Nieuwsoverzicht

St. Antonius Onderzoeksfonds viert tien jaar onderzoek naar betere zorg en lagere kosten

saof_quicksel_0005_ps1a1198

Zo'n achthonderd donateurs, (oud)-medewerkers en andere belangstellenden van het St. Antonius Onderzoeksfonds vierden gistermiddag het tienjarig bestaan van het fonds in het AFAS-theater in Leusden. Medisch specialisten presenteerden de uitkomsten van een reeks onderzoeken die het fonds de afgelopen jaren mogelijk heeft gemaakt.

Het St. Antonius Onderzoeksfonds werd elf jaar geleden opgericht bij gelegenheid van het eeuwfeest van het ziekenhuis. De jubileumviering is door Corona een jaartje uitgesteld. Voorzitter is Maarten Rook die destijds afscheid nam als bestuursvoorzitter van het St. Antonius Ziekenhuis. Hij onderstreepte gistermiddag het belang van de drie-eenheid zorg, onderwijs en onderzoek en dankte met nadruk de donateurs voor hun bijdragen in de afgelopen tien jaar.

Donateurs

Het fonds telt intussen een kleine 7000 donateurs en ontvangt af en toe bedragen uit nalatenschappen. Het keert de laatste jaren telkens bijna een miljoen euro uit aan een vijftiental onderzoeken. Alle specialismen krijgen jaarlijks de gelegenheid onderzoeksvoorstellen in te dienen. De wetenschappelijke adviesraad van het fonds beslist vervolgens welke ondersteuning krijgen.

De onderzoeken van het fonds hebben naast betere behandelingen en gezondheid de zorg ook veel besparingen opgeleverd. Dr. Peter Noordzij en Ir. Saskia van der Erf becijerden dat op ruim een miljoen euro in het St. Antonius zelf en het tienvoudge in andere ziekenhuizen bij elkaar. Wanneer alle Nederlandse ziekenhuizen de bevindingen uit onderzoeken zouden overnemen, kan dat bedrag nog ruimschoots verdubbelen.

Jan Vayne

Onderbroken door een muzikaal intermezzo van Jan Vayne illustreerden oncologisch chirurge Annemiek Doeksen, urologen Harm van Melick en Roderick van den Berg,  prof. dr. Jan Grutters en cardioloog Jur ten Berg elk voorbeelden van succesvol onderzoek. Lid Raad van Bestuur Monique Valentijn rondde het symposium af.

Bekijk hier(externe link) een samenvatting van het symposium (externe link) op ons YouTube-kanaal.

Terug naar boven