichting.

Impact op mantelzorgers

Daarnaast kan een hersenaandoening een grote impact op partners en/of mantelzorgers hebben. Die impact is nog groter als er sprake is van gedragsproblemen door het hersenletsel.

Meer informatie vindt u op de website van de Hersenstichting.

Heeft u ondanks bovenstaande informatie nog vragen over uw hersenaandoening, maak dan gerust een telefonische afspraak voor een aanvullend advies op de poli Revalidatiegeneeskunde.

Toon meer over revalidatie bij deze hersenaandoeningen

Chronische pijnklachten

We willen dat iedereen de best passende zorg krijgt. Door de coronamaatregelen loopt de wachtlijst voor onze poli voor patiënten met chronische pijn klachten echter op. Om die wachttijd te overbruggen, hebben wij uw huisarts geïnformeerd over de mogelijke behandelingen die u in de tussentijd kunt volgen.

Adviezen over het omgaan met chronische pijnklachten vindt u op onze website.  Bij chronische pijn is het vooral van belang om (gedoseerd) te bewegen ondanks de pijn.

Revalidatie bij kanker (oncologische revalidatie)

Tijdens en na de behandeling van kanker kunt u uiteenlopende klachten ervaren, waardoor u wordt beperkt in uw alledaags functioneren. Deze adviezen kunnen u helpen.

Vermoeidheid

Een veel voorkomende klacht bij/na een kankerbehandeling is vermoeidheid en verminderde fitheid. De belangrijkste adviezen zijn:

Zorg dat u uw conditie opbouwt cq. op peil houdt door te voldoen aan de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen: 

 • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
 • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
 • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
 • En: voorkom veel stilzitten

Probeer uw activiteiten rustig op te bouwen. Wissel activiteiten en rust goed af om overbelasting te voorkomen en voer activiteiten niet te lang achter elkaar uit. Afwisseling van lichamelijke en geestelijke activiteiten kan hierbij helpend zijn.

Verdeel u energie: probeer een vaste dag- en weekstructuur aan te houden, waarbij u zo veel mogelijk op vaste tijden opstaat, dagelijkse activiteiten uitvoert, regelmatig korte momenten rust en naar bed gaat.

Aandacht en geheugen

Ook kunt u last hebben van problemen met de aandacht, concentratie of geheugen. Vermoeidheid speelt ook daarbij vaak een belangrijke rol.

 • Probeer activiteiten en rust goed af te wisselen.
 • Schrijf belangrijke zaken op een blocnote of in een agenda, zodat u ze niet kunt vergeten.
 • Bewaar spullen als sleutels of papieren op een vaste plek, zodat u ze altijd terug kunt vinden.

Verminderde stemming

Ook kunt u last hebben van angst of stemmingsproblemen.

 • Praat hierover met uw naasten.
 • Vraag zo nodig om hulp bij de huisarts, de praktijkondersteuner van de huisarts of een psycholoog. Op dit moment kan dat in sommige gevallen online of telefonisch.

Meer informatie

Voor verdere informatie kunt u terecht op:

Toon meer over revalidatie bij kanker

Expertise en ervaring

De revalidatieartsen van het St. Antonius Ziekenhuis ondersteunen volwassen patiënten bij het vinden of uitoefenen van hun rol in het dagelijks leven na een ziekte en/of ongeval. De hulpvraag van de patiënt staat centraal en geeft richting aan de revalidatie.

Gerelateerde informatie

Code
REV 27-AD