Apotheek Nieuwegein

Klinische Farmacie

Contact
Maandag t/m vrijdag 08.30 – 16.30 uur
Het specialisme Klinische Farmacie (Ziekenhuisapotheek) zorgt samen met de St. Antonius Apotheek voor geneesmiddelenvoorziening en -informatie. Als u wordt opgenomen in ons ziekenhuis ontvangen wij een overzicht van de medicijnen die u op dat moment gebruikt.

Het is belangrijk om zo'n medicatie-overzicht te hebben omdat we hier rekening mee kunnen houden als u in het ziekenhuis nieuwe medicijnen krijgt voorgeschreven. Daarnaast zorgen we ervoor dat andere zorgverleners, zoals uw huisarts en (openbare) apotheek, op de hoogte zijn van de nieuwe medicatie die u tijdens uw ziekenhuisopname voorgeschreven heeft gekregen.

Klinische Farmacie (Ziekenhuisapotheek) in het St. Antonius houdt zich bezig met:

  • inkoop en distributie van geneesmiddelen; 
  • medicatiebegeleiding en -bewaking;
  • analyses van geneesmiddelen in bloed voor therapiebegeleiding en toxicologie; 
  • adviseren van artsen, verpleegkundigen en patiënten over geneesmiddelen; 
  • deelname aan patiëntbesprekingen; 
  • scholing van artsen, verpleegkundigen, ziekenhuisapothekers in opleiding en apothekersassistenten;
  • ondersteunen en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek;
  • leiden van diverse projecten op het gebied van veiligheid.

Medicatiebegeleiding en –bewaking

De Klinische Farmacie (Ziekenhuisapotheek) verzorgt de medicatiebegeleiding en –bewaking van patiënten tijdens hun opname. We doen er alles aan om te zorgen dat de patiënt zo min mogelijk overlast ervaart door de opname.

We streven ernaar dat patiënten zoveel mogelijk dezelfde medicijnen kunnen gebruiken als zij thuis gewend zijn en dat zij zo min mogelijk overlast ervaren van het toedienen van medicijnen. Daarom geven we - wanneer mogelijk – de voorkeur aan medicijnen die niet geïnjecteerd hoeven te worden.

Farmaceutisch en Toxicologisch Laboratorium

Het Farmaceutisch en Toxicologisch Laboratorium (FarmaToxLab) van de afdeling Klinische Farmacie (Ziekenhuisapotheek) verricht analyses van lichaamsvreemde stoffen in lichaamsmaterialen als bloed en urine. Daarnaast worden farmacogenetische bepalingen uitgevoerd.
 

Bent u zorgprofessional? Op onze pagina over ons farmaceutisch en toxicologisch laboratorium leest u meer over de bepalingen en analyses die wij verrichten.

Wetenschappelijk onderzoek

Verschillende medisch specialisten voeren klinisch onderzoek met geneesmiddelen uit. De staf van ziekenhuisapothekers ondersteunt deze onderzoeken en helpt bij het afleveren van materiaal, de logistiek, de bereiding en administratieve werkzaamheden.

Daarnaast leveren we een bijdrage aan klinisch geneesmiddelenonderzoek, waarmee de kennis over nieuwe en bestaande geneesmiddelen wordt vergroot. Bekijk hier met welke onderzoeken wij ons bezighouden.

Toon meer over Klinische Farmacie (Ziekenhuisapotheek)