2 november: Open Dag St. Antonius Woerden

Spijker je kennis bij met onze minicolleges

Minicollege tijdens open dag

Artsen en verpleegkundigen geven tijdens de Open Dag diverse minicolleges en presentaties over allerlei thema’s, zoals staaroperaties, prostaat- en plasklachten en schouderblessures.

Bekijk hieronder het programma :

  • 10.30 – 10.50 uur: Cardioloog Jeroen van Dijk, HARTelijk welkom;  ‘risicofactoren en behandeling hart en vaatziekten’
  • 11.00 – 11.20 uur: Uroloog Wilbert Ackema ‘Prostaatkanker en PSA’
  • 11.30 – 11.50 uur: MDL-arts Koen Kessels, ‘Endoscopie’
  • 12.00 – 12.20  uur: Orthopeed Ronald Wessel, ‘Samen de schouders eronder’
  • 12.30 – 12.50 uur: Michiel van de Riet, St. Antonius onderzoeksfonds ‘Onderzoek doen is niet vanzelfsprekend'; hoe we onderzoek mogelijk maken
  • 13.00 – 13.20 uur: Bewegingsexpert, Gonnie Heijgele: ‘Het beste beentje voor’; hoe de voetfunctie een belangrijke rol speelt bij het hebben van klachten in onze hele bewegingsketen.
  • 13.30 – 13.50 uur: Oncoloog Maartje Los, ‘Wat is kanker en wat kunnen we er aan doen?'

De colleges duren 20 minuten en worden gegeven in Conferentiekamer 4 op de eerste etage bij de poli Chirurgie. 

Wilbert Ackema is een van de medewerkers die tijdens de Open Dag een minicollege geeft. Sinds 2008 werkt hij in het St. Antonius Ziekenhuis. “Ik startte als leerling verpleegkundige en na twee jaar kon ik aan de slag als verpleegkundige. In 2013 ben ik gestart als oncologieverpleegkundige en nu werk ik op de poli Urologie en ben ik in opleiding tot verpleegkundig specialist. Het mooiste aan mijn werk vind ik het contact met patiënten en naasten.”  

In de conferentiekamer op de eerste verdieping vertelt Wilbert tijdens de Open Dag meer over de prostaat, PSA – een eiwit dat in de prostaat wordt gemaakt – en de relatie met plasklachten. “Ik leg uit waar PSA precies voor staat, wat de prostaat is en wat er mis kan gaan”, vertelt Wilbert. “Er bestaan nog veel misverstanden over plasklachten, prostaatkanker en PSA en tijdens mijn college zal ik daar opheldering over geven. Het is daarom interessant voor alle mannen én hun partners.”

wilbert_ackema

Wilbert Ackema, verpleegkundig specialist in opleiding

Staar

Ook Victor Jansen geeft tijdens de Open Dag een lezing. Hij zal op op de begane grond bij de receptie uitleg geven over verschillende oogaandoeningen, waaronder staar. “Het belangrijkste wat ik onder de aandacht breng, zijn de klachten waarmee je je moet melden bij de huisarts of oogarts. Wat zijn de alarmsignalen? Wanneer moet je écht aan de bel trekken?”

Volgens Victor is het oog het mooiste en belangrijkste orgaan van het menselijk lichaam en dat wil hij dan ook tijdens zijn presentatie naar voren brengen. “Het oog is leuk en dat wil ik op een interactieve manier laten zien. Ik begin mijn college met een quiz, laat een filmpje zien van een staaroperatie en vertel op een laagdrempelige manier allerlei leuke weetjes over het oog.”

Slapen

In het vernieuwde Slaapcentrum op de vierde etage worden tijdens de Open Dag ook lezingen gegeven. Slaapdeskundige Tamara Jansen geeft op de afdeling uitleg over verschillende slaapapps, die kunnen helpen bij een goede nachtrust. Linda Bronts, slaaptherapeut, geeft in het Slaapcentrum een presentatie over de '10 wetenswaardigheden over slaap’. “Bezoekers kunnen ál hun vragen stellen over slaap en komen van alles te weten over in slaap vallen, doorslapen, dromen en wakker worden”, aldus Linda.

Hieronder vind je het overzicht van minicolleges die gegeven worden bij St. Antonius Slaapgeneeskunde:

10.30 uur - 10.50 uur: Oscar Vogels over rusteloze benen
10.50 uur - 11.10 uur: Linda Bronts over slaaphygiëne
11.10 uur - 11.40 uur: Laurien Teunissen over slapeloosheid
11.40 uur - 12.00 uur: Mascha van Stam over OSA/apneu
12.00 uur - 12.20 uur: Tamara Jansen over slaapapps 

12.50 uur – 13.10 uur: Oscar Vogels over rusteloze benen
13.10 uur – 13.40 uur: Linda Bronts over slaaphygiëne
13.40 uur – 14.00 uur: Tamara Jansen over slaapapps  
14.00 uur - 14.20 uur: Mascha van Stam over OSA/apneu
14.20 uur  - 14.40 uur: Linda Bronts over slapeloosheid

Schouder

Ronald Wessel, orthopeed, geeft tijdens de Open Dag het minicollege ‘Samen de schouders eronder’. “De schouder is een instabiel gewricht, maar toch schiet die meestal niet uit de kom. Dit komt door een ingenieus balans systeem. Kom dit tijdens de Open Dag ervaren en krijg daarmee inzicht in hoe schouderblessures voorkomen kunnen worden”, vertelt Ronald. “We hebben een interactief en leuk programma, wat interessant is voor iedereen die wil weten hoe zijn of haar lichaam werkt.”

Bewegingsexpert

Gonnie Heijgele, eigenaar/podotherapeut van De BewegingsExpert geeft om 13.00 uur het minicollege 'Het beste beentje voor'. Tijdens dit college legt ze uit welke rol de voetfunctie heeft bij eventuele klachten in het hele bewegingsapparaat. "Onze voet is een ondergeschoven kind in ons lichaam, maar vangt bij het lopen de meeste krachten op. Wij zeggen dan ook altijd: als het fundament van het lichaam niet goed functioneert, dan heeft dat consequenties voor ons hele bewegingssysteem." Door middel van een presentatie en verschillende testjes geeft Heijgele inzicht in hoe belangrijk de voetfunctie is en wat de BewegingsExpert kan doen om het bewegingssysteem goed én pijnvrij te laten functioneren.