Behandelingen & onderzoeken

Zorg bij vruchtbaarheidsbehandelingen in het buitenland

Bij vruchtbaarheidsbehandelingen in het buitenland breekt er een intensieve periode aan van echo-onderzoek, hormoonbehandeling, onzekerheid en reizen. Het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum biedt de mogelijkheid om een deel van de onderzoeken die bij die vruchtbaarheidsbehandeling horen in Nederland te ondergaan. 

Patiënten die vruchtbaarheidsbehandelingen in het buitenland ondergaan, kunnen in het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum terecht voor follikelmetingen en de meest voorkomende bloedonderzoeken die nodig zijn om het verloop van de follikelgroei te meten.

Meer over behandelaar

De arts in het buitenland blijft uw behandelaar. Dat betekent dat het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum zich niet mengt in de behandeling en dus ook geen uitslagen doorgeeft, medicatie voorschrijft en complex bloedonderzoek verricht.

Follikelmetingen

Tijdens uw vruchtbaarheidsbehandeling in het buitenland kunt u voor een follikelmeting 7 dagen per week terecht bij het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum.

Bij een follikelmeting wordt via een echo gekeken hoe het staat met de rijping van de eicellen. Het centrum biedt hierin een snelle service: als u belt kunt u vaak de volgende dag en soms dezelfde dag al langskomen voor de echo.

Alle echo’s worden gemaakt door een gynaecoloog of fertiliteitsarts van het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum. U krijgt de metingen van de echo op papier mee.

Bloedonderzoek

U kunt van maandag t/m vrijdag bij ons terecht voor de meest voorkomende bloedonderzoeken die nodig zijn om het verloop van de follikelgroei te meten.

Het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum kan het gehalte oestradiol, LH, FSH, HCG en progesteron in uw bloed meten. De uitslagen van de oestradiol- FSH en LH-meting zijn dezelfde dag beschikbaar. De uitslag van de HCG- en progesteronmeting niet altijd. De uitslagen van het bloedonderzoek die bekend zijn worden later op de dag telefonisch doorgegeven.

Geen complex bloedonderzoek

Het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum verricht alleen bloedonderzoek die ook standaard in het ziekenhuis worden gedaan. Dit betekent dat het Vruchtbaarheidscentrum geen duur en complex bloedonderzoek verricht dat normaal gesproken niet tijdens een behandeling gedaan wordt, waaronder:

  • erfelijkheidsonderzoek;
  • serologie (onderzoek naar infectieziekten, zoals hiv, hepatitis B/C en syfillis);
  • stollingsonderzoek (onderzoek naar stoffen of zeldzame aandoeningen die invloed hebben op de bloedstolling)
  • immuunbepalingen (onderzoek naar stoffen in het bloed die invloed hebben op het afweersyteem).

Het behandelproces

De arts in het buitenland blijft uw behandelaar. Het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum mengt zich niet in het behandelproces.

De arts in het buitenland bepaalt hoe de behandeling verloopt, op welke momenten er echo’s moeten worden gemaakt en bespreekt de uitslagen van de onderzoeken met u. Het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum mengt zich niet in dit proces. Daarmee wordt voorkomen dat 2 artsen hun mening geven en u in verwarring wordt gebracht.

Uitslagen doorgeven

Het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum kan de uitslagen van de echo- en bloedonderzoeken niet voor u naar de buitenlandse kliniek doorsturen. U draagt er zelf zorg voor dat deze uitslagen terecht komen bij uw behandelaar in de buitenlandse kliniek.

Medicijnen voorschrijven

Het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum schrijft geen recepten uit voor medicatie. De arts die u in het buitenland behandelt is verantwoordelijk voor het voorschrijven en verstrekken van uw medicatie.

Vergoeding

De onderzoeken van het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum vallen onder de zorgcode DBC F11. Dat betekent dat de kosten via uw zorgverzekeraar in mindering worden gebracht op uw eigen risico.

Het is verstandig om vooraf aan uw zorgverzekeraar te vragen of u de kosten van deze DBC F11 bij hen mag declareren. Zo voorkomt u onaangename verrassingen. Bent u niet verzekerd voor deze zorg, dan worden de kosten hiervoor aan u doorberekend en wordt u mogelijk gevraagd een voorschot te betalen.

MRSA-bacterie (ziekenhuisbacterie)

Patiënten die een follikelpunctie in het buitenland hebben ondergaan worden door ziekenhuizen in Nederland beschouwd als MRSA-positief.

Dit houdt in dat ziekenhuizen - waaronder ook het St. Antonius Ziekenhuis - er voor de veiligheid vanuit gaan dat u drager bent van de MRSA-bacterie. Dat betekent dat het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum wat weefsel van u afneemt om te controleren of u drager bent van de MRSA-bacterie of niet.

Totdat is vastgesteld dat u geen drager bent, neemt het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum beschermende maatregelen als u de poli bezoekt. Belangrijk is dan ook om het even te melden als u recent een follikelpunctie in het buitenland heeft ondergaan.

Expertise en ervaring

Voor uitgebreid onderzoek en een compleet aanbod aan behandelingen kunt u terecht bij het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum. Hier werkt een deskundig team met veel ervaring op het gebied van vruchtbaarheidsproblemen.

Jaarlijks behandelt dit team ruim zevenhonderd paren bij wie zwanger worden (nog) niet lukt. Bij ons kunt u binnen een week terecht voor een eerste afspraak. Wij vinden het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt, zeker bij een spannend en emotioneel zwaar
onderwerp als dit. Daarom is één van onze specialisten uw vaste aanspreekpunt tijdens het hele traject van onderzoeken en behandelingen. Iedere beslissing nemen we samen met u. Ons team bestaat uit 2 gynaecologen en 4 fertiliteitsartsen (artsen met ervaring op het gebied van vruchtbaarheidsbehandelingen).

Gerelateerde informatie

Code GYN 53-AD

Terug naar boven