Behandelingen & onderzoeken

Voeding bij pulmonale hypertensie

Bij Pulmonale Hypertensie is de bloeddruk in bepaalde bloedvaten verhoogd. Dit is schadelijk voor het hart en de bloedvaten. Om de druk omlaag te brengen worden medicijnen voorgeschreven, maar het is ook belangrijk om minder zout te eten.

Op deze pagina snel naar

Behandeling

Voeding

Door de ziekte pulmonale hypertensie is uw lichaam eerder geneigd om vocht vast te houden. Dit verhoogt de druk in uw hart en bloedvaten en leidt tot extra belasting van uw hart. Het is dus belangrijk om zo min mogelijk vocht vast te houden. Daarom krijgen de meeste patiënten met deze aandoening een zout (natrium)- en vochtbeperking. De diëtiste adviseert u hoe u toch smaakvol en afwisselend kunt eten en wat goede alternatieven zijn voor zout. Ook kan de diëtiste u vertellen welke voedingsmiddelen goed zijn voor u en welke u beter kunt vermijden. Tips en adviezen vind u op de pagina Natriumbeperkt dieet.

Daarnaast kunt u zich soms moe en energieloos voelen. Daarom is het belangrijk om goed in conditie te blijven. Gezonde en gevarieerde voeding helpt u hierbij. Een diëtiste adviseert u over de juiste voeding, zodat u voldoende voedingstoffen en energie binnenkrijgt en u op een gezond gewicht kunt blijven.

Hulp van een diëtist

Wilt u advies over welke voeding u het best kunt eten in relatie tot uw ziekte? Vraag dan uw arts om u door te verwijzen naar een diëtist. Met een verwijzing kunt u een afspraak maken bij de afdeling Diëtetiek.

Meer informatie

Code
LON 46-B