St. Antonius Mannenzorg

Seksuele problemen bij mannen

Mannen kunnen allerlei seksuele problemen ervaren, zoals bijvoorbeeld pijn bij seks, vroegtijdige zaadlozing, vertraagde of geen zaadlozing, binnenwaardse zaadlozing, pijn aan het scrotum of pijn in het bekkengebied.

Bekijk ook ons filmpje over 'Seksuele problemen'.

De oorzaak van deze problemen kan heel divers zijn.

Lichamelijke oorzaak

Soms kunnen lichamelijke problemen de oorzaak zijn, zoals bijvoorbeeld afwijkingen aan de testikels, een vernauwde voorhuid, onderliggende ziektes, bijwerkingen van medicijnen etc. 

Psychische oorzaak

Maar soms zijn psychische problemen de oorzaak, zoals bijvoorbeeld faalangst, relationale problemen of gebeurtenissen uit het verleden etc.

Hoe ontstaan seksuele klachten?

Verandering in het hormonale evenwicht kan aanleiding geven tot seksuele klachten. Het testosteron daalt bij mannen al vanaf het veertigste levensjaar. Dit ‘verouderingsproces’ kan de volgende klachten geven:

  • Verminderde zin in seks
  • Erectiele disfunctie (geen of slechte erecties kunnen krijgen)
  • Vermoeidheid
  • Vitaliteitsverlies 
  • Klachten van depressiviteit of somberheid
  • Minder spierkracht
  • Botontkalking

Behandeling van dalend testosteron is mogelijk door aanvulling van het testosteron nadat eerst de bloedwaardes zijn bepaald. De klachten en bloeduitslagen worden met u besproken tijdens een bezoek aan de polikliniek. De verpleegkundig specialist of uroloog kan u de medicatie voorschrijven. 

Wat zijn de gevolgen van seksuele klachten bij mannen?

Mannenproblemen gaan vaak gepaard met medische problemen zoals vaatlijden. Erectieproblemen kunnen de eerste tekenen zijn van hartaandoeningen. Hierbij is het belangrijk om dit serieus te laten onderzoeken. Vroegtijdige behandeling van deze problemen kunnen op korte termijn een hartinfarct voorkomen. Daarnaast zijn er nog psychische problemen die een rol kunnen spelen.

St. Antonius Mannenzorg

Gelukkig is aan veel van deze klachten iets te doen. De specialisten van St. Antonius Mannenzorg kunnen hierbij helpen. Bij sommige klachten helpen medicijnen, bekkenfysiotherapie of een operatie.  Bij andere klachten, met name als deze meer van psychische aard zijn, behoort een traject bij de seksuoloog tot de mogelijkheden.

Tijdens een bezoek aan St. Antonius Mannenzorg nemen de uroloog of de verpleegkundig specialist alle tijd om klachten in kaart te brengen. Samen met u kijken zij welke oplossing het beste voor u is.

Behandeling van erectieproblemen

Behandeling van erectieproblemen kan op meerdere manieren. Vaak wordt eerst gestart met tabletten (PDE5 remmers) zoals de welbekende Viagra®. Als deze medicatie niet gegeven mag worden vanwege andere medicatie is plasbuisgel te gebruiken om een erectie op te wekken. Als bovenstaande middelen niet (meer) helpen is het mogelijk de vacuümpomp te gebruiken of zelfinjectie therapie toe te passen.

Als laatste is het mogelijk om een erectieprothese te implanteren via een operatie en opname. U moet hiervoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De verpleegkundig specialist kan u hierover informeren en de mogelijkheden met u bespreken. Deze operatie wordt in het St. Antonius Ziekenhuis uitgevoerd door dr. J.J.H. Beck.

Meer informatie

Op de onderstaande pagina's vindt u meer informatie over veel voorkomende seksuele problemen en mogelijke behandelingen.