Aandoeningen

Verwijding van de aorta

De slagaders in ons lichaam vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de organen. Alle slagaders ontspringen uit de hoofdslagader (aorta), die zelf zijn oorsprong vindt in het hart.

Elke slagader heeft een doorsnede die typerend is voor dit bloedvat. Zo ook de aorta (hoofdslagader). Een normale aortadoorsnede staat in verhouding tot de lengte en het gewicht; hoe groter de lengte en/of het gewicht, des te groter de aortadoorsnede. Ook neemt de aortadiameter met de jaren geleidelijk iets toe.

Op deze pagina snel naar

Meer over verwijding van de aorta

Wat is een aneurysma?

Een aneurysma is een verwijding van de slagader. Als er een verwijding is vastgesteld, wordt op gezette tijden door middel van een CT-scan gecontroleerd hoe snel de verwijding groeit en hoe groot de precieze doorsnede is. Dit is belangrijk om te weten, omdat de spanning in de wand van een fors verwijde slagader toeneemt en het aneurysma kan barsten.

Onderzoeken

Onderzoek naar een aneurysma kan bestaan uit een echocardiografie en een CT-scan.

Behandelingen

De behandeling bestaat uit een operatie waarbij het aneurysma wordt verwijderd of een stentimplantatie via de liesslagader. 

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.   

Hoe ziet verwijde slagader eruit?

Deze afbeelding laat zien hoe een verwijde slagader eruit ziet. Hier gaat het om een verwijde buikslagader.

Verwijde slagader
Toon meer

Meer informatie

Websites

Meer informatie over hart- en vaatziekten vindt u op de volgende websites:

Gerelateerde informatie

Code
CAR-A-OD-4