Behandelingen & onderzoeken Gynaecologie

Verwijderen van de baarmoeder, baarmoederhals, eileiders en eierstokken door de operatierobot

Als de baarmoeder, baarmoederhals, eileiders of eierstokken verwijderd moeten worden kan er gebruik gemaakt worden van de operatierobot.

De baarmoeder kan op verschillende manieren worden verwijderd: via de schede
(vaginaal), via een snede in de buikwand of via een kijkoperatie.

Meestal wordt de baarmoeder met een kijkoperatie verwijderd. De baarmoeder wordt dan met of zonder eierstokken (afhankelijk van wat nodig is en wat er is afgesproken), met baarmoederhals en vaak met de eileiders losgemaakt van de omliggende organen. Daarna wordt deze via de vagina verwijderd.

Een kijkoperatie kan met en zonder operatierobot gedaan worden.  Deze informatie gaat over de kijkoperatie met de operatierobot. Voor meer informatie hierover bekijk ons filmpje.

Meer over voordelen operatierobot

De robot klinkt erg futuristisch, maar wordt steeds vaker gebruikt in de geneeskunde. Het is niet zo dat de robot zelfstandig de operatie uitvoert. De robot is een systeem tussen de handen van de dokter en de instrumenten in de buik. De dokter stuurt de robot aan.

Er zijn verschillende voordelen van de operatierobot vergeleken met de gewone kijkoperatie: 

  • Er is een driedimensionaal beeld, met 10x optische zoom.
  • De bewegingen van de dokter zijn makkelijker uit te voeren.
  • Geen trillingen.
  • De dokter kan urenlange operaties makkelijker volhouden.

Meer weten over hoe een operatie met de robot gaat? Bekijk het filmpje op YouTube

Voorbereiding

Als u met de operatierobot wordt geopereerd, dan geldt dezelfde voorbereiding als voor een kijkoperatie.  

Behandeling

U meldt zich op de dag van de operatie op de tijd en plaats die u van de afdeling Opname heeft doorgekregen. U krijgt een infuus in een bloedvat in uw arm.

De operatie met de robot

Bij de operatie met behulp van de operatierobot worden 4 of 5 kleine sneetjes in de buikwand gemaakt, waardoor een kijkbuis (hele kleine camera) en instrumenten ingebracht kunnen worden, die aan de operatierobot bevestigd worden. Hiermee kan de arts de operatie uitvoeren.

De organen worden losgemaakt van de omliggende structuren en daarna via de vagina verwijderd. De vagina wordt dan aan de bovenzijde dicht gehecht, waarbij voldoende lengte behouden blijft om seks te kunnen hebben.

De operatie met de robot duurt 2 tot 3 uur. U bent dan onder narcose. Dit leidt niet tot een langere opname. Tijdens de operatie ligt u wat met uw hoofd naar beneden gefixeerd in schoudersteunen. Meestal leidt dit niet tot klachten, want het team op de operatiekamer let goed op hoe u ligt en ondersteunt waar mogelijk. 

Meer informatie over de behandeling vindt u in de foldertekst ‘verwijdering van de baarmoeder’ 

Voor welke patiënten is de operatie met de robot geschikt?

De robot is vooral erg geschikt bij vrouwen die eerder een keizersnede hebben gehad of bij mogelijke verklevingen door eerdere operaties of bij bijvoorbeeld patiënten met overgewicht.

Nazorg

Na afloop gaat u eerst naar de uitslaapkamer en daarna terug naar de afdeling. U blijft in principe 1 nacht slapen in het ziekenhuis. 

De volgende dag wordt de blaaskatheter verwijderd. Meestal kunt u op die dag ook naar huis om daar verder te herstellen. Na ongeveer 4 tot 6 weken wordt er een controle afspraak gemaakt. Deze afspraak kan telefonisch zijn of op de polikliniek.

Als u met de operatierobot wordt geopereerd, dan geldt dezelfde nazorg als voor een kijkoperatie.  

Expertise en ervaring

Specialistisch team

De gynaecologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben ieder hun eigen aandachtsgebied en werken met gespecialiseerde verpleegkundigen, fertiliteitsartsen en verloskundigen. Zij werken nauw samen met andere specialisten in het ziekenhuis om u de zorg te bieden die u nodig heeft. Ook werken ze met de nieuwste behandelmethoden en volgen zij de recente ontwikkelingen op hun vakgebied.

Aandachtsgebieden

Het specialisme Gynaecologie van het St. Antonius Ziekenhuis heeft bijzondere expertise op het gebied van bekkenbodemaandoeningen, vruchtbaarheid, geboortezorg, gynaecologische kanker, seksuologie en algemene gynaecologische aandoeningen (waaronder afwijkende uitstrijkjes, vulva-aandoeningen, menstruatieklachten, endometriose, menopauze en anticonceptie).

Persoonlijk en betrokken

Wij vinden het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt. Daarom proberen we uw afspraken zoveel mogelijk bij een vaste behandelaar in te plannen. Een behandelplan stellen wij graag samen met u op maat samen.

Opereren met robot

In het St. Antonius Ziekenhuis wordt de operatierobot binnen de Gynaecologie al sinds 2015 gebruikt. De gynaecologen die werken met de operatierobot zijn getraind en ervaren. Daarbij zijn we een opleidingsziekenhuis en leiden we gynaecologen of bijna gynaecologen op in het werken met de operatierobot. 

Meer informatie

Meer weten over de achtergrond van de robot? Ga naar de website van intuitive, kijk op davincisurgery.com of lees ons nieuwsbericht Nieuwste robot in gebruik genomen.

Gerelateerde informatie

Code GYN 357-B

Terug naar boven