Aandoeningen

Slijmbeursontsteking (bursitis) van de schouder

In het schoudergewricht bevinden zich enkele slijmbeurzen. Ze bevinden zich op plaatsen waar wrijving kan optreden door bewegingen. Deze slijmbeurzen kunnen ontsteken als zij bijvoorbeeld door inklemming geïrriteerd raken. Deze ontsteking noemen we bursitis.

Dit kan pijnklachten geven van het gewricht, zowel in rust als bij beweging. Slechts zelden is een infectie de oorzaak van een slijmbeursontsteking.

Op deze pagina snel naar

Meer over slijmbeursontsteking

Oorzaak

Overbelasting is meestal de oorzaak van een slijmbeursontsteking. Als pezen en botgewrichten in korte tijd veel wrijving uitoefenen op de slijmbeurs, dan kan het geïrriteerd en daarna ontstoken raken.

Een slijmbeursontsteking kan ook veroorzaakt worden door een verstoord bewegingspatroon. Dan kan de cuff en de slijmbeurs bekneld raken tussen schouderkop en schouderdak als u uw arm optilt. Hierdoor raakt de slijmbeurs geïrriteerd. 

Ook kan deze aandoening ontstaan als gevolg van beschadiging van de rotatorcuff spieren of door een directe val op de schouder.

Symptomen

Een bursitis kan veel pijn veroorzaken in de schouder en kan het bewegen van de arm bemoeilijken. Veel patiënten hebben ’s nachts last van de pijn en kunnen geen comfortabele houding vinden om te slapen. De pijn straalt vaak uit van de schouder naar de bovenarm.

Aangezien de slijmbeurs zich dicht bij de aanhechting van de rotator cuff bevindt, is het soms moeilijk om een slijmbeursontsteking van een peesontsteking te onderscheiden. Beide aandoeningen geven immers vergelijkbare klachten.

Onderzoeken

De arts stelt de diagnose aan de hand van de aard van de klachten, een lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto. Soms wordt er nog meer aanvullend onderzoek aangevraagd, bijvoorbeeld een echo van de schouder.

Behandelingen

Vaak geneest de slijmbeursontsteking vanzelf. Indien de klachten aanhouden kan gekozen worden voor één van de niet-operatieve behandelingen.

Niet-operatieve behandelingen

De behandeling kan bestaan uit:

  • rust
  • pijnstillers die ook ontstekingsremmend werken (NSAID)
  • fysiotherapie: waarbij de fysiotherapeut aandacht heeft voor het verbeteren van de coördinatie en spierkracht van de schoudergordel waardoor de pijn vermindert
  • injecties met verdoving en/of ontstekingsremmers: hierdoor worden de ontstoken slijmbeurs en pees (pezen) tot rust gebracht

Indien de niet-operatieve behandelingen niet effectief blijken te zijn, kan gekozen worden voor een operatieve behandeling.

Operatie

Door middel van een kijkoperatie (artroscopie) wordt er wat bot van de onderzijde van het schouderdak gehaald, zodat er meer ruimte ontstaat voor de rotator cuff. Tevens wordt de slijmbeurs verwijderd.

Als een scheurtje in de onderliggende pezen van de schouder (een rotatorcuffruptuur) de oorzaak van de klachten is, wordt deze gehecht. Bevindt zich in één van de pezen een grote kalkhaard, dan wordt deze verwijderd.

Schouder en slijmbeurs

Het schoudergewricht wordt gevormd door een kom met daaraan het schouderblad en de kop van de bovenarm. Om het gewricht heen zit een gewrichtskapsel. Daar omheen lopen de stabiliserende spieren en pezen van het schoudergewricht. Deze spieren en pezen vormen samen de 'rotator cuff'.

 

Tussen de rotator cuff en het schouderdak zit een slijmbeurs. Een slijmbeurs of bursa is een soort van kussentje dat gevuld is met vocht. De slijmbeurs zorgt ervoor dat de spieren en pezen soepel onder het schouderdak door kunnen bewegen. Door de vorm van het schouderblad hebben de spieren en pezen maar heel weinig ruimte om te bewegen.

Toon meer

Meer informatie

Websites

Lees meer informatie op de website van de Vereniging voor Orthopedie.

Code
ORT 82-A