Behandelingen & onderzoeken

Stomaprolaps: behandelingen

Er zijn bij een stomaprolaps, een uitstulping van de stoma, verschillende behandelingen mogelijk. Deze kan bestaan uit behandeling zonder operatie of met operatie. Daarnaast zijn leefregels die kunnen helpen te voorkomen dat de uitstulping groter wordt en die kunnen helpen bij het omgaan met een prolaps.

Welke behandeling voor u het meest geschikt is, is afhankelijk van uw situatie.

Op deze pagina snel naar

Behandeling zonder operatie

Een prolaps (die niet acuut is) kan op verschillende manieren worden behandeld:

  • U kunt ijsblokjes in een washandje op de uitstulping leggen; hiermee zal er vocht uit het slijmvlies trekken en de zwelling minder worden. Zorg ervoor dat u het slijmvlies alleen koelt, maar voorkom bevriezing van het slijmvlies.
  • U kunt uw stoma voorzichtig terugduwen in de buik zonder te forceren. Begin aan de top van de stoma.
  • U kunt de stoma liggend verzorgen zodat de uitstulping zoveel mogelijk de kans krijgt om terug te zakken in uw buik.
  • De verpleegkundig consulent stomazorg kan het stomamateriaal zonodig in overleg met u aanpassen om drukplekken en/of beknelling te voorkomen.

Ondersteunende band

Een ondersteunende (breuk)band is een brede elastische band die voor stevigheid zorgt. In de band kan eventueel een opening gemaakt worden voor het stomamateriaal met daaroverheen een losse flap. Maar een band zonder opening heeft de voorkeur en zal ongetwijfeld betere ondersteuning geven voor het probleem van een uitstulping. De stoma blijft ook als u de band draagt gewoon aflopen.

Aanmeten van de steunband

Er zijn banden in standaardmaten verkrijgbaar die goede ondersteuning geven. Toch is het in sommige gevallen nodig een band op maat voor u te maken. Het aanmeten wordt gedaan door uw verpleegkundig consulent stomazorg of de verpleegkundige van uw medische speciaalzaak.

De verzekeraar stelt specifieke eisen aan de vergoeding van een breukband. Uw verpleegkundig consulent kan u hier meer over vertellen.

Toon meer

Operatie

Soms is een (her)operatie van de stoma noodzakelijk. Uw behandelend arts bespreekt dit met u.

Als u een en tijdelijk stoma heeft, dan dat de darmuiteinden in uw buik weer aan elkaar vast worden gemaakt. U heeft dan geen stoma meer en hiermee kan deze ook niet meer naar buiten stulpen. Heeft u een blijvend stoma? Dan kan de chirurg met u besluiten:

  • een stuk darm verwijderen (resectie)
  • de stoma opnieuw inhechten (revisie) of
  • de stoma te verplaatsen, bijvoorbeeld naar de andere zijde van de buik.

De minst ingrijpende keuze heeft vaak de voorkeur,  maar welke operatie er wordt gedaan is afhankelijk van uw specifieke situatie en mogelijkheden.

Gerelateerde informatie

Printversie van deze pagina (PDF)
Code
STO 06-B