Kankercentrum

Waken bij een stervende

In sommige gevallen kan de situatie van een patiënt zo verslechteren, dat de kans op snel overlijden groot is. In dit soort gevallen hebben familie en naasten de mogelijkheid om 24 uur per dag bij hun dierbare aanwezig te zijn. 

Het waken kan iemand die op sterven ligt rust, troost en een veilig gevoel geven. Familie en naasten kunnen samen invulling geven aan het waken.

Meer over waken bij een stervende

Om deze periode zo goed mogelijk te laten verlopen, heeft het ziekenhuis enkele afspraken opgesteld, zodat duidelijk is wat u van de afdeling kunt verwachten en welke faciliteiten het ziekenhuis in deze periode kan bieden.

Overnachten

Voor de nacht kan de bezoeker een stretcher, relaxstoel of speciaal koppelbed in de kamer van de naaste gebruiken.

Een koppelbed is een soort frame die aangesloten kan worden op een ziekenhuisbed. Op deze manier ontstaat een tweepersoonsbed. Zo kunt u dicht bij uw dierbare zijn. Als u hier behoefte aan heeft, kunt u dit aangeven bij de verpleegkundige. Hij/zij kijkt of een koppelbed beschikbaar is.

Logeerkamers

In ons ziekenhuis in Nieuwegein zijn ook enkele logeerkamers aanwezig, waar u tegen een vergoeding gebruik van kunt maken.

Verzorging

Wilt u een bijdrage leveren aan (een deel van) de persoonlijke verzorging van uw naaste, dan kunt u dit aangeven bij de verpleegkundige.

Waakbox

Tijdens de waakperiode is er voor degene die waakt een speciale box. 

Deze waakbox bevat spulletjes die u en uw dierbare meer comfort bieden. Denk aan handcrème, geluidsboxjes om aan te sluiten, zodat naar muziek geluisterd kan worden, een puzzelboekje als afleiding en een gedichtenbundel. U kunt deze box gebruiken zoveel en zo vaak als u behoefte heeft.

Waakmaatje

Als het om welke reden dan ook niet lukt om bij uw dierbare te waken, kunt u een beroep doen op een waakmaatje.

Waakmaatjes zijn vrijwilligers die het waken deels/tijdelijk van u overnemen. Als u hier behoefte aan heeft, kunt u dit aangeven bij de verpleegkundige. Hij/zij gaat dan na of een vrijwilliger beschikbaar is.

Bezoek en bezoektijden

Tijdens de waakperiode gelden er geen vaste bezoektijden. U kunt 24 uur per dag bij uw dierbare zijn.

We adviseren u wel om, als dit mogelijk is, het waken in tijdsblokken te verdelen - een ‘waakschema’, waarin meerdere personen een aantal uren aanwezig zijn. Waken is namelijk erg intensief en het is belangrijk dat u ook aan uw eigen rust en verwerkingsproces toekomt. Verder wordt hierdoor de rust op de kamer van uw dierbare gewaarborgd.

Contactpersoon

Wij vragen u een contactpersoon aan te stellen, aan wie de belangrijkste informatie kan worden gegeven. Dit voorkomt dubbele vragen en/of onduidelijkheden.

Gesprek met de arts

Heeft u als familie vragen over de behandeling van uw naaste, dan kan een gesprek met de arts worden geregeld. Wij verzoeken u de besproken informatie, als dit gewenst is, te delen met de overige naasten. Mochten zij later nog vragen hebben, dan kunnen zij deze stellen aan de verpleegkundige. Als de verpleegkundige de vragen niet kan beantwoorden, bespreekt hij/zij dit met de arts.

Eventuele vragen aan de arts kunt u ook opschrijven en bespreken op het moment dat de arts langskomt. De arts loopt dagelijks tussen 10.00 en 11.00 langs. Hij/zij bespreekt dan de actuele situatie en de verwachtingen voor de komende tijd.

Bezoek

Het staat u vrij familieleden en bekenden afscheid te laten nemen van uw dierbare. Wij verzoeken u om dit bezoek af te stemmen met de verpleegkundige. Met de verpleegkundige kunt u afspraken maken over een ruimte, waar bezoek kan plaatsnemen. Het is voor uw dierbare belangrijk dat er rust is op de kamer. 

Mobiel nummer

Bij het (tijdelijk) verlaten van de afdeling vragen wij u om een mobiel nummer achter te laten, zodat de verpleegkundige u altijd kan bereiken als dit nodig is.

Eten en drinken

Er wordt standaard een ontbijt, lunch en warme maaltijd aangeboden voor maximaal één bezoeker. Door de dag heen zorgen de medewerkers van de Roomservice voor koffie en/of thee. Na 20.00 uur neemt de verpleegkundige dit over.

Als er meerdere naasten tijdens de maaltijdmomenten aanwezig zijn, is er voor hen de mogelijkheid om in het restaurant van Vermaat een maaltijd te bestellen voor 7 euro. Deze maaltijd wordt dan samen met de maaltijd van uw naaste geserveerd op de afdeling. Als u hiervan gebruik wilt maken, kunt u dit minimaal de ochtend vooraf aangeven bij het restaurant van Vermaat.

U vindt het restaurant van Vermaat op locatie Utrecht op de eerste etage naast de roltrap. Op locatie Nieuwegein bevindt het restaurant zich op de begane grond in de lichtstraat.

Wifi

Op de ziekenhuislocaties van het St. Antonius Ziekenhuis kunt u gebruikmaken van gratis wifi.

U doet dit door op uw mobiele apparaat het wifi-punt 'St. Antonius Ziekenhuis' te selecteren en de voorwaarden te accepteren.

Stilte- en gebedsruimte

De ziekenhuizen in Utrecht en Nieuwegein hebben beide een stilte- en gebedsruimte, waarvan u gebruik kunt maken.  

Het stilte- en gebedsruimte op locatie Utrecht bevindt zich op de eerste etage, schuin tegenover de winkel van Vermaat. Op locatie Nieuwegein vindt u deze ruimte op de derde verdieping. U neemt de gele liften naar de derde verdieping en loopt rechtsaf de gang in. U vindt de ruimte aan uw rechterhand.

Geestelijke Verzorging

In het stilte- en gebedsruimte kunt u terecht voor bezinning, gebed en meditatie. Heeft u behoefte aan ondersteuning van het uitvoeren, of ondersteuning van een ritueel door een geestelijk verzorger, dan kunt u dit aangeven bij de verpleegkundige. De Dienst Geestelijk Verzorging is door de verpleegkundigen 24 uur per dag in te schakelen.

Meer informatie

Mocht u vragen hebben over praktische zaken rondom het overlijden en de periode daarna, dan kunt u gerust de verpleegkundige vragen om informatie hierover.

Heeft u aanvullend nog ondersteuning nodig? Dan kan de verpleegkundige het Palliatief Adviesteam van het ziekenhuis inschakelen.

Wij hopen dat u ondanks alles een waardevolle laatste periode kunt doorbrengen met uw dierbare en dat deze informatie duidelijkheid geeft over wat u van de afdeling kunt verwachten. Wij streven er samen met u naar, dat u uiteindelijk met een goed gevoel kunt terugkijken op deze moeilijke periode. Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog vragen, dan kunt u deze stellen aan de verpleegkundige.

Gerelateerde informatie

Code KAN 08-AD

Terug naar boven