Waarom doet het St. Antonius mee aan Operatie Live?

Het St. Antonius Ziekenhuis en de oncologisch chirurgen en plastisch chirurgen van het St. Antonius Ziekenhuis werken mee aan Operatie Live omdat we met behulp van Operatie Live goede voorlichting kunnen geven over en aandacht kunnen vragen voor borstkanker en de behandelmogelijkheden. Het programma komt in nauw overleg met de patiënt en haar familie tot stand. De integriteit en rechten van patiënt en haar familie staan voorop. De patiënt en haar familie worden zowel door de programmamakers als de specialisten van het ziekenhuis voor, tijdens en na de operatie intensief begeleid.

Krachtig middel om voorlichting te geven aan een breed publiek

Uit ervaring weten we dat dit een krachtig middel is om voorlichting te geven over de nieuwste technieken en behandelmethoden. Onze specialisten zijn gewend om operaties live uit te voeren voor publiek. Dat is gewoon in een opleidingsziekenhuis. Regelmatig vinden colleges en conferenties plaats, waarbij nieuwe technieken met studenten, collega’s en andere geïnteresseerden real time gedeeld worden. De operatiekamer is daarvoor voorzien van camera’s die het mogelijk maken via het internet over de hele wereld mee te kijken bij een operatie.

Uit ervaring weten we ook dat er behoefte is aan informatie over de mogelijkheden en nieuwe behandelmethoden. Chirurg Annemiek Doeksen: “Vanuit mijn dagelijkse praktijk weet ik dat vrouwen graag goed geïnformeerd willen zijn over de mogelijkheden. Borstkanker komt bij een op de zeven vrouwen voor en Operatie Live is een mooie manier om patiënten voor te lichten. We laten een bijzondere techniek zien en het is goed dat vrouwen weten dat dit er is.’’ Door mee te werken aan deze live-uitzending kunnen we een realistisch beeld geven van het verloop van een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel.

Het is veilig

Veiligheid en kwaliteit staan bij iedere operatie voorop, daar vormt deze operatie geen uitzondering op. De operatie die live wordt uitgezonden is voor de chirurg en plastisch chirurg een ingreep waar veel ervaring en expertise mee is. De operatie wordt in het St. Antonius Ziekenhuis gezamenlijk vele malen uitgevoerd. Er zijn geen extra medische risico’s verbonden aan deze uitzending. De patiënt doorloopt exact hetzelfde traject als anderen die een gelijke operatie ondergaan. Het enige verschil met een andere operatie is dat de operatie live wordt getoond aan het brede publiek.

We zenden overigens niet de hele operatie van begin tot einde uit maar volgen alleen het laatste deel van de operatie.  Ten tijde van de live gang zijn de kritische momenten van de ingreep reeds uitgevoerd. De plastisch chirurg heeft de leiding en kan altijd aangeven even niet in beeld te willen zijn wanneer in het belang van de patiënte moet worden afgeweken van de afgesproken regie en stelt het belang van het programma ten allen tijden ondergeschikt aan dat van zijn patiënte.

Vertrouwen in de programmamakers

Uiteraard zouden we als ziekenhuis en chirurgen niet meewerken aan het programma als we geen vertrouwen zouden hebben in de ervaren makers van het programma, omroep Max en de presentatrice Dionne Stax. Het zijn serieuze televisiemakers die gedegen en zorgvuldig te werk gaan. Wij hebben dat als ziekenhuis zo ervaren de eerste keer dat wij meewerkten aan Operatie Live en merken dit bij de voorbereidingen opnieuw.