Meer over voedingsadviezen
Klachten
Klachten van een verlaagde Hb-waarde kunnen zijn:
- vermoeidheid;
- duizeligheid;
- hartkloppingen;
- slecht slapen;
- hoofdpijn;
- concentratieverlies;
- bleke huidskleur.
Voedingsadvies
Voor ijzer geldt hetzelfde als voor vitaminen en mineralen: voeding is de beste manier om het binnen te krijgen. IJzersupplementen zijn niet nodig wanneer je voeding voldoende ijzerhoudende producten bevat.
Hoeveel ijzer heb je nodig?
Wij adviseren 20-25 milligram ijzer per dag te nemen totdat je Hb-gehalte weer op een normaal niveau is.
Welke voedingsstoffen bevatten veel ijzer?
Hieronder zie je welke producten veel ijzer bevatten.
- rund- en lamsvlees (bevatten meer ijzer dan varkensvlees en kip);
- eieren;
- donkergroene bladgroenten;
- rode bessen;
- volkorenproducten;
- aardappelen;
- cornflakes met ijzer;
- appelstroop;
- peulvruchten;
- noten;
- gedroogde zuidvruchten, zoals abrikozen en rozijnen.
IJzergehalte in milligrammen
In onderstaande tabel kun je zien hoeveel milligram ijzer verschillende producten bevatten:
Product
|
ijzer in mg
|
per...
|
ijzer in mg
per 100 g product*
|
Aardappelen
|
0,3
|
stuk (klein, 50 g)
|
0,6
|
Appelstroop
|
2,3
|
beleg voor 1 snee (15 g)
|
15,3
|
Bonen, bruin/wit, gekookt
|
1,2
|
opscheplepel (60 g)
|
2,0
|
Bruinbrood
|
0,6
|
snee (35 g)
|
1,7
|
Ei, gekookt
|
1,0
|
stuk (50 g)
|
1,9
|
Groenten, gemiddeld
|
0,3
|
opscheplepel (50 g)
|
0,6
|
Kabeljauw, bereid
|
0,4
|
portie (120 g)
|
0,3
|
Leverworst, hausmacher
|
0,8
|
beleg voor 1 snee (20 g)
|
4,2
|
Noten, gemengd
|
0,6
|
eetlepel (20 g)
|
2,9
|
Pindakaas
|
0,2
|
beleg voor 1 snee (15 g)
|
1,4
|
Quorn, bereid
|
0,7
|
portie (100 g)
|
0,7
|
Rundergehakt, bereid
|
2,7
|
portie (100 g)
|
2,7
|
Runderrookvlees
|
0,3
|
beleg voor 1 snee (10 g)
|
2,5
|
Rundersukadelappen, bereid
|
2,0
|
portie (60 g)
|
3,3
|
Spinazie, gekookt
|
1,0
|
opscheplepel (80 g)
|
1,3
|
Tahoe (tofu, sojakaas), bereid
|
2,2
|
portie (100 g)
|
2,2
|
Tivall schnitzel, bereid
|
2,9
|
portie (100 g)
|
2,9
|
Tuttifrutti, gedroogd
|
1,4
|
schaaltje (80 g)
|
1,8
|
Valess, bereid
|
2,1
|
portie (100 g)
|
2,1
|
Varkensbraadworst, bereid
|
1,4
|
portie (90 g)
|
1,6
|
Varkenshamlap, bereid
|
0,8
|
portie (100 g)
|
0,8
|
Volkorenbrood
|
0,9
|
snee (35 g)
|
2,5
|
Witbrood
|
0,3
|
snee (35 g)
|
0,9
|
Zalm, bereid
|
1,2
|
portie (120 g)
|
1,0
|
* Sommige waarden in deze kolom wijken iets af van wat je misschien zou verwachten. Dat komt doordat de getallen in de tweede kolom op één decimaal zijn afgerond.
Overigens bevatten de meeste vleesvervangers voldoende ijzer. Maar dat geldt niet voor kaas(producten).
De opname van ijzer
IJzer uit plantaardige voeding wordt iets beter opgenomen als je bij de maaltijd iets eet of drinkt met vitamine C, zoals groente of fruit. Door bij een broodmaaltijd bijvoorbeeld fruit, rauwkost of een glas sinaasappelsap te nemen, wordt het ijzer uit brood beter opgenomen.
Melk, koffie en thee bemoeilijken de opname van ijzer. Wij raden aan deze producten niet tijdens de maaltijd te gebruiken.
IJzerpreparaten
Bij apotheek en drogist zijn diverse preparaten te koop die extra ijzer en vitaminen bevatten.
Voorbeelden zijn:
- Roosvicee ferro
- Floradix kruidenelixer
- Multivitaminepreparaat