Behandelingen & onderzoeken

Vaatonderzoek van de benen

Bij klachten van de beenaders of -slagaders zijn er verschillende onderzoeken mogelijk. Bijvoorbeeld een naar de werking van de (slag)aders, naar trombose of naar de kleppen. Uw klachten bepalen welk onderzoek u krijgt.

Bij onderzoek leest u meer over de afzonderlijke onderzoeken.

Op deze pagina snel naar

Meer over vaatonderzoek benen

De laborant vult onderstaande informatie voor u in:

U wordt verwacht op:

Datum:

Dag:

Tijd:

Doppler

O Onderzoek van de beenslagaders van rust

O Onderzoek van de beenslagaders met een looptest

PPG

O Onderzoek naar trombose in de beenaders

O Onderzoek van de kleppen in de beenaders

O Duplex-onderzoek

  • Bent u verhinderd? Laat ons dit dan minimaal 24 uur van te voren weten en maak een nieuwe afspraak.
  • Wij vragen u om 15 minuten voor het onderzoek aanwezig te zijn voor de administratieve afhandeling.

Voorbereiding

De meeste vaatonderzoeken vragen geen voorbereiding van u.

  • Alleen bij een duplexonderzoek van de buikslagader volgt u het volgende advies: Gebruik de avond voor en lichte maaltijd te gebruiken zonder kool, bonen, uien etc. en hooguit een licht ontbijt te nuttigen zonder koffie en geen kauwgom te gebruiken.
  • Verder is het aan te raden kleding te dragen die gemakkelijk aan en uit te trekken is (geen panty´s).

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntportaal van het St. Antonius. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest u hoe u dit eenvoudig doet. 

Mijn Antonius

In Mijn Antonius kunt u zelf 24 uur per dag, 7 dagen per week:
• afspraken maken en wijzigen;
• uw onderzoeksuitslagen bekijken;
• uw persoonsgegevens inzien en wijzigen;
• uw medicatieoverzicht inzien en medicatie of allergie toevoegen of wijzigen;
• herhaalrecepten aanvragen;
• een vraag stellen aan uw zorgverlener;
• een samenvatting van uw bezoek bekijken;
• vragenlijsten invullen ter voorbereiding op uw afspraak/behandeling.

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Onderzoek van de beenslagaders in rust

Dit onderzoek is te vergelijken met een bloeddrukmeting, dat wil zeggen: met een manchet om de bovenarm en een bloeddrukmeter wordt de bloeddruk gemeten. Bij het onderzoek  meten en vergelijken we de bloeddruk van het been met de bloeddruk van de arm. U krijgt dus een manchet om de arm en een manchet boven de enkel. Hierna meten we de bloeddruk van arm en been en we noteren de uitkomsten op een formulier.

Bij patiënten met suikerziekte wordt ook nog de bloeddruk aan de grote teen gemeten echter nu met een speciaal gemaakte teenmanchet. Met deze gegevens verkrijgen we informatie over de bloeddoorstroming van arm en been terwijl u rustig op de  onderzoekstafel ligt ofwel de bloeddoorstroming in rust.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt 30 minuten.

Onderzoek van de beenslagaders met een looptest

Voor de patiënten met etalagebenen is het van belang te weten na hoeveel meter u klachten krijgt en na hoeveel meter u moet stoppen. U krijgt namelijk klachten van het been of de benen omdat er te weinig bloed naar de benen stroomt. Als de bloeddoorstroming van de benen vermindert resulteert dit in een voor u merkbare pijnsensatie in uw been, waardoor u moet stoppen met lopen. Indien u stopt met lopen zal de pijn geleidelijk aan verdwijnen.

We leggen u het onderzoek eerst uit. U moet op een loopband met een bepaalde loopsnelheid gaan lopen. U kunt zich aan de beide leuningen vasthouden en er is een noodstop aanwezig. We staan naast u, maar houden u niet vast. In overleg met u wordt de loopband aangezet en gaat u dus lopen. De bedoeling is dat u hardop denkt; u geeft dus aan wanneer u pijn in de benen krijgt of bijvoorbeeld wanneer u benauwd wordt. De loopband kan in geval van nood eenvoudig door uzelf of door de laborante worden uitgeschakeld.

Na de looptest wordt opnieuw de bloeddruk aan arm en enkel gemeten. Met deze gegevens wordt een indruk verkregen over de bloeddoorstroming van het been bij inspanning.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt 30 minuten.

Onderzoek naar trombose in de beenaders

Als er bij u sprake is van een trombosebeen dan willen we dat graag zeker weten. Dit onderzoek is daarom belangrijk. U ligt op de onderzoekstafel en krijgt een manchet om het been heen. De manchet wordt opgeblazen totdat er geen afvoer meer plaatsvindt, hierna wordt de manchet weer ontlucht. De snelheid waarmee de bloedstroom zich weer hersteld is een maat voor de ernst van de trombose.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt 30 minuten.

Onderzoek van de kleppen in de beenaders

Met dit onderzoek kijken we of de kleppen in uw aders goed werken. Als de kleppen niet goed functioneren wordt het bloed niet goed afgevoerd waardoor u last krijgt van de benen varierend van pijn, zwelling, uitgezette aders, verkleuring van de huid en uiteindelijk kan dit resulteren dit in een open been.

U zit op de onderzoekstafel met een afhangend been waar omheen een manchet is aangelegd. Door uw voet te bewegen wordt het bloed in de aderen in de richting van het hart gestuwd en bij goed werkende kleppen zal bij het stoppen van de voetbewegingen het bloed niet terugstromen.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt 30 minuten.

Duplexonderzoek

Het duplex-apparaat is een combinatieapparaat van echografie in kleur en doppler-onderzoek. Nadat er wat gel op de huid is aangebracht kunnen met een probe, een soort dikke vulpen, de slagaders en aders op een monitor worden afgebeeld.

Vervolgens wordt met geluid informatie verkregen over onder andere de doorgankelijkheid van een bloedvat en de stroomsnelheid in het bloedvat. Dit apparaat geeft veel meer informatie over de bloedvaten maar is voor sommige patiënten bijvoorbeeld voor patiënten met etalagebenen in eerste instantie niet noodzakelijk. Het apparaat is bij uitstek geschikt voor controle van patiënten die zijn geopereerd.

Het onderzoek wordt verricht door een laborant of arts.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt 30 tot 60 minuten.

Expertise en ervaring

De vaatchirurgen van het St. Antonius voeren alle vaatchirurgische behandelingen uit en behandelen vanuit de hele regio mensen met complexe aandoeningen aan de bloedvaten. Daarnaast behandelen de vaatchirurgen vanuit het hele land mensen die in het kader van een second opinion zijn doorverwezen. Om de kwaliteit van de zorg voortdurend te verbeteren, wordt binnen de vaatchirurgie veel onderzoek gedaan.

Verder maken de vaatchirurgen gebruik van de nieuwste, innovatieve technieken. Zo vinden de vaatchirurgische behandelingen plaats in een moderne hybride-operatiekamer. Hier worden vaatoperaties minimaal-invasief en met de modernste apparatuur uitgevoerd. Ook beschikken de vaatchirurgen op de afdeling Radiologie over een goed uitgeruste interventiekamer voor de dotterbehandelingen.

Code
VCH 113-O