Behandelingen & onderzoeken

Scan van de nierfunctie (renografie)

Bij dit onderzoek wordt de werking van de nieren in beeld gebracht. Het onderzoek kan om verschillende redenen worden uitgevoerd, bijvoorbeeld om de functie van de nieren te bepalen of te zien of er een verstopping zit in een urineleider. Ook bij nierstenen of na een operatie aan de nieren of blaas kunt u deze scan krijgen.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Drinken in de ochtend

Op de dag van het onderzoek drinkt u thuis, in de ochtend, mininmaal 3 koppen/glazen water. Vlak voor het onderzoek krijgt u in het ziekenhuis ook nog water te drinken. U kunt verder gewoon alles eten en drinken wat u gewend bent.

Medicatie

Bepaalde medicijnen moeten gestopt worden. Dit bespreken we met u en vullen in onderstaande tabel in met welke medicijnen u wanneer moet stoppen. Als er een bijlage is meegestuurd met een overzicht van uw medicijnen, controleer dan goed of hierop alle medicatie staat die u gebruikt. Neem zo snel mogelijk telefonisch contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde als dit niet klopt.

Medicijnen Stoppen vanaf
   
   
   
   
   
   

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op. Als u borstvoeding geeft, dan moet u hier na het onderzoek 24 uur mee stoppen. U kunt wel kolven; de afgekolfde melk kunt u na 24 uur weer gebruiken.

Voorbereiding op uw polibezoek

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Ons animatiefilmpje Voorbereiding op uw afspraak bij de polikliniek toont hoe u zich goed voorbereidt op uw afspraak en wat u kunt verwachten van uw afspraak. 

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntportaal van het St. Antonius. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Doel onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om de functie van de nieren weer te geven. Om dit zichtbaar te kunnen maken, wordt er een radioactieve vloeistof in een bloedvat gespoten. Deze stof is ongevaarlijk en u voelt er niets van.

Het onderzoek verloopt als volgt:

  • Drinken: nadat u zich heeft aangemeld bij de balie van de afdeling Nucleaire Geneeskunde, neemt u plaats in de wachtkamer en krijgt u een halve liter (kraan)water te drinken.  U heeft ongeveer een half uur de tijd om dit op te drinken. Tussendoor mag u wel plassen.
  • Infuus: voor het onderzoek wordt een infuus in uw arm geplaatst. Het infuus is een dun flexibel buisje dat in een bloedvat geplaatst wordt. De prik is vergelijkbaar met een prik voor bloed afnemen.
  • Scan: als u opgehaald wordt voor de scan, moet u eerst nog een keer naar het toilet om te plassen. Het is belangrijk dat de blaas zo leeg mogelijk is. Tijdens het maken van de scan ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. Kleding mag gewoon aan blijven. We vragen u wel de broekriem af te doen en uw broekzakken te legen. De camera staat direct onder de onderzoekstafel. Vlak voor het onderzoek krijgt u eerst plasmedicatie toegediend, om de nieren te stimuleren. Daarna wordt een radioactieve vloeistof in het infuus in uw arm gespoten. Op dat moment wordt direct de eerst scan gemaakt. Deze scan duurt 20 minuten. Het is belangrijk dat om goed stil te liggen. Na 20 minuten moet u nog een keer naar het toilet om te plassen. Aansluitend wordt nog een foto gemaakt. Dit duurt 3 minuten.
  • Laatste foto: hierna is het vaak nodig om 45 minuten te wachten om te bepalen of er nog een foto van uw nieren gemaakt moet worden. Dit weten we pas zeker als het eerste deel van het onderzoek is afgerond.  De laborant vertelt u of het maken van deze foto wel of niet nodig is. In de wachttijd van 45 minuten wachttijd mag u de afdeling even verlaten. Het maken van deze laatste foto duurt 3 minuten.
  • Duur onderzoek: in totaal duurt het onderzoek 2 tot 2,5 uur.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Nazorg

Direct na het onderzoek kunt u gewoon alle bezigheden verrichten die u gewend bent. Houd er wel rekening mee dat u de rest van de dag nog wat vaker naar het toilet zal moeten door de plasmedicatie die u heeft gehad.

Let er ook op dat u in de 4 uur na het onderzoek niet te veel drinken in één keer neemt. Normale hoeveelheden drinken, verspreid over de tijd, mag zeker wel.

Contact met anderen

De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Voor volwassenen is dit geen probleem, echter kinderen onder de 3 jaar zijn wel extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof toegediend is kunt u beter niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Houd een baby of peuter niet langer dan een half uur op schoot. Verder kunt u kinderen gewoon verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangeren.

De uitslag

De uitslag zal binnen enkele werkdagen na het onderzoek bekend zijn bij uw specialist.

Waarom duurt het onderzoek zo lang?

Op de nucleaire geneeskunde gebruiken we radioactieve stoffen om organen zichtbaar te maken. De hoeveelheid straling is erg klein. Om toch een goed beeld te krijgen is het nodig om lange tijd opnames te maken. Hoe langer de opname duurt, hoe meer straling de camera opvangt en hoe beter het beeld wordt.

Code
NG 27-O