Behandelingen & onderzoeken

Sedatie (roesje) bij bronchoscopie

U krijgt binnenkort een bronchoscopie, endoscopisch longonderzoek. U heeft al informatie gekregen over het onderzoek dat u ondergaat. Hier vindt u meer uitleg over de sedatie die u krijgt tijdens het onderzoek. Deze sedatie wordt ook wel roesje genoemd.

Op deze pagina snel naar

Wat is een roesje?

Bij een onderzoek dat onder een roesje (sedatie) plaatsvindt, krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. 

Voor het onderzoek krijgt u een slaapmiddel via een infuusnaaldje. Door dit slaapmiddel valt u in een lichte slaap. Een roesje is geen narcose, u hoeft dus niet beademd te worden.

De meeste mensen herinneren zich naderhand weinig tot niets van het onderzoek.

Toon meer

Voorbereiding thuis

Voordat u het onderzoek ondergaat, vragen we om enkele zaken te regelen of hier rekening mee te houden.

Neem iemand mee

U mag na het onderzoek niet alleen naar huis en niet zelf aan het verkeer deelnemen. Het is dus noodzakelijk dat er iemand met u meekomt. Deze begeleider kan in het ziekenhuis op u wachten of later terugkomen om u op te halen.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Belangrijk is dat u nuchter moet zijn voor het onderzoek. Specifieke informatie hierover vindt u bij de informatie die u heeft gekregen over het onderzoek dat u moet ondergaan. Lees deze infomatie zorgvuldig door.

Medicijnen

Zorg dat u een lijst meeneemt met de medicijnen die u gebruikt. Voor ons is het belangrijk om voor het onderzoek te weten of u bloedverdunners, medicatie voor suikerziekte of antibiotica gebruikt. Uw arts bespreekt met u of u enkele dagen voor het onderzoek met de bloedverdunners moet stoppen.

Bent u diabetespatiënt, dan informeert  de arts u ook over uw medicijngebruik.

Toon meer

Toedienen roesje

Het toedienen van het roesje gaat als volgt.

 • Wij halen u voor het onderzoek op uit de wachtruimte en brengen u naar de voorbereidingsruimte van de longbehandelkamer.
 • Daar mag u plaatsnemen op een bed en krijgt u ter voorbereiding op het onderzoek van de verpleegkundige eerst een keelverdoving. 
 • U krijgt ook een infuusnaald in uw hand of arm. Hierdoor krijgt u later het slaapmiddel toegediend dat voor het roesje zorgt.
 • Wij brengen u vervolgens in uw bed naar de longbehandelkamer. 
 • Daar wordt u door de sedatie-praktijkspecialist in slaap gebracht.
 • Uw hartslag en zuurstofgehalte worden gemeten.
 • Soms kan het nodig zijn om u wat extra zuurstof te geven. Dit merkt u dan ook bij het wakker worden.
Toon meer

Na het onderzoek

Na het onderzoek blijft u nog eerst nog enige tijd op de uitslaapkamer, voordat u naar de Dagbehandeling wordt gebracht.

Uitslaapkamer

Als u een roesje heeft gehad, duurt het nog enige tijd voordat de slaapmedicijnen zijn uitgewerkt. Daarom blijft u na het onderzoek nog 1 uur in uw bed, op de uitslaapkamer van het operatiecomplex. Daarna gaat u nog 2 uur uitslapen op de dagbehandeling 4B totdat u weer goed wakker bent. Gedurende deze uitslaaptijd wordt ook uw hartslag en zuurstofgehalte bewaakt.

Uw begeleider

Uw begeleider wordt gebeld door de Dagbehandeling wanneer u daar bent gearriveerd. Dit is ongeveer 2 uur, nadat u bent opgehaald uit de wachtkamer. Op de Dagbehandeling mogen maximaal 2 bezoekers bij u zijn.

Toon meer

Hoe voelt u zich na het onderzoek?

Na het onderzoek kunt u nog enkele uren suf zijn en mogelijk kunt u zich het onderzoek niet (helemaal) herinneren. De slaapmedicijnen die u heeft gekregen, kunnen uw reactievermogen beïnvloeden.

Dit betekent dat u tot de volgende ochtend:

 • niet alleen naar huis mag, ook niet met de taxi of het openbaar vervoer;
 • niet zelf mag deelnemen aan het verkeer (niet autorijden, fietsen etc.);
 • niet mag gaan werken en geen machines mag bedienen;
 • geen belangrijke beslissingen kunt nemen;
 • geen slaapverwekkende en rustgevende middelen en geen alcohol mag gebruiken;
 • de eerste nacht niet alleen thuis mag zijn.
Toon meer

Mogelijke complicaties

Het voordeel van een roesje is dat u niet veel van het onderzoek merkt. Het onderzoek zou anders onprettig kunnen zijn. Een nadeel is dat u enkele uren suf bent.

Het kan gebeuren dat u zich het onderzoek en een korte periode daarna niet kunt herinneren. In zeldzame gevallen kunnen door het slaapmiddel problemen ontstaan met de ademhaling of hartfunctie. Dit komt gemiddeld voor bij 3 op de 1.000 patiënten. Deze problemen zijn meestal goed met medicijnen of extra zuurstof te behandelen.

Toon meer

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssysteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen, zoals longfibrose, sarcoïdose, longontsteking, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2.000 slaapstudies plaats.

Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.

Gerelateerde informatie

Code
LON 03-AD