Informatie voor zorgprofessionals

Uitnodiging symposium over ouderenzorg

Oudere in rolstoel met verpleegkundige

Beste huisarts en medisch specialist,

Graag nodigen wij u uit voor het symposium Ouderenzorg in het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht op donderdag 20 september vanaf 17.30 uur. Het belooft een inspirerende avond te worden. Keynote speaker David van Bodegom, arts en verouderingswetenschapper, leidt de avond in met zijn visie op vitaal ouder worden. Daarna nemen koppels van huisartsen, medisch specialisten en/of verpleegkundig specialisten ons mee in diverse thema’s rondom ouderenzorg. Bent u geïnteresseerd in een leerzame avond en wilt u vakgenoten uit de regio ontmoeten? Wees dan van harte welkom bij ons symposium en schrijf u nu in!

Doelgroep

Huisartsen, specialisten Ouderengeneeskunde en medisch specialisten van het St. Antonius.

Programma (do 20 september)

17.30uur          Welkom door Douwe Biesma, voorzitter Raad van Bestuur
17.45 uur  Keynote speaker David van Bodegom over vitaal ouder worden. Hij is arts en verouderingswetenschapper bij Leyden Academy en schrijver van de boeken ‘Oud worden in de praktijk’ en ‘Ontpillen’.
18.15 uur Fingerfood en netwerken
19.00 uur Workshopronde 1, bestaande uit 5 workshops
19.45 uur Wisselmoment
20.00 uur Workshopronde 2, idem als ronde 1
20.45 uur Afsluiting en borrel

 Workshops

U kunt zich per workshopronde inschrijven voor één van onderstaande workshops:

1. De preoperatieve screening en besluitvorming bij kwetsbare ouderen met kanker

In deze workshop zoomen de workshopleiders in op het traject van screening en besluitvorming. Welke rol vervullen de patiënt, zijn naasten, huisarts, verpleegkundig specialist en medisch specialist hierin? En hoe kunnen we de samenwerking hierin optimaliseren?

Workshopleiders: huisarts Clara van den Dool, internist/oncoloog Maartje Los en verpleegkundig specialist MDL-oncologie Eelke Lemmens

2. Traumageriatrie

Bij de workshop over traumageriatrie gaan we in op het zorgtraject: hoe ziet dit er nu uit en wat is de rol van de patiënt, zijn naasten en betrokken zorgprofessionals hierin? Waar zien we verbeterkansen? Hoe willen en kunnen we daaraan werken? In deze workshop komt ook de rol van de patiënt aan bod als het gaat om preventie.

Workshopleiders: huisarts Antoinette van Zijl en chirurg Philippe Wittich

 3. Palliatieve zorg bij de geriatrische patiënt

In deze workshop nemen we u mee in het ziekteverloop van een 94-jarige geriatrische patiënt. In het traject dat deze patiënt doorloopt komen we verschillende uitdagingen tegen, zoals advance care, gezamenlijke besluitvorming, behandeling delier en een complexe palliatieve sedatie.

Workshopleiders: huisarts/kaderarts palliatieve zorg Marieke Ausems, geriater Marike van Hengel, internist/oncoloog Mariëtte Agterof en verpleegkundig specialist Jeanette van Houwelingen

4. De kwetsbare oudere op de Spoedeisende Hulp

In deze workshop brengen we u naar de wereld van de Spoedeisende hulp: hoe verloopt de aanmelding, het bezoek, de afstemming tussen de huisarts en medisch specialist en waar zien we verbeteropties? De workshopleiders staan stil bij de vraag hoe de patiënt en zijn naasten kunnen bijdragen aan een goed herstel. Er is ook aandacht voor advance care planning.

Workshopleiders: huisarts Eugenie Hodes en internist/acute geneeskunde Arend Jan Meinders

5. Ouderen in beweging

Hoe kunnen we samen met de patiënt door beweging functieverlies, vallen, depressiviteit en diabetes voorkomen? De workshopleiders nemen u mee in het hoe en waarom van bewegen bij ouderen (en u?). De workshop wordt dan ook gegeven in de oefenzaal Revalidatie op de begane grond.

Workshopleiders: specialist Ouderengeneeskunde Jisca Vrancken, fysiotherapeut Liesbeth Raymakers en revalidatiearts Erik Slim

Accreditatie

Accreditatie voor huisartsen en medisch specialisten is voor 3 uur aangevraagd via WDH Midden Nederland.

Kosten

Dit symposium wordt u gratis aangeboden door het St. Antonius Ziekenhuis.

Aanmelden

Schrijf u hier in vόόr 10 september. Inschrijving voor de workshops vindt plaats op volgorde van binnenkomst; wij houden zoveel mogelijk rekening met uw voorkeur. Begin september hoort u voor welke twee workshops u bent ingeschreven.

Tot donderdag 20 september in het auditorium van St. Antonius Utrecht!