Behandelingen & onderzoeken

Schildwachtklieronderzoek borstkanker

Dit onderzoek is een voorbereiding op een borstoperatie en wordt uitgevoerd bij mensen met (een vermoeden van) borstkanker.

Tijdens de operatie wordt onder meer een lymfeklier verwijderd, zodat deze onderzocht kan worden op eventuele uitzaaiingen. De lymfeklier die onderzocht moet worden, moet de lymfeklier zijn waar het lymfevocht uit de borst als eerste langskomt. Dit noemen we de schildwachtklier.

Op deze pagina snel naar

Meer over schildwachtklieronderzoek borstkanker

Het doel van dit onderzoek, ook wel sentinel node mamma genoemd, is om met behulp van een scan zichtbaar te maken waar deze schildwachtklier zich bevindt.

Voorbereiding

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op. Als u borstvoeding geeft, dan moet u hier na het onderzoek 24 uur mee stoppen. U kunt wel kolven; de afgekolfde melk kunt u na 24 uur weer gebruiken.

Onderzoek

Doel

Het doel van dit onderzoek is de locatie van de schildwachtklier in beeld te brengen. Dit geeft nog geen informatie of er wel of geen uitzaaiingen in deze lymfeklier aanwezig zijn. Dit onderzoek bestaat uit twee delen. Het tweede deel start ongeveer anderhalf uur na het einde van het eerste deel.

Verloop onderzoek

  • Deel 1: nadat u zich heeft aangemeld bij de balie van Nucleaire Geneeskunde, haalt een laborant u op uit de wachtkamer. U ontbloot uw bovenlichaam en gaat op uw rug op de onderzoekstafel liggen. Vervolgens krijgt u een injectie met een radioactieve vloeistof in uw borst. Dit gebeurt met een zeer kleine naald. De prik die hiervoor nodig is, kan een klein beetje pijnlijk zijn. De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen. Na de injectie moet u zelf uw borst 10 minuten lang voorzichtig masseren om de lymfe-afvloed te bevorderen. Vervolgens nemen we twee foto’s van de borst; het maken van elke foto duurt 5 minuten. 
  • Pauze: na het eerste deel heeft u een wachttijd van ongeveer anderhalf uur. In deze tijd mag u de afdeling even verlaten als u wilt. Het is wel belangrijk dat u de injectieplaats op de borst zoveel mogelijk blijft masseren.
  • Deel 2: voor het tweede deel wordt u weer in dezelfde ruimte binnen geroepen en moet uw bovenlichaam opnieuw ontbloten. Er worden weer twee foto’s van de borst gemaakt; het maken van elke foto duurt 5 minuten. Als een lymfeklier zichtbaar is op de foto’s, wordt  een stip of kruisje op de huid gezet om de exacte locatie te markeren. Dit kruisje verdwijnt na de operatie weer als het wordt weg gewassen. 
  • Vervolg: nadat de lymfeklier op de huid is afgetekend, bent u bij ons op de afdeling klaar. Tijdens de operatie wordt deze markering gebruikt om de lymfeklier op te sporen, zodat deze verwijderd en verder onderzocht kan worden.
  • Totale tijd: alles bij elkaar duurt het onderzoek ongeveer 2 tot 2,5 uur.

Uitslag

Uit dit onderzoek volgt geen uitslag. Het onderzoek is slechts een voorbereiding op de operatie, met als doel de locatie van de eerst zichtbare lymfeklier op te sporen.

Nazorg

Na het onderzoek kunt u gewoon alle bezigheden verrichten die u gewend bent. Het is wel belangrijk dat het kruisje/de stip op uw huid niet verdwijnt. Dit kunt u voorkomen door bijvoorbeeld niet al te strakke kleding te dragen en niet te douchen (de rest van het lichaam wassen mag wel).

Contact met anderen

De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal omgaan met volwassenen. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof toegediend is, is het daarom beter niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem of haar niet langer dan een half uur op schoot houdt. Verder kunt u kinderen gewoon verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Kankercentrum is de grootste behandelaar van kanker in de regio Midden-Nederland; jaarlijks worden ruim 3000 patiënten behandeld en 450 borstkankeroperaties uitgevoerd. Het Kankercentrum investeert voortdurend in de nieuwste technieken om patiënten zo goed mogelijk te behandelen.

Gerelateerde informatie

Code
NG 58-O