Behandelingen & onderzoeken

Scan van de nierfunctie (renografie)

Bij dit onderzoek wordt de werking van de nieren in beeld gebracht. Het onderzoek kan om verschillende redenen worden uitgevoerd, bijvoorbeeld om de functie van de nieren te bepalen, te zien of er een verstopping zit in een urineleider, bij nierstenen of na een operatie aan de nieren of blaas.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Drinken in de ochtend

Op de dag van het onderzoek moet u thuis, in de ochtend, minstens 3 koppen/glazen drinken nemen. Vlak voor het onderzoek krijgt u van ons ook nog water te drinken. U kunt verder gewoon alles eten en drinken wat u gewend bent.

Medicatie

Bepaalde medicijnen moeten gestopt worden. In onderstaande tabel staat met welke medicijnen u wanneer moet stoppen. Als er een bijlage is meegestuurd met een overzicht van uw medicijnen, controleer dan goed of hierop alle medicatie staat die u gebruikt. Neem zo snel mogelijk telefonisch contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde als dit niet klopt.

Medicijnen Stoppen vanaf
   
   
   
   
   
   

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op. Als u borstvoeding geeft, dan moet u hier na het onderzoek 24 uur mee stoppen. U kunt wel kolven; de afgekolfde melk kunt u na 24 uur weer gebruiken.

Onderzoek

Doel onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om de functie van de nieren weer te geven. Om dit zichtbaar te kunnen maken, wordt er een radioactieve vloeistof in een bloedvat gespoten. Deze stof is ongevaarlijk en u voelt er niets van.

Het onderzoek verloopt als volgt:

  • Drinken: nadat u zich heeft aangemeld bij de balie van de afdeling Nucleaire Geneeskunde, krijgt u een halve liter water te drinken. Dit is normaal kraanwater. U heeft ongeveer een half uur de tijd om dit op te drinken. Tussendoor mag u wel plassen.
  • Infuus: voor het onderzoek wordt een infuus in uw arm geplaatst. Het infuus is een dun flexibel buisje dat in een bloedvat geplaatst wordt. De prik die hiervoor nodig is, is ongeveer vergelijkbaar met de prik voor bloed afnemen.
  • Scan: als u opgehaald wordt voor de scan, moet u eerst nog een keer naar het toilet om te plassen. Het is belangrijk dat de blaas zo ver mogelijk leeg is. Tijdens het maken van de scan komt u op de rug op een onderzoekstafel te liggen. U mag de kleding gewoon aanhouden. We vragen u wel de broekriem af te doen en eventueel sleutels of een telefoon uit de broekzakken te halen. De camera staat direct onder de onderzoekstafel. Vlak voor het onderzoek krijgt u eerst een klein beetje plasmedicatie toegediend, om de nieren te stimuleren. Daarna wordt een radioactieve vloeistof in het infuus in uw arm gespoten. Op dat moment wordt direct de eerst scan gestart. Deze scan duurt 20 minuten. Het is belangrijk dat u daarbij goed stil blijft liggen. Na 20 minuten moet u nog een keer naar het toilet om te plassen. Aansluitend wordt nog een foto gemaakt. Dit duurt 3 minuten.
  • Late foto: hierna is het vaak nodig om na ongeveer 45 minuten te wachten en daarna nog een foto van uw nieren te maken. Dit weten we pas zeker als het eerst deel van het onderzoek klaar is. De laborant vertelt u of het maken van deze foto wel of niet nodig is. In de 45 minuten wachttijd mag u de afdeling even verlaten. Het maken van deze laatste foto duurt 3 minuten.
  • Duur onderzoek: in totaal duurt het onderzoek 2 tot 2,5 uur.

Nazorg

Direct na het onderzoek kunt u gewoon alle bezigheden verrichten die u gewend bent. Houd er wel rekening mee dat u de rest van de dag nog wat vaker naar het toilet zal moeten door de plasmedicatie die u heeft gehad.

Let er ook op dat u in de 4 uur na het onderzoek niet te veel drinken in één keer neemt. Normale hoeveelheden drinken, verspreid over de tijd, mag zeker wel.

Contact met anderen

De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal omgaan met volwassenen. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof toegediend is, is het daarom beter niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem of haar niet langer dan een half uur op schoot houdt. Verder kunt u kinderen gewoon verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.

De uitslag

De uitslag zal binnen enkele werkdagen na het onderzoek bekend zijn bij uw specialist.

Waarom duurt het onderzoek zo lang?

Op de nucleaire geneeskunde gebruiken we radioactieve stoffen om organen zichtbaar te maken. De hoeveelheid straling is erg klein. Om toch een goed beeld te krijgen is het nodig om lange tijd opnames te maken. Hoe langer de opname duurt, hoe meer straling de camera opvangt en hoe beter het beeld wordt.

Code
NG 27-O