Specialisme

Bevallingsmogelijkheden (hulpmiddelen en soorten bevallingen)

Een bevalling heeft 3 fases:

  • Ontsluitingsfase; deze fase wordt gekenmerkt door weeën die worden veroorzaakt doordat de spieren van de baarmoeder en van de buik beginnen samen te trekken om de baarmoederhals te openen en de baby door het geboortekanaal te duwen.
  • Eigenlijke bevalling; als de ontsluiting ongeveer 10 cm bedraagt begint de 2e fase, de eigenlijke bevalling. Op dit moment wordt de baby geboren. Je krijgt dan persweeën, zodra je volledige ontsluiting hebt mag je je baby eruit persen.
  • Nageboorte; in deze fase wordt de moederkoek oftewel de placenta geboren.

Tijdens de eerste fase van de bevalling heeft St. Antonius Geboortezorg allerlei hulpmiddelen om je te helpen ontspannen. Zo kun je lekker in een warm bad of onder de douche om je weeën op te vangen. Maar ook de skippybal werkt ontspannend.

Baarkruk en skippybal

Verder kun je bij ons in bed, in bad of op een baarkruk bevallen. Daarnaast hebben we allerlei manieren van pijnbestrijding om de pijn van je weeën te verlichten.

Bevalbad

De meeste baby’s worden op de natuurlijke manier geboren, zonder kunstgrepen. Echter als de bevalling niet vordert heeft de verloskundige of gynaecoloog allerlei methoden en hulpmiddelen om je te helpen je baby geboren te laten worden. Zo kan de bevalling worden ingeleid (met infuus) of kunnen er kunstgrepen worden toegepast, zoals inknippen of een vacuüm en/of tangverlossing. Ook een keizersnede behoort tot de mogelijkheden.