ROW Expertisecentrum

Rendu-Osler-Weber (ROW) en corona (COVID-19)

Veel patiënten met Rendu-Osler-Weber hebben ons gebeld met vragen over corona (COVID-19). Hieronder vindt u meer informatie en antwoorden op de meest gestelde vragen.

Veelgestelde vragen over ROW en corona (COVID-19)

 • Wat is corona (COVID-19)?

  COVID-19 is een virale infectie die wordt veroorzaakt door een nieuw corona-virus. De infectie wordt van persoon tot persoon overgedragen, via direct contact of nies- of hoestdruppels. Op dit moment is er nog geen specifieke behandeling of vaccinatie beschikbaar.

  De meeste patiënten hebben milde, griepachtige klachten, maar 10 tot 20% van de patiënten wordt wel (flink) ziek en naar schatting 5 tot 10% van de patiënten belandt op de Intensive Care aan de beademing.

  Oude mensen en mensen met andere aandoeningen (zoals suikerziekte of astma) lopen meer risico op een ernstig verloop van COVID-19.

  Meer weten?

  Meer informatie over COVID-19  vindt u op de website van het RIVM.

 • Vergroot ROW het risico op het krijgen van corona (COVID-19)?

  Over het algemeen hebben patiënten met ROW geen grotere kans op het krijgen van COVID-19 dan mensen zonder ROW. ROW is geen aandoening die gepaard gaat met verminderde werking van het immuunsysteem (verminderde immuniteit).

  Advies bij bloedneuzen

  Wel is het zo dat bloedneuzen waarschijnlijk het risico op het krijgen van COVID-19 indirect iets vergroten, omdat bloedneuzen bij ROW meestal plotseling optreden en mensen vaak geen tijd nemen voor goede handhygiëne, voordat zij de neus met de handen aanraken.

  Het advies is dus om eerst de handen goed te wassen en pas daarna de bloedneus te behandelen.

  Volg de adviezen van het RIVM

  Op de website van het RIVM staan belangrijke adviezen:

  • Was je handen regelmatig.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Schud geen handen.
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten hebt.
 • Vergroot ROW het risico op een ernstig verloop van COVID-19?

  De meeste patiënten met ROW verkeren in goede gezondheid en lopen derhalve geen verhoogd risico op een ernstig verloop van COVID-19.

  De (bovenste) luchtweginfectie kan wel de ernst en frequentie van bloedneuzen ongunstig beïnvloeden.

  Patiënten met ernstige bloedarmoede, hartproblemen als gevolg van ROW in de lever, laag zuurstofgehalte in het bloed als gevolg van (grote) onbehandelde vaatafwijkingen in de longen, of pulmonale hypertensie (verhoogde bloeddruk in de longslagader) lopen mogelijk wel een verhoogd risico op een ernstig verloop van COVID-19.

 • Wat te doen bij verkoudheidsklachten?

  Blijf thuis

  Bij verkoudheidsklachten geldt voor iedereen het advies om thuis te blijven, om op die manier mogelijke besmetting van anderen te voorkomen.

  Advies van huisarts of ROW-verpleegkundige

  • Bij klachten van benauwdheid neemt u contact op met uw huisarts.
  • Heeft u nog specifieke vragen over ROW en COVID-19? Neem dan u contact op met een van de ROW-verpleegkundigen: T 088-320 15 47 of (bij spoed) T 088-320 14 76.

  Advies over pijnstilling/koortsverlaging

  • Gebruik bij voorkeur paracetamol.
  • De zogenoemde NSAIDs (zoals ibuprofen en naproxen) kunnen bij patiënten met ROW een ongunstig effect hebben op de ernst en frequentie van bloedneuzen.